TOKAT (İHA) - TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Gökyiğit, "Türkiye bir gün AB üyesi olursa, Avrupa'nın biyolojik zenginliğini ikiye katlayacak" dedi.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) ve Tokat Sanayici ve İş Adamları Derneği (TOSİAD) işbirliğinde düzenlenen "Aral Gölü ve Mecahel (Camili) Belgeselleri" konferansına katılan Tekfen Holding ve TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Gökyiğit, Türkiye'nin Avrupa Ülkeleri'ne göre bitki örtüsü, kuş çeşidi, bitki çeşidi olarak zengin olduğunu söyleyerek, "Türkiye ormanlarının yüzde 93'ü doğal orman, Avrupa'da bu rakam yüzde 1'in altında. Türkiye'de her 6 günde bir yeni bir bitki türü bulunmaktadır. Avrupa'nın kuş tür adeti 560, Türkiye'nin yalnız başına 565. Yalnız bu rakamlar bile Türkiye bir gün AB üyesi olursa, Avrupa'nın biyolojik zenginliğini ikiye katlayacağı anlamına gelir. Tek bir üyelikle, bu sonuca varılıyor. Bunu yüksek sesle söylemeliyiz" diye konuştu.
Dünya ekonomisinin son 50 yılda 7 kat büyüdüğüne de dikkat çeken Gökyiğit, "Ama ne olmuş, bakın doğal varlıklar, başta toprak, su, yeşil örtü, hava, biyolojik çeşitlilik artım ve yenilenmelerinden daha hızlı tükenmekte, tahrip olmakta ve kirlenmekte. Yani doğal varlıkları sermayeden yemeye başlamış dünya. Sermayeden yemek ne demektir? İflas etmek demektir. Bunlar olurken yoksulluk artmış. Bu kalkınma sorgulanmaya başlandı. Bu anlamda Birleşmiş Milletler (BM) kendi kendine 'Kalkınmanın hedefi ne olmalı?' diye sormalı. Ama şu kesin ki doğayı ve yoksulluğu göz ardı eden hiçbir kalkınmadan insanoğluna hayır gelmez" şeklinde konuştu.
Gökyiğit, dünyanın felakete doğru gittiğini, canlı hayatının tehlikede olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Her yıl Yunanistan kadar orman alanı dünyayı terk ediyor. Tropik ormanların üçte biri kesildi. Kuzey Kutbu'nda buzlar, dağlarda buzullar eriyor. Doğal felaketler artıyor. 2065 yılında doğal felaketlerin maliyeti bir ülkenin Gayri Safi Milli Hasılası'nı (GSMH) aşabilir. Son 50 yılda kuş türlerinden 8'de biri, memelilerden 4'te biri, balık türlerinden 3'te biri yok oldu. Dünyada bir bakterinin bugünkü seviyeye gelmesi 3 milyar yıl, mantar ve bitkilerin 500 milyon yıl sürdü. Dünyanın yok oluşa gitmesi ise çok daha hızlı sürüyor."
Konferansa Vali Yardımcısı İzzet Ercan, GOÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Yaşar Akça, TOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Besler, öğretim üyeleri ve öğrenciler dinleyici olarak katıldı.