Paris - AA- Fransa Senatosu genel kurulu, Türkiye'nin AB üyeliği için Fransa'da doğrudan referandum öngören anayasa değişikliğini reddetti.
Meclis genel kurulunda daha önce kabul edilen anayasa paketinde yer alan bir maddede, "AB'nin nüfusunun yüzde 5'inden fazla nüfusa sahip ülkelerin tam üyeliği için referandum şartının devam etmesi" istenmişti. Senato'nun karşı çıkmasından sonra anayasa değişikliği paketi tekrar meclise iade edilecek. Senato hukuk işleri ve dışişleri komisyonları, geçen hafta ayrı ayrı yaptıkları toplantıların sonucunda, mecliste kabul edilen, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğiyle ilgili doğrudan referanduma gidilmesini öngören anayasa maddesiyle ilgili değişikliğin reddedilmesini istemişti.
Dışişleri Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "mecliste kabul edilen maddenin, doğrudan Fransa'nın dostu ve müttefiki olan Türkiye'yi hedef almış gözükebileceği" ifade edilmişti.Açıklamada, "Bu tür bir uygulamanın Türkiye ve Fransa arasındaki diplomatik ilişkilerde ciddi zararlara yol açacağına" dikkat çekilmiş ve mecliste kabul edilen değişikliğin reddedilerek, bunun yerine ilgili anayasa değişikliği maddesinin meclise ilk geldiği haliyle senato genel kurulunda kabul edilmesi görüşü benimsenmişti.
Meclise ilk gelen anayasa değişikliği metninde, AB'nin gelecekteki genişlemesi konusunda, referanduma gidilip gidilmeme yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesi öngörülüyor. Şu anda yürürlükte olan anayasa maddesi, AB'ye gelecekte üye olacak ülkeler için doğrudan referandumu öngörüyor.
Anayasa değişikliği paketi, Meclis ve Senatoyu bir araya getiren oturumda gelecek ay nihai halini alacak. Değişikliğin kabulü için üyelerin beşte üçünün oyu gerekecek.