YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Sezgin: "5G'nin çok boyutlu ele alınması gerekiyor"

"Ülkemizde yeni teknolojilerin atardamarı niteliğindeki fiber altyapı yeterli düzeyde değil. Fiber altyapının hızlandırılması için ortak altyapı fikrini destekliyoruz ve elimizi taşın altına koymaya hazırız"

İSTANBUL (AA) - Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, 5G'nin Türkiye'ye en faydalı olacak şekilde çok boyutlu ele alınması gerektiğini belirterek, bu süreçte yerli teknolojilerin ve çözümlerin geliştirilmesinin, Türkiye ekonomisine ve dijitalleşme yolculuğuna da ciddi katkılar sunacağını bildirdi.

Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, Sezgin, dünyada ve Türkiye'de iletişim teknolojilerinin geleceğine yönelik gündemi değerlendirdi.

Turkcell'in devam eden AR-GE faaliyetleri ve altyapı yatırımları hakkında bilgiler veren Sezgin, Türkiye'de yeni nesil iletişim alanında yerli teknolojilerin gelişiminin ve kullanılmasının önemine dikkati çekti.

Yeni nesil teknolojilerle dijitalleşmeye geçişte önceliğin fiber altyapı olması gerektiğini belirten Sezgin, fiberde ortak altyapının stratejik bir adım olarak bir an önce tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.

Sezgin, "Ülkemizde yeni teknolojilerin atardamarı niteliğindeki fiber altyapı yeterli düzeyde değil. Fiber altyapının hızlandırılması için ortak altyapı fikrini destekliyoruz ve elimizi taşın altına koymaya hazırız. Sayın Cumhurbaşkanımız farklı vesilelerle yerli 5G teknoloji altyapısı kurulmadan ve yüksek yerlilik oranına ulaşmadan 5G'ye geçilemeyeceğini açıkça ifade etmişti. Dolayısıyla ortak fiber altyapı tamamlanmadan 5G'ye geçişin yerli teknoloji gelişimini de sekteye uğratacağını ve ekonomik yükü artıracağını düşünüyoruz. 5G'nin Türkiye'ye en faydalı olacak şekilde çok boyutlu ele alınması gerektiğine inanıyoruz. Bu süreçte yerli teknolojilerin ve çözümlerin geliştirilmesi, Türkiye ekonomisine ve dijitalleşme yolculuğumuza da ciddi katkılar sunacaktır." değerlendirmesini yaptı.

- "Fiber altyapı, gelişmiş teknolojilerin otoyolu"

Gediz Sezgin, fiber altyapının ülkedeki teknolojik gelişime, dijitalleşmenin hızlanmasına ve ekonomiye kattığı değere işaret ederek, şunları kaydetti:

"Fiber altyapı, 5G gibi gelişmiş teknolojilerin otoyolu niteliğinde. Bu yolları tamamlamadan, en teknolojik otomobili bu yola çıkarmak ve burada endüstriyel üretime katkı sağlanmasını beklemek hem araç hem kullanıcı hem de yol için enerji kaybı demek. İlk etapta fiber konusunda yatırımı hızlandıracak adımlar atıldığında 5G'ye geçiş de kolaylaşacaktır. Altyapıda ortak yatırım hızlanırsa üstyapıda da tüm oyuncular yenilikçi ürün ve servislere daha fazla yoğunlaşır. Böylece sektörümüzdeki enerjinin ürün ve hizmetlere yansımasını sağlayarak bireysel ve kurumsal müşterilerimiz için daha fazla değer üretmeyi hedefleyebiliriz. Bu sayede ülkemizin dijitalleşme süreci de hızlanır."

Sezgin, 2015'te gerçekleştirilen 4.5G ihalesinde Turkcell'in, öngörülü stratejisi sayesinde Türkiye'de dijitalleşmeye önemli katkılar sağladığını aktararak, "Turkcell olarak gelecek için öngörülü davranarak 6 yıl önceki 4.5G ihalesinde en geniş spektrum bandını aldık. Bu aynı zamanda Avrupa'daki en geniş 4.5G frekans bandıydı. Kurguladığımız doğru stratejimiz sayesinde 1,6 Gbps hıza ulaşabilen Türkiye'de tek, Avrupa'da ilk ve dünyada en yüksek 4.5G hızlarını sunan 3 operatörden biriyiz. Şu anda yeni kullanım senaryolarının önemli kısmını 4.5G ile sağlayabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

- "5G için 5D yaklaşımı"

5G'ye geçiş gibi ülkeye çok yüksek finansal etkisi olacak stratejik düzeydeki bir konunun tek bir boyutla değil, tüm boyutlarıyla kapsamlı analiz edilmesi gerektiğine inandıklarını vurgulayan Sezgin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Turkcell olarak 5G ile ilgili olmazsa olmaz gördüğümüz 5 doğruyu, '5G için gerekli 5D' yaklaşımıyla ele alıyoruz. Türkiye'nin teknolojik ve ekonomik faydaları açısından 'doğru teknolojiyle, doğru altyapıyla, doğru alanda, doğru zamanda ve doğru maliyetle' bir 5G'ye geçiş planının oluşmasını önemsiyoruz. 5G konusunda en önemli noktalardan biri de bu teknolojinin bireylerden ziyade öncelikle endüstriyel alanda faaliyet gösteren işletmeler açısından bir avantaj sunacak olması. Ancak yine de görüyoruz ki Küresel Mobil Tedarikçiler Birliği'nin Mayıs 2022 raporuna göre, dikey sektörlerde kullanılan mobil şebekeler yüzde 60 oranında 4.5G üzerinden servis veriyor. Halihazırda Türkiye'de 4.5G ile de son kullanıcıların ihtiyaçları rahatlıkla karşılanabiliyor. Ayrıca, şu anda dünyada olduğu gibi Türkiye'deki kullanıcıların sahip olduğu 5G uyumlu cihaz sayısı da oldukça sınırlı."

5G'ye her alanda hazırlıkları tamamlayarak adım adım geçilmesi gerektiğini anlatan Sezgin, bunun ilk adımının da doğru pilot uygulama örneklerinin uygulanması olduğunu, dolayısıyla 5G'nin öncelikle deneme izinleriyle kullanım alanlarının ortaya çıkarılmasını önemsediklerini bildirdi.

- "5G pilot uygulamaların hayata geçmesi gerekiyor"

Gediz Sezgin, 5G'nin bireyselden çok endüstriyel bir teknoloji olduğu için işletmelerin de altyapı ve kullanım senaryoları ile buna hazırlanmasının şart olduğuna işaret ederek, "Önce bölgesel 5G deneme izinleriyle başlayıp buradaki örnekleri ve yöntemleri çoğaltmamız, sürecin hızla yol almasına katkı sağlayacaktır. Bu amaçla özellikle kurumsal ekosistemi hazırlayabilmek ve dikey sektörlerle etkileşimi sağlayabilmek için 5G pilot uygulamaların hayata geçmesi gerekiyor. Böylece 4.5G ile 5G'nin birlikte çalışabilirliği, hangi uygulamaların 4.5G ile hangi uygulamaların 5G ile daha verimli çalışabildiği ve bireysel kullanıcıların buna zihinsel hazırlıklarının yapılması gibi adımların tamamlanması büyük önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

5G'de dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek bu alandaki uluslararası komisyonlarda ve ortak çalışmalarda katkı verdiklerini, bu sayede öncülük ettiklerini aktaran Sezgin, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Turkcell olarak, 5G'nin teknolojik entegrasyonu ve yerlileşmesi için 5 yıldır yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Teknoloji alanında sahip olduğumuz yüksek yerlilik oranlarımızla ve Ar-Ge gücümüzle geliştirdiğimiz pilot uygulamalar açısından 5G konusunda da öncülük ediyoruz. Teknolojide yerli ve mili ekosistemin gelişimi için iş birliklerimizi sürdürüyoruz. Bunun yanında dünya çapında önemli otoriteler ve büyük kuruluşlarda 5G standartlarının oluşturulmasında aktif rol alarak katkılar sağlıyoruz. 5G'ye geçişte önemli başlıklardan biri de sanallaşma. Turkcell'deki çekirdek şebekede sanallaşma oranı yüzde 70'i geçti. Radyo şebekesinde sanallaşma süreci başlatıldı. Tüm bu altyapı çalışmalarımız ve yatırımlarımız sayesinde, ülkemiz için 5 doğru tamamlandığında rahatlıkla 5G'ye hazır duruma gelebileceğiz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler