HABER

Türk-Yunan ilişkilerinde yeni dönem

Yunan Dışişleri Bakan Vekili Drutsas’ın Ankara’da görüşmelerin sonucunda ikili ilişkilerin geliştirilmesi için birçok alanda kararlar açıklandı.

ANKARA (ANKA) – Türkiye ve Yunanistan’ın ilişkileri geliştirmek amacıyla önemli bir hamle gerçekleşiyor. Yunan Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Drutsas’ın Ankara’da görüşmelerin sonucunda alınan kararlar açıklandı.

Bu çerçeve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs ayında Atina ziyaret edeceği, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin kurulacağı bildirildi. Bu arada, ek 5 güven artırıcı önlem üzerinde mutabık kalan Türkiye ile Yunanistan arasındaki görüşmelerden Ege sorunlarına ilişkin uzun bir süreden beri sürdürülen İstikşafi görüşmelerin yoğunlaştırılması kararı da çıktı.

Dimitris Drutsas’ın Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısının iki ülke başbakanları Recep Tayyip Erdoğan ile Yorgo Papandreu arasındaki mektup teatisinden sonra yapılan çalışmaların sonucunda ilişkilerin önemli ölçüde geliştirilmesi ve karşılıklı olarak güven artırılması yönündeki irade ortaya konuldu ve bu amaçla alınan kararları açıklandı.

-ERDOĞAN’IN ATİNA ZİYARETİ-

Başbakan Erdoğan’ın Atina ziyaretinin hazırlıklarının da gündemde olduğu görüşme sonraki basın toplantısında ziyaretin Mayıs’ta yapılacağı duyuruldu. Ahmet Davutoğlu, “Sayın Papandreu’nun nazik daveti Sayın Başbakan tarafından kabul edildi” derken “Bu ziyaretin Türk-Yunan ilişkileri açısından tarihi bir ziyaret olmasına önem veriyoruz” ve Türk-Yunan ilişkilerine yeni bir vizyon getirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Ziyaretin ikili ilişkilere ilişkin vizyonun oluşturulmasını sağlaması beklentisini de dile getiren Davutoğlu, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin kurulmasına yapılan görüşmede karar verdiklerini, Konsey’in ilk toplantısının da Erdoğan’ın ziyaret sırasında gerçekleşeceğini anlattı.

Konsey’de her iki ülkeden 10 bakanın yer alacak olmasını, ikili ilişkilerin kapsamının ne kadar geniş olduğunun göstergesi olarak değerlendiren Davutoğlu, ziyarete kadar bakanlar arasında istişarelerin yapılacağını, ve ziyaret sırasında Konseye ilişkin anlaşmanın imzalanacağını kaydetti.

Davutoğlu, kendisinin Atina’da yaptığı ziyaret sırasında işbirliği alanlarını, ikili ilişkiler, AB işbirliği, bölgesel işbirliği ve küresel işbirliği olmak üzere dört alanda ayırdıklarını da belirterek “Biz bu çerçeveyle tam ve kapsamlı bir Türk-Yunan işbirliğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

-“İLİŞKİLERİ YEP YENİ BİR PARADİGMAYA OTURTMAK İSTİYORUZ”

Alınan kararlar ile “İlişkilerimizi yep yeni bir paradigmaya oturtmak istiyoruz” diyen Davutoğlu, “Bugün ayrıca yeni çerçeve dışında önümüzdeki dosyaları ele aldık, Ege ve Kıbrıs gibi ve bu konularda önemli çalışmalar ve kararlar aldık” şeklinde konuştu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye’nin Yunanistan ile her konuda işbirliğine hazır olduğunu vurgularken Marmara depreminde yapılan işbirliğini anımsattı ve iki ülke komşu olarak aynı kaderi paylaştığının altını çizdi. Davutoğlu ayrıca, Türkiye’nin Yunanistan’ın ekonomik krizi konusunda yardıma hazır olduğunu da ifade etti.

-SİLAHLARIN KARŞILIKLI OLARAK AZALTILMASI GÖRÜŞÜLDÜ-

Bu arada, basın toplantısında bir Yunan gazetecisinin Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın iki ülkenin karşılıklı olarak savunma harcamalarını azaltması çağrısını anımsatması üzerine Davutoğlu, konunun görüşmelerde ele alındığını açıkladı.

Drutsas ile çizdikleri viziyona dikkat çeken Davutoğlu “Bu vizyon, karşılıklı tehdit algılamasına dayalı bir vizyon değil, ortak geleceğe dayalı bir vizyon” dedi. İki ülke arasında görüş ayrılıklarının olabileceğini de ifade eden Davutoğlu, önemli olan iki ülkenin birlikte yaşadığı alanı “güzel bir işbirliği alanı”na dönüştürülmesi olduğunun altını çizdi.

Türkiye’de son yıllarda savunma bütçesinin eğitim bütçesinin altında kaldığına işaret eden Davutoğlu, “güven artırıcı önlemler yanlış anlamaların ortadan kaldırılmasına dönük” şeklinde konuştu.

-“TOPRAK BÜTÜNLÜĞE VE ULUSLAR ARASI HUKUKA SAYGI LAZIM”

Yunan Dışişleri Bakanı Drutsas, da “Ege bir barış denizi olmasını isteriz” ifadesini kullandı ve amaçlarının Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri kurmak olduğunu belirterek “Bunun için toprak bütünlüğüne saygı ve uluslar arası hukuka itaat lazım” dedi.

Bu arada, Kıbrıs’ın da ele alındığı belirtilirken Davutoğlu, Türkiye’nin adadaki sürece verdiği desteği vurgularken Drutsas, görüşmelerde AB hukukunun dikkate alınması gerektiğini belirtti.

-BEŞ GÜVEN ARTIRICI ÖNLEM

Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Drutsas, Türkiye ile beş noktada güven artırıcı önlemler konusunda da anlaştıkları açıklarken bu gibi önlemlerin sayesinde “iki ülke arasında itimat, güveni, insanlar ve ordular arasında bir yakınlaşmanın gerçekleşebileceği” umudunu dile getirdi.

Daha önce iki ülke arasında kabul edilen 24 Güven Artırıcı Önlem’e ek olarak üzerinde mutabık kalınan 5 yeni önlem şöyle:

-Türkiye ile Yunanistan Barış İçin Ortaklık (BİO) eğitim merkezlerinde BİO ülkelerinin katılımıyla müşterek BİO eğitim programları düzenlenecek.

-Kuvvet Komutanları tarafından karşılıklı ziyaretler kapsamında her Kuvvetin Harp Okulu öğrencilerine konferans verilecek.

-Bir Yunan tümen/tugayının 3. Kordolu Komutanlığına ve bir Türk tümen/tugayının Yunan NATO İntikal Edebilir Kolordu Komutanlığına eğitim maksadıyla tahsis edilecek.

-Harp Akademilerinin planlı yurtdışı gezi faaliyetleri kapsamında karşılıklı ziyaret düzenleyecek.

-Kurmay Kolejleri ve askeri öğrenciler arasında belirlenmiş karşılıklı ziyaretler kapsamında Harp Okulları arasında ortak bilimsel faaliyetleri icra edilecek.

-YÜKSEK DÜZEYLİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ KONSEYİ KURULUYOR

Bu arada, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulacak. İki ülke başbakanların başkanlığındaki Konsey’de her iki taraftan 10 bakan görev yapacak. Bakanların sayısı artırılabilecek. Konseyde görev yapacak bakanlar arasında Dışişleri, AB İşleri, Ekonomi, Enerji, Çevre, Ulaştırma, Turizm ve Kültür, İçişleri ve Eğitim Bakanları da bulunuyor. Konsey, başbakanlar düzeyinde en az bir kez karşılıklı olarak toplanacak.

-Bütün uluslar arası toplantıların çerçevesinde Dışişleri Bakanları, Başbakanları, Cumhurbaşkanları mutlaka biraraya gelecek. Böylece, Konsey tarafından alınan kararlar sürekli takip edilebilecek.

--İki Dışişleri Bakanları yılda en az iki kez karşılıklı ziyaretler yapacak. Bakanlıklar arasında Müsteşar seviyesinde düzenli siyasi istişareler yapılacak. Genç diplomatlar değişimi programı uygulanacak.

-İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER YOĞUNLAŞTIRILIYOR

Ege sorunlarının ele alındığı İstikşafi görüşmeler yoğunlaştırılacak. Bu çalışmalara özellikle Başbakan Erdoğan’ın Atina ziyareti öncesi daha ağırlık verilecek. Bu görüşmelere Türk tarafından Müsteşar Feridun Sinirlioğlu başkanlık edecek ve Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik eşlik edecek.

-DİĞER KARARLAR

-Vize konusu ile ilgili olarak Türk vatandaşlarına kolaylık sağlanması amacıyla Yunanistan, Avrupa Komisyonu’nun nezdinde girişimde bulunacak.

-Türkiye ile Yunanistan arasında ticari ve ekonomik ilişkiler geliştirilecek. Bu amaçla Başbakan Erdoğan’ın Atina ziyareti sırasında Türk-Yunan İş Forumu gerçekleşecek.

-Turizm alanında Çin gibi üçüncü ülkelere yönelik paket programları hazırlanacak. İki ülke büyük acentaların yöneticileri karşılıklı ziyaretlerde bulunacak.

-Doğal afetler ile ilgili işbirliği artırılacak. Bu amaçla ortak kurtarma tatbikat düzenlenecek.

-Çevre konusunda Başbakan Papandreu, Türk ve Bulgar Başkanlarını, düşünceleri iletmek üzere toplantıya çağıracak.

ANKA

En Çok Aranan Haberler