HABER

Türkiye, AB'nin en önemli programına katıldı

Türkiye, AB'nin en önemli programına katıldı

ANKARA (ANKA)- Türkiye'nin AB'nin 7. Çerçeve Programı'na katılacağı bildirildi. Türkiye'nin, 2007-2013 dönemini kapsayan, içeriği ve 53.2 milyar euroluk bütçesiyle AB'nin en önemli programı olan 7. Çerçeve Programına katılmasına ilişkin Mutabakat Zaptı Brüksel'de imzalandı.

Dışişleri Sözcüsü Levent Bilman, haftalık basın bilgilendirme toplantısında topluluk programlarının, aday ülkelerin AB politikalarını ve bunların işleyiş esaslarını yakından tanımasını sağlayan ve katılım öncesi stratejinin önemli bir unsurunu oluşturan araçlar olduğunu belirterek Türkiye'nin Topluluk Programlarına katılımına ilişkin hukuki çerçevenin, 2002'de yürürlüğe giren Türkiye'nin Topluluk Programlarına katılımının genel ilkeleri hakkındaki Çerçeve Anlaşmayla oluşturulduğuna işaret etti.

Katılım kararı alınan her Topluluk Programı için Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında bir Mutabakat Zaptı imzalanması gerektiğini kaydeden Levent Bilman, bu çerçevede, "Avrupa Topluluğunun araştırma, teknoloji ve geliştirme faaliyetleri için Yedinci Çerçeve Programına (2007-2013) Türkiye Cumhuriyeti'nin Katılımı Konusunda Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Topluluğu arasında Mutabakat Zaptı"'nın 1 Haziran'da AB nezdinde Daimi Temsilci Volkan Bozkır ve Avrupa Komisyonu Araştırma Genel Müdürü José Manuel Silva Rodriguez tarafından Brüksel'de imzalandığını anlattı. Bilman şunları söyledi:

"Sözkonusu Mutabakat Zabtının imzalanmasıyla, ülkemiz, 2002-2006 dönemini kapsayan 6. Çerçeve Programının ardından, 2007-2013 dönemini kapsayan ve içeriği ve 53.2 milyar euroluk bütçesiyle AB'nin en önemli programı olan 7. Çerçeve Programına da resmen katılmaktadır. Ülkemizin daha önce 6. Çerçeve Programına katılımı, katılım müzakerelerimizde ele alınan "Bilim ve Araştırma" faslının 12 Haziran 2006 tarihinde geçici olarak kapatılmasında önemli rol oynamıştır."

TÜBİTAK'ın eşgüdümünde yürütülecek 7. Çerçeve Programının başlıca amaçlarının, Avrupa'nın bilim ve araştırma alanındaki kapasitesinin artırılması, yenilikçiliğin desteklenmesi suretiyle endüstriyel rekabetin geliştirilmesi ve işbirliğinin teşvikiyle entegrasyona katkıda bulunulmak olduğunu belirten Bilman, şunları söyledi:

"Ülkemizin 7. Çerçeve Programa katılımının, bilimsel ve teknik araştırma alanında yeni bir dinamizm getirmesi, nitelikli ve teknolojik gelişmeye yönelik araştırma faaliyetlerinin daha da artırılmasına, Türk sanayii ve iş dünyasının araştırma ve inovasyon kapasitesinin arttırılmasına, bilim adamlarımıza yeni perspektifler sunulmasına ve bilim çevrelerimizin Avrupa'ya yönelmeleri için ilave imkanlar yaratılmak suretiyle, ülkemizin Avrupa ile bütünleşme çabalarına katkı sağlaması beklenmektedir. Ülkemiz, Program çerçevesinde Avrupa Araştırma Alanı (AAA) ile bütünleşmesini teminen, ulaştırma, enerji, deprem, sivil güvenlik, su, denizler, biyo/nanoteknoloji gibi alanlarda AB ile işbirliği yapma imkanını elde edecektir."

ÖZEL EYLEM PLANI

Bu arada, Bilman, Türkiye'nin Programda görünürlüğünün ve başarı oranının artırılması, ayrıca tematik programlarda etkinliğinin sağlanmasını teminen AB Komisyonuyla ülkemize özel bir Eylem Planı hazırlandığını, planın ilk aşamada 2007-2008 dönemini kapsadığını belirterek " Bakanlığımız, ülkemizin Programa katılım kararının alınması sürecinde Avrupa Komisyonu nezdinde yoğun temaslarda bulunmuş, ayrıca, gerek Mutabakat Zaptı'nın gerek eylem planının hazırlanmasına katkı sağlamıştır" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler