YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bekir Parlak Başkanlık sistemini...

Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bekir Parlak Başkanlık sistemini anlattı.

AK Parti Genel Merkezi Ar-Ge Başkanlığı tarafından yürütülen 'Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor’ sempozyumu Düzce’de Müftülük Toplantı Salonunda düzenlendi.

Toplantıya konuşmacı olarak ise Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bekir Parlak katıldı.

Prof. Dr. Parlak, devletlerin yapısı bakımından üçe ayrıldığını belirterek “Federal, Konfederal ve Üniter devletler olarak üçe ayrılır. Konfederal devletler kalmadı. Federal Devletler kendi federal anayasası ve federal demokrasinin altında başka alt devletlerin olduğu ve bu devletlerin kendi içişlerinde bağımsız hareket edebildiği belli bir yasa ile anayasa ile çerçeveli çalışabildikleri kendi başbakanlarının kendi hükümetlerinin olduğu bir sistemden bahsediyoruz. Federal devlet demek siyasi yerinden yönetim demek. ABD’de de böyledir bugün için. Yani birleşik devletlerden bahsediyoruz. Üniter devletler tek devlet. Tekçi devlet demek. Yani Almanya’da ki gibi ABD’de ki gibi alt devletçiklerin federe devletlerin olmadığı ve tek bir merkezin ve tek bir siyasi otoritenin bulunduğu bir devletten bahsediyoruz. İkinci bir model devletlerin rejimleri yönünden sınıflandırma her devlet aynı değildir. Demokratik, Otoriter vardır. Dolayısıyla bugün baktığımızda demokratik hukuk devletinin işlediği, kurumlarının çalıştığı devletler demokratik devletlerdir. Ama bir kişinin, yada bir ailenin, yada bir grubun bir ülkeyi yönettiği yerlerde de o zaman farklı bir devlet modeli vardır. Bu devlet modelleri de eğer demokratik tahammüllere uygun değilse otoriterdir” dedi.

Parlak, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında kimsenin Türkiye’ye parlamenter sistemle yönetiliyor diyemeyeceğini işaret ederek “Yürütme Modeli, dünyadaki ülkelerin sınıflandırdığımızda yürütme modeline göre devletler üç grubu ayrılır. Başkanlık sistemi ile yapılandıran yürütme modeli, yarı başkanlık sistemi ile yapılandırılan yürütme modeli ve parlamenter sistemle yapılan yürütme modelidir. Türkiye şuanda hali hazırda parlamenter sistemi yürütme modeline sahiptir. Yalnız 2007 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığının görevlere gelişi ile ilgili anayasal prosedürdeki değişiklikten sonra Türkiye fiilen anayasa hukuku olarak ta parlamenter sistem den çıkmıştır. Parlamenter sistemin olmazsa olmaz bir şartı vardır. Yürütmenin başını halk seçmez parlamento seçer. Eğer bir yürütmenin en başındaki kişi cumhurbaşkanı, devlet başkanı parlamento tarafından seçiliyorsa o parlamenter sistemdir. Halk tarafından seçiliyorsa parlamenter sistem değildir. Dolayısıyla biz istesek de 2014’te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra artık kimse Türkiye parlamenter sistemle yönetiliyor diyemiyecektir” dedi.

Parlak başkanlık sistemi ile ilgili bilgiler aktardı. Program soru cevap ile sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler