İSTANBUL (ANKA) - İstanbul'daki evinde 70 yaşında iken hayata gözlerini yuman iletişim ve sosyal bilimci çok sayıda gazetecinin hocası Prof. Dr. Ünsal Oskay’ın ölümü, ailesiyle birlikte akademi ve medya dünyasını da yasa boğdu.
ANKA’nın ulaştığı, Prof. Dr. Ünsal Oskay Oskay’ın kızı Defne Oskay babasının “aydın bir beyin” olduğunu söylerken, Türkiye’nin değerli bir bilim adamını, “bir kıymetini” kaybettiğini ifade etti. Oskay, “ Biz onun entelektüel düzeyinde değiliz belki, ancak biliyorum ki Türkiye için büyük bir kayıptır. Kendi adıma bir daha gelemeyecek olanı kaybettim, geri gelmeyecek. Çok üzgünüz” diye konuştu.
Defne Oskay, babası Prof. Dr. Oskay’ın yarın İstanbul Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından defnedileceğini söyledi.
-DOÇ. DR. NURAN YILDIZ: “DERSLERİNE SIRALAR YETMEZDİ”-
Prof. Dr. Oskay’ın Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda iken öğrencisi olan, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuran Yıldız Oskay’ın eşine az rastlanır bir hoca olduğunu söyledi. Kendi hocasının olması dışında, Oskay’ın iletişim sosyolojisi konusunda söz sahibi olan birçok ismin de hocası olduğunu belirten Yıldız şunları dedi:
“Geriye dönüp baktığımda derslerini hatırladığım az sayıdaki hocadan biri. Sıralar yetmezdi onun dersleri için, 100 öğrenci dersini alıyorsa, 200 öğrenci gelirdi onu dinlemeye. Yerlere oturarak dinlenirdi onun dersleri. Sıkmadan, eğlendirerek, keyifle anlatan nadir hocalardandı.
Kendisini saygıyla ve minnetle anıyorum. Türk akademik dünyası için çok büyük bir kayıp, bizler çok önemli bir düşünürümüzü kaybettik.”
-PROF. DR. NİLÜFER NARLI: “NÜKTELİ VE HUMANİSTTİ”-
Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı ise, Oskay’ı “Büyük saygı duyduğum bir üstattı” sözleriyle anarken, “İletişim alanındaki çok önemli çalışmaları gerçekleştirdiği gibi, onun çalışmaları sosyoloji ve antropolojiye de büyük katkıda bulunu. Ünsal hoca son derece, karmaşık problemleri çözebilecek kavramları da bize kazandıran bir insan oldu” diye konuştu.
Prof. Dr. Oskay’ın ölüm haberini aldığı anda, hemen onun olduğu yaptığı katkıları düşündüğünü ifade eden Narlı şöyle devam etti:
“Her zaman nükteli ve çok hümanist bir yaklaşımı vardı olaylara karşı, o bizi en çok etkileyen yanıdır. Bilim insanı olmasının yanı sıra toplumsal olaylara yaklaşımındaki hümanist boyuttur onun derinliği ve en acımasız sosyal sorunla karşı karşıya gelirken nükteli bir dille o olayı bize anlatabilmesi...Bütün bunlar onu çok biricik bir konuma taşıyor.”
-TEDAVİ GÖRMÜŞTÜ-
Şanlıurfa'da 1939 yılında doğan Prof. Dr. Ünsal Oskay Oskay, üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladı. ABD'de 1967-1968 yıllarında iletişim üzerine yüksek lisans-konuk öğrenci olarak eğitim alan Oskay, 1970'li yıllarda Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda başlayan akademik hayatı sonrasında doçentlik tezi olarak "19. Yüzyıldan Günümüze Kitle İletişimin Kültürel İşlevleri" adlı çalışmasını yayımladı. Varlık, Agos, Gergedan ve Milliyet Sanat gibi çok sayıda bilim ve sanat kaynaklı dergilerde makale ve incelemeleri yayımlanan Oskay, Frankfurt Okulu'nun popüler kültür konusundaki çalışmalarının Türkiye'de tanınmasına yazıları ve çevirileriyle büyük katkıda bulundu. Siyaset bilim, iletişim teorileri, sosyoloji, estetik ve sosyal teori konularında çok sayıda eserin Türkçeye çevrilmesini sağlayan Oskay, 1980'li yıllardan itibaren İstanbul ve Marmara Basın Yayın Yüksek Okullarında dersler verdi.
1990'lı yıllarda Marmara İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölüm Başkanlığı ve 2000-2002 arasında İletişim Fakültesi Dekanlığı yapan Oskay, 2002 yılında Marmara Üniversitesi'nden emekliye ayrıldı. Oskay, 2008'de beyin damarlarında geçici pıhtı oluşumu tanısıyla kaldırıldığı hastanede bir süre tedavi görmüştü. Oskay, dün gece, İstanbul’daki evinde hayata gözlerini yumdu. (ANKA)