HABER

Türkiye, 7. Çerçeve Programı'na resmen katıldı

ANKARA (İHA) - Türkiye, 2002-2006 dönemini kapsayan 6. Çerçeve Programı'nın ardından, 2007-2013 dönemini kapsayan içeriği ve 53.2 milyar euroluk bütçesiyle AB'nin en önemli programı olan 7. Çerçeve Programı'na da resmen katıldı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Topluluğu'nun araştırma, teknoloji ve geliştirme faaliyetleri için 7. Çerçeve Programı'na (2007-2013) Türkiye Cumhuriyeti'nin katılımı konusunda "Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Topluluğu arasında mutabakat zaptı", 1 Haziran 2007 tarihinde AB nezdinde Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Volkan Bozkır ve Avrupa Komisyonu Araştırma Genel Müdürü Jose Manuel Silva Rodrıguez tarafından Brüksel'de imzalandı. Söz konusu mutabakat zabtının imzalanmasıyla, Türkiye 2002-2006 dönemini kapsayan 6. Çerçeve Programı'nın ardından, 2007-2013 dönemini kapsayan ve içeriği ve 53.2 milyar euroluk bütçesiyle AB'nin en önemli programı olan 7. Çerçeve Programı'na da resmen katıldı.

Açıklamada, Türkiye'nin daha önce 6. Çerçeve Programı'na katılımı, katılım müzakerelerimizde ele alınan "Bilim ve Araştırma" faslının 12 Haziran 2006 tarihinde geçici olarak kapatılmasında önemli rol oynadığı belirtildi. Avrupa'nın bilim ve araştırma alanındaki kapasitesinin artırılması, yenilikçiliğin desteklenmesi suretiyle endüstriyel rekabetin geliştirilmesi ve işbirliğinin teşvikiyle entegrasyona katkıda bulunulmasını amaçlayan 7. Çerçeve Programı'na Türkiye'nin katılımıyla bilimsel ve teknik
araştırma alanında yeni bir dinamizm getirmesi bekleniyor. Ayrıca, nitelikli ve teknolojik gelişmeye yönelik araştırma faaliyetlerinin daha da artırılmasına, Türk sanayi ve iş dünyasının araştırma ve inovasyon kapasitesinin arttırılmasına, bilim adamlarına yeni perspektifler sunulmasına ve bilim çevrelerimizin Avrupa'ya yönelmeleri için ilave imkanlar yaratılmak suretiyle, ülkemizin Avrupa ile bütünleşme çabalarına katkı sağlaması da beklenen 7. Çerçeve Programı ile Türkiye Avrupa Araştırma Alanı
(AAA) ile bütünleşmesini teminen, ulaştırma, enerji, deprem, sivil güvenlik, su, denizler, biyo/nanoteknoloji gibi alanlarda AB ile işbirliği yapma imkanını elde edecek.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) eşgüdümünde yürütülecek 7. Çerçeve Programı'nda, Türkiye'nin görünürlüğünün ve başarı oranının artırılması, ayrıca tematik programlarda etkinliğinin sağlanmasını teminen AB komisyonuyla Türkiye özel bir eylem planı hazırladı. Plan ilk aşamada 2007-2008 dönemini kapsıyor. Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin programa katılım kararının alınması sürecinde Avrupa Komisyonu nezdinde yoğun temaslarda bulunduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti:

"AB Topluluk Programları, aday ülkelerin AB politikalarını ve bunların işleyiş esaslarını yakından tanımasını sağlayan ve katılım öncesi stratejinin önemli bir unsurunu oluşturan araçlardır. Ülkemizin aday ülkelere açık topluluk programlarına katılımına ilişkin hukuki çerçeve, 2002'de yürürlüğe giren Türkiye'nin topluluk programlarına katılımının genel ilkeleri hakkındaki çerçeve anlaşmasıyla oluşturulmuştur."

En Çok Aranan Haberler