ANKARA/BRÜKSEL(ANKA) - Gezi gösterilerine polisin verdiği sert tepki ve olayların Türkiye-AB ve Türkiye-Almanya arasındaki ilişkilerde yarattığı ciddi sıkıntı sürerken üç yıldır fiilen rafa kaldırılmış olan Türkiye'nin AB müzakerelerinde yeni bir başlığın açılıp açılmayacağı konusunun hafta başında netleşebileceği düşünülüyor.
Avrupa Parlamentosunun Gezi göstericilerine polis müdahalesini sert dille eleştirildiği kararının ardından AB Daimi Temsilciler Komitesi (COROPER), geçen hafta yaptıkları toplantıda "Bölgesel Politikalar" ile ilgili 22. başlığın açılması konusunda uzlaşıya varamazken Almanya ve Hollanda "çekinceler"ini koymuşlardı.
Öte yandan, Gezi olaylarına ilişkin Berlin ve Ankara tarafından yapılan eleştirilerin sonucunda ikili ilişkilerde patlak veren gerilim üzerine her iki başkentte büyükelçiler karşılıklı olarak Dışişleri Bakanlıklarına çağrılırken 22 başlığıa ilişkin kaygılar iyice artmıştı.
Ancak iki ülke Dışişleri Bakanları Ahmet Davutoğlu ve Guido Westerwelle'nin Suriye toplantısı için gittikleri Katar'daki gerçekleştirdikleri buluşmadan sonra krizin giderilmesi umudu belirirken Westerwelle'nin Alman Başbakanı Angela Merkel ile yapacağı bildirilen görüşmenin sonucu merakla bekleniyor.
-AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISI-
Bu arada, yarın hem COREPER hem de AB Dışişleri Bakanları toplanıyor. Başlık sorunu ne COREPER'in ne de AB Bakanları toplantısının resmi gündeminde bulunuyor ancak yine ele alınabileceği ifade ediliyor.
ABHaber tarafından yansıtılan resmi gündeme göre, yarın sabah Lüksemburg'da başlayacak olan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Asthon'un başkanlığındaki AB Dışişleri Bakanları toplantısının sabah oturumunda Suriye gibi kritik önem taşıyan bir konu ele alınacak.
27-28 Haziran günlerinde düzenlenecek AB Zirvesi hazırlıklarını da değerlendirecek Bakanlar, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in de bulunacağı öğle çalışma yemeğinde ise Afganistan'ı görüşecekler.
Öğleden sonra oturumda ise Ortadoğu Barış Süreci ve AB-Batı Balkanlar ilişkileri üzerinde duracak olan AB Dışişleri Bakanlarının değerlendirecek dış politika konuları arasında da Pakistan ve Yemen de bulunuyor. Bakanların, bu iki ülke ile ilgili kararlar almaları da öngörülüyor.