HABER

Türker: “Bu düzen değişmeli artık”

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Türkiye’de 7 yıldır uygulanan ‘yanlış politikalar’ nedeniyle halkın ezildiğini ve tüm kesimlerin baskı altına alındığını belirterek “Bu düzen değişmeli artık” dedi.

Türker, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. DSP Genel Merkezi’ndeki görüşmeye, DSP Genel Sekreteri ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit de katıldı.

Akyıldız, ‘Demokratik Açılım’ çalışmaları çerçevesinde yakında TBMM’de Anayasa değişikliklerinin gündeme geleceğini bildirdi ve bu değişiklikler yapılırken, kamu çalışanlarına grevli toplu sözleşmeli sendikal hakların verilmesini öngören değişikliklerin de yapılmasını istediklerini söyledi. DSP’den bu konuda destek isteyen Akyıldız, hazırladıkları dosyayı da Türker’e iletti.

Türker ise DSP’nin Türkiye’de kamu çalışanlarının örgütlenme ve sendikalaşma hareketinin önünü açan bir parti olduğunu bu çerçevede her zaman olduğu gibi elinden gelen katkıyı vereceğini söyledi. Türker, 57. Hükümet döneminde DSP’nin kamu çalışanlarına grevli toplu sözleşmeli sendikal hakların verilmesi için Meclis’te önerge verdiğini ancak koalisyon ortaklarının bunu desteklemediğini hatırlattı. Kamu çalışanlarının Türkiye ekonomisi içinde önemli bir rol oynadığının altını çizen Türker, kamu çalışanlarının örgütlü bir yapıya kavuşturulmasının, her kesimin yararına olduğunu belirtirken, ekonomik krize rağmen kamu çalışanlarına yeterince zam yapılmamasını eleştirdi.

-“EK ÖDEME EKONOMİK KRİZE ÖNLEMDİR”-

Türker, ekonomik krizin etkilerini azaltmak amacıyla Türkiye dışındaki ülkelere aktarılan kaynağın maliyetinin 10 trilyon doları geçtiğine kaydetti ve şunları söyledi:

“Türkiye adına endişeliyiz. Çünkü dünya ülkeleri 10 trilyon doları geçen maliyetleri yüklenirken, Türkiye’de bu konuda ciddi bir adım atılmadı. Göstermelik bazı vergi indirimleri dışında da herhangi bir aktarım olmadı. Oysa toplu görüşmeler sırasında, 7 yıldır enflasyon nedeniyle ezilen kamu çalışanlarına bu aktarım yapılabilirdi. Kamu çalışanlarına yüzde 25 civarında, ödenmemiş olan ücret farkının muhakkak ödenmesi gerekir. Bu yüzden Hükümet bir düzeltme yapmalı. Bunu yalnızca kamu çalışanlarına değil, emeklilere de yansıtmalıdır. Eğer bu ek ödeme yapılırsa, hem ekonomik krize karşı önlem alınmış olur hem de düşmeye başlayan vergi gelirleri yükselir.”

-"MEMURA VERİLECEK ZAM 80 MİLYON NÜFUSA VERİLMİŞ OLUR"-

Hükümet’in, bütçe görüşmeleri öncesinde kamu çalışanlarına yaklaşık 250 TL’lik maaş farkını ‘ek zam’ şeklinde vermesi gerektiğini vurgulayan Türker, “Verilecek zam, sadece memurlara olmayacaktır. Verilecek zam, memurların oturduğu mahalledeki esnafadır. O esnafın alışveriş yaptığı toptancıyadır, toptancının malını tedarik ettiği fabrikayadır, atölyeyedir, üreticiyedir. Ayrıca bu zam, emeklilere de yansıtılmalı. Verilecek bu zam, sadece kamu çalışanlarına ve emeklilere değil, 80 milyon nüfusa verilmiş olacaktır. Çünkü onlar aldıkları parayı hemen piyasaya süreceklerdir ve piyasada canlanma olacaktır. Ama ne yazık ki Hükümet bu konuda bir adım atmamıştır” diye konuştu.

ANKA

En Çok Aranan Haberler