LONDRA(ANKA) - Guardian gazetesi, "yeni dalga" ekonomilerine dikkat çekerken 2050 yılında Türkiye'nin ekonomisinin İtalya'nınkinden büyük ve Avrupa'nın en başlıca ekonomilerinden biri olması öngörüsünü de yansıttı.
İngiliz Guardian gazetesi, "Yeni Dalga Ekonomileri Büyüme Peşinde" başlığını kullandığı analizde BRIC'ler (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) durgulaşırken aralarında Türkiye'nin de bulunduğu diğer bazı yükselen ülkelerin hızlı ilerleyerek 2050 yılında Batı'yı geri bırakabileceklerini yazdı.
İkinci dalga ülkeleri için "Büyükler. Genç ve büyüyen nüfusları var. Altyapı ve eğitimde yatırım yaptılar. Ve resesyona saplanmış Batı'yı kıskandıracak oranlarda büyüyorlar" ifadelerini kullanan Guardian, 2013 büyüme oranlar yazılacağında ikinci dalga ülkelerinin ilk 20 sıralara hâkim olacaklarını belirtirken de bu ekonomilere ilişkin üç gün sürecek bir dizi yayınlayacağını da okuyucularına duyurdu. Guardian şöyle devam etti:
"2000 yıllarının ortasında Çin ve Hindistan olmadan dünya ekonomisinin geleceğini tartışmak imkânsız hale geldi ve ikinci bir daralma 2008 yılının sonunda ortaya çıktığında G20 kuruldu. Bu sadece G8 ve BRIC'leri değil aynı zamanda Endonezya, Türkiye, Güney Kore, Meksika, Arjantin ve Güney Afrika gibi stratejik olarak daha önemli bazı ekonomileri de içeriyordu. Son gelişmeler, fazla geçmeden konferans masasında daha fazla koltuğa ihtiyaç olacağını gösteriyor."
Guardian, analizinde ikinci dalga ülkelerine ilişkin olarak yapılan tahminlere de dikkat çekerken de PwC ve Baş İktisatçısı John Hawksworth'un öngörülerine de yer verdi. Gazete şunları yazdı:
"2006 yılında PwC, küresel ekonominin 2050 yılında nasıl görülebileceğine ilişkin bazı uzun vadeli tahminlerde bulunmuştu ve şimdi finansal krizin ve ertesinin ışığında bu öngörüleri güncelleştirdi. Hawksworth, 2050 yılında Türkiye'nin ekonomisinin İtalyanınki'nden büyük ve Avrupa'da en büyük ekonomilerden biri olmasını bekliyor. Endonezya ve Meksika da, Almanya ve İngiltere'yi geride bırakmış olacak."