HABER

Türkçe yanlışlarına RTÜK'ten virüs benzetmesi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) radyo ve televizyon kuruluşlarında çalışan sunucuların, metin yazarlarının, program yapımcılarının ve muhabirlerin Türkçe'yi daha doğru kullanmaları için kitap bastırıp dağıtmaya başladı.

Türkçe yanlışlarına RTÜK'ten virüs benzetmesi

RTÜK Başkanı Zahid Akman, radyo ve televizyon programlarında yapılan Türkçe yanlışlarını "virüs"e benzetti. Zahid Akman yaptığı açıklamada, radyo ve televizyon programlarında Türkçe'nin doğru ve özenli kullanılmasını sağlamak için öncelikle bu kuruluşlarda sunucu, metin yazarı, program yapımcısı ve muhabirlerin Türkçe'yi daha özenli kullanmaları gerektiğini belirterek, radyo ve televizyon kuruluşlarına bu anlamda yardımcı olmak amacıyla Türkçe ve yabancı kelimelerin doğru okunuşlarını gösteren kitaplar gönderdiklerini kaydetti.

"TELEVİZYON PROGRAMLARI ÖNEMLİ BİR ROL OYNUYOR"

Radyo ve televizyon programlarındaki Türkçe yanlışlarını "virüs"e benzeten Akman, Türkiye'de izleyicilerin günde beş saate yakın televizyon izlediklerini belirtti. Akman, "Dizi filmlerde, eğlence programlarında, haber bültenlerinde ya da reklam filmlerinde tekrarlanan Türkçe yanlışları virüs gibi dinleyenlerin kulağına, zihnine yerleşiyor ve konuşmalarında da etkili oluyor. Bunu önlemenin tek yolu radyo ve televizyon programlarında Türkçe'nin doğru ve özenli kullanılmasını sağlamaktan geçiyor. Halkımızın Türkçe'yi doğru ve güzel kullanmasında televizyon programları önemli bir rol oynuyor." dedi.

TRT spikerlerinden Şener Mete'nin, 12 bine yakın sözcüğün doğru seslendirilmesi amacıyla hazırladığı "Telaffuzlar Sözlüğü" ile yabancı adların doğru okunuşlarını gösteren "Okunuşlar" adlı kitaplar RTÜK tarafından kitap olarak basılıyor. Üst kurul her iki kitabı da Türkiye'de yayın yapan tüm kuruluşlara gönderecek. "Radyo ve Televizyonlarda Türkçe'nin Kullanımı" konulu çalışma sonucunda özellikle haber bültenlerinde sınırlı sayıda kelime kullanıldığının görülmesi üzerine, Üst Kurul, yayınlarda Türkçe'nin zengin kelime hazinesinin değerlendirilmesi amacıyla daha önce de Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan Türkçe Sözlüğü tüm yayın kuruluşlarına dağıtmıştı.

Üst Kurul yayınlarda Türkçe'nin doğru ve özenli kullanımını teşvik etmek için ise "Doğru ve Güzel Türkçe Ödülleri" yarışması da düzenledi.

Kaynak: ANKA

En Çok Aranan Haberler