MUĞLA (İHA) - Avrupa Birliği'nde bölgeler arası işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan 'Interreg III' kapsamında 2002 yılında Türkiye-Bulgaristan sınırında başlatılan uygulama, "Türkiye-Yunanistan Sınır Ötesi İşbirliği Programı"yla Türkiye-Yunanistan sınırında da başlatıldı. Türkiye'nin Yunanistan'la kara ve deniz sınırı bulunan 6 ili kapsayan programa Edirne, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın ve Muğla şehirleri dahil.
Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, dün Valilik'te düzenlediği toplantıda, Interreg III'ün genel hedefini anlattı. Vali Aksoy, projeyle bölgeler arası işbirliğinin sağlanarak, kıtanın dengeli kalkınması ve AB genelinde ekonomik ve sosyal uyumun güçlendirilmesinin amaçlandığını belirtti. Projenin 2004-2006 yıllarını kapsadığını söyleyen Vali Aksoy, "Interreg III'ün genel hedefi; dengeli gelişme ve Avrupa kıtasının bölgeler arasında sınır ötesi işbirliği, ortak gelişme stratejileri yoluyla, sınır ötesi sosyal etkinin olmasıdır. Sınır ötesi etki ile ifade edilmek istenen, projelerin sınır bölgesinin sorunlarının çözümüne hizmet etmesi veya sınırın her iki yakasındaki işbirliğini geliştirmeye katkıda bulunmasıdır. Proje 'Ortak Programlama Belgesi' çerçevesinde uygulanacak" dedi.
Proje çerçevesinde Türkiye'ye AB Katılım Öncesi Mali İşbirliği Fonu'ndan yaklaşık 15 milyon Euro tahsis edileceğini, 4 milyon 355 bin Euro'luk bölümünün de Türkiye tarafından karşılanacağını kaydeden Vali Aksoy, kaynağın 6 ilde uygulanacak projeler için harcanacağını söyledi.
Programa katılan illerden Muğla'da ilk etapta Valiliğin oluşturduğu havuzda toplanarak, DPT'ye gönderilen projeler ise şöyle belirlendi:
"BODRUM: Denizcilik eğitimi (gemi adamı), turizm eğitimi (öğrenci değişimi), ortak sağlık projelerinin geliştirilmesi ve deniz kazalarının önlenmesi, deniz kirliliğinin önlenmesi için havadan ve denizden ortak denetim, Bodrum-İstanköy arasındaki beldelerin arıtma tesislerinin yapılması, orman yangınlarının önlenmesi ve ortak tedbirler alınması, İstanköy'deki Hipokrat ve Akyarlar'daki bitki kültürü ile ilgili projelerin geliştirilmesi, Bodrum-İstanköy ortak su kullanım projesi.
DATÇA: Organik zeytin ve zeytinyağı, badem, kekik, adaçayı, keçiboynuzu yetiştirilmesi, işlenmesi ve pazarlanması.
MARMARİS: Yat çekek yerleri yapımı, hediyelik eşya-giysi dükkanları yapımı.
FETHİYE: Katı ve sıvı atık yönetimi.
ORTACA: Tarım ve deniz ürünlerinin tanıtımı, Dalyan ve Sarıgerme turistik yörelerinin tanıtımı.
MUĞLA ÜNİVERSİTESİ: Kongre Merkezi yapımı, karşılıklı kültür işbirliği, Bodrum-İstanköy ören yerlerinin restorasyonu, Türk-Yunan mutfağı tanıtımı, deniz sporlarının geliştirilmesi."