YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye Bilişim Derneği 29. Ulusal Bilişim Kurultayı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, internetin kullanımına ilişkin olarak, "Bugün artık internet bir...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, internetin kullanımına ilişkin olarak, "Bugün artık internet bir ülkenin malı olmaktan çıkmıştır. Küresel bir araç haline dönüşmüştür. Hiç kimse 'internet benim' diyerek, internet üzerindeki bütün trafiğe hakim olabilme gibi sevdasının peşinde olamaz" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, JW Marriot Otel'de düzenlenen 'Türkiye Bilişim Derneği 29. Ulusal Bilişim Kurultayı'na katıldı. Kurultaya Yıldırım'ın yanı sıra, CHP Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer ve Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu katıldı. Bakan Yıldırım, yaptığı konuşmada, "Siyasetle hakikat her zaman birbiriyle örtüşmez. Bunu da görmemiz lazım. Bilişim alanında siyasette manevra alanınız hiç yok. O kadar şeffaf, o kadar saydam, o kadar zor ki vereceğiniz bir rakam, bir istatistik anında sizi yalanlar. Onun için burada dürüst olacağız, bildiğimiz kadarını söyleyeceğiz" dedi.

30 yıl önce Anadolu'da yapılan siyasetin bilişim aleminde yapılacak siyaset olmadığına dikkati çeken Yıldırım, "O zaman yalan dünya deyip geçiyorduk, şimdi sanal dünya deyip geçemiyoruz" dedi. Yıldırım, bilişimde değişimin doğrusal değil, eğrisel olduğunu belirterek, bu anlamda bir değişim olduğunu ifade etti. Yıldırım, "Şimdi övünüyoruz, Avrupa'dan, Amerika'dan hızlıyız. 'Harran mı Harvard mı' böyle reklamlar var. Ama millet şunu unutuyor, senin trafiğin ne adamın trafiğin ne. Aynı trafikle yarıştır bakalım. Gerçekçi olalım" şeklinde konuştu.

Altyapı yatırımlarının devam edeceğine işaret eden Yıldırım, çok seri bir şekilde altyapı yatırımlarının kesintisiz sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Yıldırım, "Sektörü serbestleştirdik. Biz engel olmayalım yeter. Ama bizim gibi ülkeler veya bizden daha az gelişmiş ülkeler bu işi yapanlardan para kazanmayı hedefliyor. Yanlış buradadır. Halbuki bunlar araçtır" dedi.

Yıldırım, baz istasyonlarına ilişkin olarak, "Uzun süreden beri bilen bilmeyen konuşuyor ve tartışıyor. Burada da iyi bir noktadayız. Ama bugüne göre iyi bir noktadayız. Geleceğe yönelik ihtiyaçlar açısından burada da yapacak çok işimiz var" şeklinde konuştu.

Evrensel hizmet yükümlülüğü ile şu anda 2 bin 128 yerleşim yerine baz istasyonları kurulduğunu hatırlatan Yıldırım, dağda, bayırda, ovada hiç kimsenin kapsam dışında kalmamasını istediklerini söyledi. 'Digital Türkiye Platformu'nun çok titiz ve kapsamlı bir çalışma yaptığını bildiren Yıldırım, gelecek bilişim vizyonuna ışık tutacak hususların tespit edildiğini anlattı. "Aslında elimizde epey bir malzeme var, herkes bir şeyler öneriyor, önemli olan bunları eyleme dönüştürmektir" diyen Yıldırım, bu konuda da yapılan icraatlar hakkında bilgiler verdi.

Yıldırım, "(Fatih Projesi) Dünya devleri, burnundan kıl aldırmayan, bizlerle konuşmayanlar hep bizden imtiyaz beklediler. 'Biz veririz ama ne yapacaksınız, bizim için hangi paketleri hazırladınız' dediler. Paket yok kardeşim, gelirsin huzura verirsin teklifini, alırsın boyunun ölçüsünü. Ahmet Nazif Zorlu'yla girdiler huzura boylarının ölçüsünü aldılar. Yüzde yüz 30 pahalı verdiler. Türkiye'yi bu kadar kolay söğüşlenecek bir ülke olarak kimse göremez. Onu gösterdik. 80 bin küsur tahtayı aldık. Şimdi de gerisini alacağız" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, internet kullanımına ilişkin olarak, "Bugün artık internet bir ülkenin malı olmaktan çıkmıştır. Küresel bir araç haline dönüşmüştür. Hiç kimse 'internet benim' diyerek, internet üzerindeki bütün trafiğe hakim olabilme gibi sevdasının peşinde olamaz. Bugün bir üstün zekalı genç o anlı şanlı ülkenin bütün trafiğini duman edebilir, bu tehdidi herkesin görmesi lazım. Siber güvenlik öyle bir şey ki ülke güvenliği haline gelmiştir. Saldırmak kolay, savunmak zor, bir o kadar zordur. Saldırmak çok ucuz, savunmanın bedeli çok ağırdır. Onun için küresel işbirliği için çalışacağız."

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Acarer ise, 2020'de dünyada 50 milyardan fazla mobil abone olacağını belirterek, data trafiğinin giderek artacağını söyledi. Acarer, "2015'te mobil abonelerin yüzde 90'ı 3G abonesi olacak" dedi. Bugün Türkiye'de 67 milyon mobil abonenin olduğunu bildiren Acarer, 3G abone sayısının 40 bini aşkın olduğunu ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler