HABER

Türkiye bizi sırtından atamaz

LEFKOŞA (İHA) - Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Amerika ve AB ülkelerinin, Kıbrıs'ta anlaşma istemeleri halinde öncelikle artık soruna doğru teşhisi koyması gerektiğini belirterek, Kıbrıs Türk halkına yapılmak istenen yardımlara engeller çıkaran Rum'a "Kuzey'i tanıyacağız" denilmedikçe, Rum tarafının yelkenleri indirmeyeceğini söyledi.

Denktaş, devlete ve Türkiye'ye sahip çıkılması, moral bozmadan geçmişte olduğu gibi dik durulması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye bizi sırtından atarmışçasına atacağını zannetmeyelim. Bu bir milletin evlatlarını şehit ettiği milli bir davadır. Öyle şu kapı açılsın, şu böyle olsun diye Türkiye bizi sırtından atamaz. Çünkü çok hayati, jeopolitik davasıdır aynı zamanda" dedi.

Geçtiğimiz günlerde genel kurulunu gerçekleştiren Sanayi Odası'nın yeni yönetimi, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a nezaket ziyaretinde bulundu. Bugün saat 10.30'daki görüşmede yeni yönetimi Denktaş'a tanıtan ve bir de konuşma yapan Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar, referandumlarla Kıbrıs'ta yeni bir durumun ortaya çıktığını, Türkiye'nin Güney'le gümrük birliğinin yeni durumu daha da zorlaştırdığını söyledi ve Kuzey'in dünyayla direk ticaretinin önünün açılmasının şart olduğunu kaydetti.
Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonların kaldırılacağı sözlerinin yerine getirilmediğini belirten Tunar, Yeşilhat Tüzüğü'nün etkili olamadığını, çünkü Rum işadamlarının Kıbrıslı Türklerle ticarette isteksiz olduğunu kaydetti. Türkiye'nin, gümrük birliği çerçevesinde Güney'le gerçekleştirecekleri ilişkilerin aynısını Kuzey Kıbrıs'la da gerçekleştirmesi gerektiği üzerinde duran Tunar, bu yönde bir an önce adımlar atılmasını istediklerini ifade etti. Kıbrıs Türk sanayisinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini kaydeden Salih Tunar, Kıbrıs'ta çözümün, Kıbrıs Türk ekonomisinin iyileştirilmesiyle olabileceğini de söyledi. Cumhurbaşkanı Denktaş ise, Türkiye'nin Güney'le gümrük birliği çerçevesinde Güney'i tanımadan yapabileceği anlaşmalar olduğuna, Türkiye'nin bunu yaparken KKTC'yle olan bağlarını koparmayacağını teyit ettiğine işaret etti.

Rum AB'ye giriyor diye Kıbrıs Türk Halkının onların arkasında sürüklenmemesi gerektiğini dile getiren Denktaş, Rum'un kendisinin meşru hükümet, Kıbrıs Türk Halkının da azınlık olduğu iddiasını hayata geçirmeye çalıştığını, buna karşı durulmaya devam edilmesi gerektiğini belirtti. Denktaş, Kıbrıslı Türkler'e yapılması düşünülen yardımların engellenmesiyle ilgili olarak şöyle konuştu:

"Rumlara 'sana yıllarca meşru hükümet muamelesi yaptık, ama bu insanlar senin azınlığın değil, sana boyun eğmediler, eğmeyecekler. Şimdi biz onlara yardım etmek istiyoruz, sen Kıbrıs hükümeti olarak karşımıza çıkıyorsun. Ne hakkın var. Bunları yapmaya devam edersen, bil ki biz Kuzey'i tanıyacağız ve ayrı muamele yapacağız' denilmedikçe Rum yelkenleri indirmez."

Devleti ortadan kaldıracak anlaşmalara itibar edilmemesi gerektiğini yineleyen Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, kağıt üzerinde verilecek hakların bir anlam ifade etmediğini, Rum'un Kıbrıs Türkleri'ni azınlık durumuna itmek istediğini kaydetti. Denktaş, gençlere gerçekleri öğretmek gerektiğini de dile getirerek, AB'ye girilecek diye devletten vazgeçilemeyeceğini vurguladı ve "Sağlam durursak bir yere varacağız" dedi.

Rum'un 40 yıldır politikasında değişiklik yapmadığını, Kıbrıs'ta tek bir halkın olduğunu ve bunun kabul edilmesini istediğini, kendilerinin de bugüne kadarki görüşmelerde buna karşı çıktığını anlatan Denktaş, Kıbrıs'ta iki halk olduğunu, referandumların vurguladığını yineledi. Denktaş, referandumun bu neticesine dört elle sarılmak gerektiğini belirterek, AB'ye "Rum ne hakla bizi temsil ediyor hala" diye sormak gerektiğini kaydetti. Kıbrıs'ta iki halk oluşu ve Kıbrıs Türk halkının Rumlar'a denk oluşu ve self-determinasyon hakkı bulunduğunun, görmezlikten gelinmeye başlandığını söyleyen Denktaş, bunun önlenmesi gerektiğini dile getirdi. Şartsız vaadlerde bulunanların, Kıbrıs Türk halkının "evetinin" ardından "siz bundan sonra devlet ve egemenlik isteyemezsiniz" demeye başladığına dikkat çeken Denktaş, buna karşı ses vermek gerektiğini söyledi. Denktaş, çünkü referandumda "devleti ister misiniz, istemez misiniz" diye bir soru sorulmadığını kaydetti.

Denktaş, devletin korunacağı ve bundan asla vazgeçilmeyeceğini hep birlikte haykırmanın, pazarlık edenleri, Türkiye dahil kuvvetlendireceğini, zayıflatmayacağını belirtti. Geçmişte yaptıkları pazarlıklarla Annan Planı'nın çıktığını, bu pazarlıkları yapan kendisin, planın eksik olduğu yönünde uyarılarda bulunup daha pazarlık yapmak istediğini anlatan Denktaş, "Rus'ların veto ettiği Güvenlik Konseyi kararı çıksaydı Rum tarafı plana evet deyip Kıbrıs Türk halkının canına okuyacaktı" dedi.
"Haklarımızı bilelim. İyiye gidiyoruz. Kötüye gitmiyoruz" şeklinde konuşan Denktaş, AB bünyesinde 203 kişinin hazırladığı bir raporda, "bu artık konfederasyona gider, başka çaresi yoktur" denilip bir hareket başladıysa, bunun sabır edip gerçekleri anlatmak gerektiğini gösterdiğini kaydetti. Denktaş, sözlerinin sonunda, sanayicilere Türkiye'ye gitmelerini ve oradaki işadamlarıyla temas etmelerini de tavsiye etti.

En Çok Aranan Haberler