736. Karaman Türk Dil Bayramı etkinlikleri çerçevesinde İzmir'den hareket eden 'Türkçe Treni' Konya'ya geldi.
Karaman Belediyesi tarafından organize edilen 736. Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında İzmir Basmane Tren Garı'ndan hareket eden 'Türkçe Treni' Karaman'dan önceki son durağı olan Konya'da mola verdi. Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, şair, yazar ve üniversite öğrencilerinin içinde bulunduğu 'Türkçe Treni', Konya Vali Yardımcısı Erol Özkan ve Konya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterisiyle karşılandı. Konya Gar'ındaki karşılamanın ardından 'Türkçe Treni' yolcuları İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen "Şiir Dili Türkçe" konulu konferansa katıldı.
Konferansa Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, yazar, şair ve öğrenciler katıldı. Program, Karamanoğlu Mehmet Bey'in fermanının okunmasıyla başladı.
Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, kutlamaların giderek bir devlet törenine dönüştüğünü ifade ederek, "Kısmet olursa aynı format içinde bu töreni kutlayacağız. Karaman'a doğru özel bir tren uğurluyoruz. Bu tren durduğu yerlerde etkinlikler yapıyor. Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında da Karaman'da bir çok etkinlikler ve açılışlar gerçekleştireceğiz. Türkiye'de pek uygulanmamış bir kahveyi açacağız. Bu yüzde yüz engellilerin hizmet vereceği 'Gönül Gözü Kahvesi'ni açacağız. Bu bayramlar vesilesiyle Karaman'a kalıcı eserler bırakıyoruz" dedi.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, 'Türkçe'nin güzel iklimine hoş geldiniz' diyerek başladığı konuşmasında, "Karaman'da yapılan toplantılarda özellikle kendimize çok dikkat etmeye çalışıyoruz. İnsanın kendisinin bazı kelimeleri kullanmak bakımından sınırlaması söyleyeceklerini de söylemesine engel oluyor. Ama bulunduğumuz ülke bizim kültürümüz, bulunduğumuz şehir ve o şehrin bir tamamlayıcı bir parçası olan Karaman bize müthiş bir atmosfer sağlıyor. Bir kültürel ortam sağlıyor. Bir tarafta Farsça'yı en muazzam şekilde kullanan ve çağları etkileyen Hz. Mevlana var, bir tarafta da Anadolu Türkçe'yi kullanan Yunus Emre var. Aynı toprakları yakın zamanda paylaşmış iki gönül insanı. Bunlar bugün bizi etkiliyorlar. Dün bizim büyüklerimizi etkiliyorlardı, yarın bizim evlatlarımızı etkileyecekler. Karaman'ın vazgeçilmez bir unsuru da Yunus Emre. Şiir ve Türkçe olunca Yunus Emre'den bahsetmeden geçmek doğru olmaz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından tek oturum olarak gerçekleştirilen ve Türkiye Yazarlar Birliği üyeleri, Vural Kaya'nın oturum başkanlığında Bülent Atay, Murat Güzel, Hayriye Ünal ve Yunus Emre Altuntaş'ın sunum yaptığı "Şiir Dili Türkçe" konulu konferansa geçildi.
Türk Dil Bayramı kapsamında 9 Mayıs Perşembe günü İzmir Basmane Tren Gar'ından hareket eden 'Türkçe Treni' yolculuğuna Afyonkarahisar ve Konya'nın ardından Karaman'da son verecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz