HABER

Türkiye bor ülkesi

KÜTAHYA (İHA) - Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin (DPÜ) ev sahipliğinde dün başlayan "1. Uluslararası Bor Sempozyumu"nun son gününde, yerli ve yabancı bilim adamları çarpıcı bildiriler sundu.

Amerika Birleşik Devletleri'nden sempozyuma katılan Techisehe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Dieterkaufmann, "Bor izotopları" ile kanser tedavisi hakkında bilgi verdi. Dieterkaufmann, bor madeninin kanser tedavisinde kullanılabileceğini belirterek, "Yapılacak çok detayla bilimsel bir araştırmayla, bor madeni izotoplarının kanser tedavisinde kullanılabileceği kanaatindeyim. Bu konuda dünya bilim adamlarına büyük görevler düşüyor. Benim kanaatim, bu çalışma birkaç yıl sürebilir" dedi.

"DEVLET ELİYLE İŞLETİLMELİ" Türkiye Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun da, "Ülke ekonomisi için son derece önemli olan bor rezervlerimiz, gerek milli çıkarlarımız, gerekse kamu yararı açısından devlet eli ile işletilmeli. Bu alanda çok uluslu bir tekelin varlığı göz önüne alındığında bu şarttır" diye konuştu.
Torun, mevcut pazar payının artırılması amacı ile rafine ürün kapasitesinin ve ürün çeşitliliği ile ürün kalitesinin artırılmasına yönelik yatırımların yapılması, pazarlama strajilerinin oluşturulması ve etkin dağıtım ağlarının kurulması da son derece yerinde olacağını söyledi. Mevcut idari yapının önemli sorunları olduğunu ifade eden Torun, şunları kaydetti:

"Bordan sağlayacağımız ekonomik kazancı artıracak çalışmalar yapılmalı. Bilim ve teknoloji üretimi, sanayileşmenin, dolayısıyla madencilik sektörünün gelişmesinin ön şartıdır. Bugün için toplam 1.2 milyar dolarlık dünya bor pazarında Türkiye'nin payının artırılması ve buna yönelik çalışmaların yapılması önemlidir. Ancak, bu yeterli değildir. Günümüzde bor minerallerini hammadde olarak kullanan sanayi sektörlerinin yıllık pazar payları dünya bor pazarı ile karşılaştırılamayacak boyuttadır. Türkiye'nin hedefi nihai ürün pazarları olmalıdır. Bu hedef, araştırma-geliştirme faaliyetlerini, bilim ve teknoloji üretimini gerekli kılmaktadır. Bu çerçevede, Türkiye'nin bilimsel alanda yeterli hale gelmesi, teknoloji geliştirme yeteneğini kazanması gerekir. Çağımızda teknoloji ve onun kaynağını oluşturan bilim, doğrudan bir üretici güç haline gelmiş olup, üretimin verimliliğini bilim ve teknolojideki yetkinlik düzeyi belirlemektedir. Sonuç olarak, bilim ve teknoloji, ekonomik büyüme ve toplumsal refah açısından stratejik bir öneme sahiptir. Bilim ve teknoloji üretiminde Türkiye'nin zaafiyeti bulunmaktadır. Gerek siyasi kadrolar, gerekse bürokrasi tarafından bilim ve teknolojiye önem verilmesi gereği sık sık vurgulanmakla beraber, bu husus içi boş bir söylem olarak kalmaktadır. Türkiye, bilim ve teknolojiyi geliştirme konusunda, pek çok ülkenin aksine hiç de kaygılı görünmemektedir. Toplumun çeşitli kesimlerinin de bu konuya ilgisi son derece düşüktür. Ülkenin sanayileşmesi ve dolayısıyla madencilik sektörümüz için son derece önemli gördüğümüz bu konuda gereken çalışmaların zaman geçirilmeden yapılması gerekmektedir. Bu amaçla, ulusal bilim ve teknoloji politikaları oluşturulmalı, madencilik sektörü bu politikalar içinde yerini almalıdır. Bilim ve teknolojiyi süratle ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürülebilme mekanizmaları hayata geçirilmeli, madencilik sektöründeki kamu ve özel kuruluşların araştırma ve geliştirme faaliyetleri söz konusu sistem kapsamında teşvik edilmelidir. Bor rezervlerimiz, şüphesiz, ülkemizin en önemli ve kıskançlıkla gözetilmesi gereken doğal kaynaklarımızdan biridir. Maden Mühendisleri Odası, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da bor rezervelerimizin azami şekilde işletilmesi yönündeki ısrarlı politikalarını sündürecektir."

"TÜRKİYE BOR ÜLKESİ" Kütahya Dumlupınar Üniversitesi 1. Uluslararası Bor Sempozyumu Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Göktay Ediz de, "Rezervlerin büyüklüğü ve kalitesi açısından bir bor ülkesi olan Türkiye, bir zamanlar sanayinin temel yapı taşı çeliğin temel girdilerinden biri olan krom ülkesiydi. Ne yazık ki, yüksek verimle işlenebilecek kalitede olan bu krom cevherlerimiz, yıllardır yurt dışına hammadde olarak yok pahasına aktarılmış, bugün ancak ülke ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyeye inmiştir. Madencilik sektöründeki parçalı yapı, plansızlık ve programsızlık, kısa vadede bu potansiyelimizi de yok edecek bir sonucu doğuracaktır" dedi.
Sempozyuma Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya, Nijerya, Japonya, İsviçre, Rusya, Kanada, Çin ve Gürcistan'dan çok sayıda bilimadamı katıldı.

BOR NERELERDE KULLANILIYOR? Bor madeni, başta Borosilikat camlar, laboratuvar camları, uçak camları, borcam, pyrex, izole cam elyafı, tekstil cam elyafı, optik lifler, cam seramikleri, şişe, diğer düz camlar, otomotiv camları, mikro çipler, LCD ekranları, CD sürücüleri, akım levhaları, bilgisayar ağlarında, ısıya ve aşınmaya dayanıklı fiber optik kablolar, yarı iletkenler, vakum tüpler, dieletrik malzemeler, elektrik kondansatörleri, kapasitörler, gecikmeli sigortalar, bataryalar , laser printer tonerleri ve benzerleri, güneş enerjisinin depolanması, güneş pillerinde koruyucu olarak, hücre yakıtları, kamera ve mercek camları, fotoğraf makinaları, dürbünler, banyo ve film imalatında, dezenfekte ediciler, antiseptikler, diş macunları, lens solüsyonları, kolonya, parfüm, şampuan, cep telefonları, modemler, televizyonlar, çimentoya mukavemet artırıcı ve izolasyon amaçlı olarak, beyazlatıcı olarak, naylon ve benzeri plastik malzemelerde, bazı kimyasalların indirgenmesinde, elektrolitik işlemlerde, flotasyon ilaçları, banyo çözeltileri, katalistler, atık temizleme amaçlı olarak, petrol boyaları, yanmayan ve erimeyen boyalar, tekstil boyaları, yapıştırıcılar, soğutucu kimyasallar, korozyon önleyiciler, mürekkep, pasta ve cilalar, kibrit, kireçlenme önleyicileri, dezenfektan sıvılar, sabun, toz deterjanlar, toz beyazlatıcılar, parlatıcılar ve mumyalama da kullanılıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler