HABER

Türkiye bölgesinde istikrar sağlıyor

WASHINGTON (İHA) - ABD'nin başkenti Washington'da dün düzenlenen "Türkiye'nin Avrupa Birliği Üyeliği" konulu toplantıda Türkiye'nin AB üyeliğinin stratejik önemi ele alındı.

"Amerika Birleşik Devletleri Atlantik Konseyi" adlı düşünce kurulusu tarafından düzenlenen "Eşikteki Türkiye: Avrupa'nın kararı ve ABD'nin çıkarı" konulu panelde konuşan ABD'nin Almanya eski Büyükelçisi Richard Burt, Türkiye'nin AB'ye üye olmasının stratejik önemi olduğunu çünkü Türkiye'nin Güneydoğu Avrupa'dan Büyük Ortadoğu'ya uzanan bir bölgede çok önemli bir rol oynadığını söyledi. Türkiye'nin giderek daha da iyi işleyen bir demokrasiye sahip olduğunu belirten Büyükelçi Burt, ABD'nin Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemekte çok aktif bir rol oynaması gerektiğini ve Fransa, Almanya gibi Türkiye'nin AB üyeliğine karsı görüşlerin hakim olduğu ülkelerden çok AB'ye yeni girmiş ve Türkiye'nin üyeliği konusuna daha pozitif bakabilen Polonya gibi ülkelerde bu politikayı izlemenin yararlı olacağını belirtti. ABD'nin Türkiye'yi destekleyen aktivitelerinde, AB'nin Aralık ayında vereceği kararın nihai bir karar olmadığını sadece Avrupa'nın kapılarını Türkiye'ye açmak anlamına geldiğini vurgulaması gerektiğini söyleyen Burt, AB hükümetlerine de Türkiye'nin üyeliğinin stratejik öneminin hatırlatılmaya devam edilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'nin bulunduğu bölgede istikrar sağlayan bir rol oynadığına değinen Burt, Türkiye'nin AB üyeliği ile kültürler çatışmasının da önlenebileceğini belirtti.

Burt, öte yandan ABD ve Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs'ta çözüm için çalışmalara devam etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye ve ABD'nin öteden beri çok iyi ilişkilerde bulunduğuna değinen Burt, bazı ABD'lilerin Türkiye'nin AB'ye girmesiyle bu dostluğun bozulacağı yönündeki görüşlerinin yanlış olduğunu söyledi. Burt, Türkiye'nin bazı konularda bulunduğu bölge bakımından ileride de ABD'den farklı görüşlere sahip olabileceğini belirterek bunun doğal olduğunu söyledi. Geçmişte, ABD hükümetinin Türkiye politikasında bazı hatalar yaptığını belirten Burt, Türkiye'nin Brüksel ile Washington arasında secim yapma noktasına getirilmemesi gerektiğini söyledi.

Panele katılanlar arasında ABD'nin Türkiye eski Büyükelçisi Morton Abromowitz de vardı. Büyükelçi Abromowitz, dinleyicilerden biri tarafından yöneltilen, "Türkiye AB üyeliğiyle birlikte gelecek değişikliklere ayak uydurabilecek mi" seklindeki soruya verdiği yanıtta, Türkiye'nin karşılaşacağı değişikliklerin farkında olduğunu ve bu değişikliklere ayak uyduracağını söyledi.

"MÜZAKERE TARİHİ ALMAK TÜRKİYE'YE DAHA DİNAMİK BİR EKONOMİ SAĞLAYACAK"

"Türkiye'nin uyum sureci kolay olmayacak" diye konuşan Abromowitz, ülke içinde kritik sorunlar çıkabileceğini ancak aynı zamanda olumlu değişikliklerin de yaşanacağını söyleyerek "Müzakere tarihi almak Türkiye'yi daha dinamik bir ekonomi sağlayacak" şeklinde konuştu. Bu sürecin, ülkede bir çeşit türbülansa da yol açabileceğini söyleyen Büyükelçi, "Ancak Türkiye'nin yönü değişmeyecek, ülke yeni değişikliklere karşı koymak yerine kendisini bu değişikliklere adapte edecek" diye konuştu.

Abromowitz Türk hükümetinin halkı karsılaşacakları değişikliklere hazırlaması için büyük bir eğitim programı hazırlanması gerektiğini de söyledi.

Abromowitz bir gazetecinin, "AB ile müzakereler başlarsa AB Kürtler ile ilgili olarak Türkiye'den neler yapmasını bekleyecek? " şeklindeki sorusuna verdiği yanıtta ise, AB'nin Kürtler için daha fazla özgürlük, kültürel haklar ve Türk ekonomisiyle daha fazla entegre olmak gibi taleplerde bulunabileceğini öte yandan, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yapabileceği herhangi bir askeri adımı da sınırlandırabileceğini söyledi. Türkiye'deki Amerikan karşıtı hareketlenmelere de değinen Abromowitz, geçmişte de buna benzer dönemlerin yaşandığını belirterek Irak'ta durumun düzeltilmesiyle Amerika karşıtı görüşlerinde azalacağına inandığını belirtti.

En Çok Aranan Haberler