ESKİŞEHİR (İHA) - Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Maria Serenius, Avrupa'da Türkiye ile ilgili imaj problemi olduğunu, Türkiye'de de AB karşıtlığının sıkıntılara sebep olduğunu belirterek, "Amacımıza ulaşacağız ve Türkiye Avrupa Birliği'nin bir üyesi olacak" dedi.
12. Uluslararası Eskişehir Festivali etkinlikleri çerçevesinde Eskişehir Sanayi Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen "Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri" konulu konferansta konuşan Büyükelçi Serenius, Türkiye'nin, AB'ye uyum sürecinde 2 yıl önce başarıyla gerçekleştirdiği reformların son zamanlarda yavaşladığını öne sürdü. Bunun yanında Türkiye'de AB karşıtlığının arttığını ifade eden Maria Serenius, "AB karşıtlığının olduğu bir ortamda bu işi nasıl çözeceğiz? Türkiye'nin izlediği politikalara katılıyoruz. Kimse, 'Türkiye'ye diğer aday ülkelere davranıldığı gibi eşit davranılmıyor' diyemez. Bu terazi gibi hassas bir denge. Avrupa'da birçok ülke birliğe giriş aşamasında çok hassas süreçten geçti. Aday ülkelerin belirli bazı kriterleri karşılamalarında sancılar oldu. Türkiye'nin Brüksel istediği için reformlar yaptığı söylemi de kulağa güzel gelmiyor. Türkiye kendisi için reformlar yapıyor" diye konuştu.
Büyükelçi Serenius, Türk halkının AB hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını kaydederek, şunları söyledi:
"AB'nin Türkiye'ye bakış açısıyla ilgili de birçok spekülasyonlar var. Hiçbir zaman Türkiye'nin AB'ye girmesini isteyenler hususunda iki taraflı olarak da yüzde 100 mutabakat sağlayamayız. Ancak, Avrupa Birliği bakış açısı Türkiye ekonomisi üzerinde güven ve istikrar sağladı. Türkiye iş çevreleri iyi işler yaptılar. Bu arada Avrupa'da Türkiye ile ilgili imaj problemi var. Avrupa'dan Türkiye'ye gelen milyonlarca turist, sahil kenarlarındaki otellerde tatil yapıp, ülkelerine geri dönüyor. Türkiye'yi yeterince tanıma imkanları olmuyor. Bu imaj meselesinin entegrasyon sürecinde yapılacak çalışmalarla çözüleceğine inanıyorum."
AB siyasi kriterleri için önemli rol oynadığını belirttiği ve "köşe taşı" olarak nitelendirdiği ifade özgürlüğüyle ilgili Türkiye'de kişiler hakkında dava açılmasını önlemek için Ceza Kanunu'nda bir takım değişiklikler yapılması gerektiğini ileri süren Maria Serenius, Ankara Ek Protokolü'ne göre Türkiye'nin limanlarını açması gerektiğini savundu.
Konferansa katılanların sorularını da yanıtlayan Finlandiya Büyükelçisi Serenius, Kıbrıs meselesinin çözümü için adada kalıcı, somut, yerleşik bir çözümün ortaya konulmasını istediklerini vurguladı. 40 yıldır süren Kıbrıs probleminin daha fazlasıyla zaman alacağını söyleyen Maria Serenius, Ermeni meselesiyle ilgili olarak ise, "Ermeni meselesi Kopenhang Kriteri değil. Bu konu tarihçilere bırakılmalı. Tarihçilerde bir an önce bu konuyu netleştirmeli. Çünkü, her iki tarafta bu yüzden çok fazla enerji tüketiyor" şeklinde konuştu.
Maria Serenius, Finlandiya olarak Türkiye'yi AB yolunda somut sonuçlar elde edinceye kadar desteklemeye devam edeceklerini ve Türkiye'nin amacına ulaşarak Avrupa Birliği üyesi olacağını sözlerine ekledi. Serenius'un bu sözleri, konferansa katılanlar tarafından alkışlandı. Konferans sonunda ESO Başkanı Savaş Özaydemir, Büyükelçi Serenius'a lületaşından yapılma mücevher kutusu hediye etti.