HABER

Turkcell ve Superonline "geçişe" hazır

Türkiye’de, “yeni nesil internet” olarak anılan IPv6 teknolojisine geçiş için hazırlıklarını tamamlayan ilk iki şirket Turkcell ve Superonline oldu.

Turkcell ve Superonline "geçişe" hazır

Avrupa, Asya ve Orta Doğu bölgelerinde IP adreslerinin tahsisinden sorumlu tek otorite olan RIPE Şebeke Koordinasyon Merkezi (RIPE NCC), yaptığı değerlendirme sonucunda dört yıldız vererek Turkcell ve Superonline’ın IPv6’ya hazır olduğunu tescilledi.

Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell ve bir Turkcell Grup şirketi olan Superonline, Internet Protokolü Versiyon 6 (IPv6) çalışmalarındaki olgunluk düzeyleri ile RIPE NCC’den 4 üzerinden 4 yıldız alan Türkiye’deki ilk iki şirket oldu. RIPE NCC, Avrupa, Asya ve Orta Doğu bölgelerinde IP adreslerinin tahsisinden sorumlu tek otorite.

Terzioğlu: “Müşterilerimiz IPv6’ya geçişte zorluk yaşamayacak”
Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, konuya ilişkin açıklamasında Turkcell Grubu’nun teknolojide öncülük rolüne dikkat çekti. Terzioğlu, Turkcell olarak dünyada yeni nesil interneti müşterilerine ilk ulaştıranlar arasında olacaklarını ifade etti. İlter Terzioğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Turkcell ve kendi fiberoptik altyapısına sahip yenilikçi telekom operatörümüz Superonline, internet protokolü dördüncü versiyonda (Ipv4) adres sıkıntısı yaşanmaya başlamadan önce olası sorunları öngörerek IPv6’ya geçiş çalışmalarını başlattı. Şu anda Türkiye’de konuyla ilgili gerekli kriterleri yerine getiren ilk iki ticari kuruluş Turkcell ve Superonline dır. RIPE Şebeke Koordinasyon Merkezi’nin verdiği dört yıldız, Turkcell Grubu’nun öngörü ve aksiyon yeteneğini, proaktif yapısını ve esnekliğini ortaya koyuyor. İşimiz Teknoloji-İşimiz İnsan anlayışı çerçevesinde yoğun çaba sarf ediyoruz. Teknolojide öncülüğü ilke ediniyor, müşterilerimizin teknolojiyi en verimli şekilde kullanabilmesini sağlamayı temel görevlerimiz arasında görüyoruz. IPv6’ya geçişte temel hedefimiz, müşterilerimizin zorluk yaşamadan çevrimiçi hayatlarına aynen devam etmelerini sağlamak. IPv4 adresleri tükendiğinde bundan hiçbir Turkcell’linin mağdur olmayacağını şimdiden gururla söyleyebiliriz.”

IPv6’ya geçme ihtiyacı niçin oluştu?
İnternet kullanımının her geçen gün artması ve yeni gelişen teknolojilerin yeni kullanım alanları yaratması sonucu, çevrimiçi haberleşme için kullanılan “İnternet Protokolü Versiyon 4” (IPv4) adreslerindeki sıkıntı en üst seviyeye ulaşmış durumda. Avrupa, Asya ve Orta Doğu bölgelerinde IP adreslerinin tahsisinden sorumlu tek yetkili otorite olan RIPE Şebeke Koordinasyon Merkezi’nin (RIPE NCC) elindeki IPv4 adreslerinin 2012 yılında tükeneceği öngörülüyor. Buna ek olarak yapılan araştırmalar, 2020 yılında internete bağlananların sayısının IPv4 teknolojisinin desteklediği toplam adreslerin 12 katı olacağını gösteriyor.

IPv6’ya (Internet Protokolü Versiyon 6) geçiş RIPE NCC tarafından desteklenmekle birlikte ülkemizde de önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) önderliğinde geçiş sürecinin tamamlanması planlanıyor. 8 Aralık 2010 tarihli “Kamu Kurum ve Kuruluşları için IPv6’ya Geçiş Planı” genelgesine göre Türkiye’deki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının en geç 31 Ağustos 2013 tarihine kadar internet üzerinden verdikleri kamuya açık tüm hizmetleri IPv6’yı destekler hale getirmeleri gerekiyor.

4 yıldız ne anlama geliyor?
Turkcell ve Superonline, bu gelişmeleri yakından takip ediyor ve IPv4 adres sıkıntısı yaşanmadan olası sorunların önüne geçmek üzere IPv6 teknolojisine geçiş için bir süredir yoğun çalışmalar yürütüyordu. Bu süreçte RIPE NCC, “yeni nesil internet” tabir edilen IPv6’ya geçişi hızlandırmak adına “IPv6 geçiş hazırlığı değerlendirme notu” kriteri getirdi. Bunun üzerine Turkcell ve Superonline çalışmaları hızlandırarak geçiş hazırlıklarını tamamladılar. Yapılan çalışmaların sonucu olarak Turkcell ve Superonline Türkiye’de RIPE NCC’den 4 yıldız alan ilk iki ticari kuruluş oldu. Turkcell ve Superonline dışında halihazırda 4 yıldız almaya hak kazanan diğer kuruluş ise IPv6 çalışmalarını akademik olarak yönlendiren TÜBİTAK’a bağlı Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM).

RIPE NCC’nin belirlediği kriterlere göre; 1 yıldız IPv6 adres tahsisinin yapılması, 2 yıldız IPv6 adreslerinin v6 Internet üzerinden anons edilmesi, 3 yıldız RIPE NCC veritabanlarında tahsis edilen IPv6 adres blokları için route6 obje tanımlanması, 4 yıldız ise tahsis edilen IPv6 adres blokları için reverse DNS kayıtlarının tamamlanması anlamına geliyor.

En Çok Aranan Haberler