Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Erdem, Türkiye’de daha önce yüzde 70’lerde olan AB üyeliğine inancın günümüzde yüzde 30-35’lere kadar gerilediğini söyledi. Aynı fakülteden Doç. Dr. Mehmet Dalar ise AB’nin Türkiye’yi üyeliğe almamasının dinsel ve kültürel ayrılıkla ilgisi olmadığını, asıl sebebin ekonomik ve siyasi olduğunu söyledi.
AİBÜ Avrupa Birliği Topluluğu tarafından Kültür Merkezi’nde “Değişen Dünya Düzeni Bağlamında Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri” paneli düzenlendi. Panele AİBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Mehmet Dalar, Yrd. Doç. Dr. Gökhan Telatar, Yrd. Doç. Dr. Ekin Oyan Altuntaş ile Yrd. Doç. Dr. Engin Erdem katıldı.
Panelde, “Avrupa Birliği Kamuoyunda Türkiye Algısı” konusunda sunum yapan Doç. Dr. Mehmet Dalar, Kopenhag kriterleri çerçevesinde diğer aday ülkelerden istenmeyen koşulların Türkiye’den beklendiğini anlatarak, “AB tarafından Türkiye’ye ödevler veriliyor ama karşılığında hakları verilmiyor. Karar alma sürecinde etkili olsun istenmiyor. Türkiye bütün kriterleri yerine getirse bile AB’nin hazmetme kapasitesi devreye giriyor. Sebep, dinsel ve kültürel ayrılıkla ilgili değil, asıl sebep Türkiye’nin ekonomik ve siyasi niteliğinden kaynaklanıyor. AB üyesi olursa etkisi büyük olacak, karar verici ülkelerden biri olacak. Tabii ki Fransa ve Almanya’nın buna ses çıkarmaması mümkün değil. AB’nin karşılanamaz istekleri Türkiye’nin yakın zamanda AB’ye üye olamayacağını gösteriyor.” diye konuştu.
Doç. Dr. Mehmet Dalar ise AB üyesi ülkelerin yurttaşlarının yüzde 50’den fazlasının Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu, bu durumun Fransa ve Almanya gibi ülkelerde yüzde 80’lere kadar çıktığını da sözlerine ekledi.
Yrd. Doç. Dr. Ekin Oyan Altuntaş ise “Türkiye-AB İlişkileri: Kopuş mu? Devamlılık mı?” konusunda sunum yaptı. Gümrük Birliği Anlaşması’nın AB’ye üye olan ülkelerle yapıldığını ancak Türkiye’nin birliğe üye olmadan söz konusu anlaşmayı imzalamasının olumsuz etkilerini yaşadığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Altuntaş, Türkiye-AB üyeliğinin ‘doğal sınır’a ulaştığını söyledi.
“AB Sürecinin Türk Demokrasisine Etkisi” hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Engin Erdem de, Türkiye’de daha önce yüzde 70’lerde olan AB üyeliğine inancın günümüzde yüzde 30-35’lere kadar gerilediğini, bu anlamda Türkiye-AB ilişkilerinin belirsizliğe sürüklendiği yorumunda bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz