ANKARA (İHA) - Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı ve üyelerinin, Pamukbank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devri kararıyla ilgili olarak yargılanabilmeleri için izin verilmesi talebini reddetti. Türker, Başbakanlık Makamı'ndan, Başbakanlık Teftiş Kurulu ile BDDK arasındaki görüş farklılıklarının Danıştay'dan görüş alınarak giderilmesini istedi.
Masum Türker, Hazine kanalıyla yaptığı açıklamada, Pamukbank'ın TMSF'ye devredilmesiyle ilgili işlemlerin yargıya götürülmesi talebine ilişkin görüşlerini açıkladı. Türker, TMSF'ye devredilen Pamukbank A.Ş. ile ilgili olarak, BDDK tarafından yürütülen işlemler hakkında Başbakanlık Makamına intikal eden şikayetler üzerine yapılan işlemlerle ilgili açıklama yapılmasının uygun görüldüğünü ifade etti. Türker'in açıklamaları şöyle:
"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 18.06.2002 gün ve 742 sayılı kararı ile Pamukbank A.Ş.'nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesi işlemine ilişkin olarak Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı, 31.07.2002 tarihli şikayet dilekçesi ile Başbakanlık Makamına müracaat etmiştir.
"Başbakanlık Makamınca verilen 08.08.2002 tarihli "Olur" üzerine, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca yütürülen inceleme sonucunda düzenlenen "İnceleme Raporu" 01.11.2002 tarihinde Bakanlığıma intikal etmiştir.
Söz konusu İnceleme Raporu üzerinde yasalar çerçevesinde yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Başbakanlık Teftiş Kurulu arasında yasaların uygulaması ile ilgili olarak görüş farklılığı bulunduğu; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun, Kurul'un 4389 sayılı Kanun çerçevesinde aldığı kararların kesin olduğu, kararların herhangi bir onaya veya denetime tabi olmaksızın geçerli olacağı, Kurul kararlarının yalnızca yargı mercii tarafından denetlenebileceği, Kurum için öngörülen denetimin Kurumun yıllık hesapları ve harcamaları ile sınırlı olduğu görüşünde olduğu, buna karşılık Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilatı Hakkındaki Kanun'un 2 (f) maddesine göre teftiş edilebileceği görüşünde olduğu, bu bağlamda iki kamu birimi arasında "yetki tartışmaları" yaşandığı ve bu nedenle Başbakanlık Müfettişlerince gerekli inceleme ve araştırmaların yapılamadığı tespit edilmiştir.
Hal böyle olmakla beraber, iki kamu birimi arasında yasaların uygulaması ile ilgili olarak ortaya çıkan görüş farklılığının Danıştay'dan istişari görüş alınmak suretiyle giderilmesi yolu tercih edilmeksizin, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca olayın, Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal ettirilerek çözümlenmesi yolundaki önerisi ile denetim yapılmasına engel oldukları gerekçesi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkan ve Üyeleri hakkında TCK'nun 526'ncı maddesi uyarınca Kamu Davası açılmasını teminen tarafımızca gerekli iznin verilmesi önerisi Bakanlığımca uygun görülmemiştir.
İki idari birim arasındaki görev ve yetkiden doğan hukuki uyuşmazlıkla ilgili olarak Bakanlığımca, Danıştay'dan istişari görüş alınması istemiyle, Başbakanlığa talepte bulunulmuştur."