Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Üçlü Balkan Zirvesi'nin üçüncüsü Ankara’da Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirildi. Zirvenin ardından ülkelerin üzerinde mutabık kaldığı bir Zirve Bildirisi yayınlandı.
Bosna Hersek, Sırbistan ve Türkiye’nin kabul ettiği Ankara Zirve Bildirisi şu şekilde duyuruldu:
"-Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı ve Üyeleri, Sırbistan Cumhurbaşkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı olarak Ankara’da devlet başkanları düzeyinde toplandık.
-İyi komşuluk ilişkilerinin ve bölgesel iş birliğinin teşvik edilmesi dâhil, üçlü danışma sürecinin temel ilkelerini teyit ederek,
-İstikrarlı, barış içinde ve müreffeh bir Balkanlar’ın yaratılması yönündeki temel hedefe atıfta bulunarak,
-Ortak Avrupa değerlerine, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve kültürel çoğulculuğa dayalı geleceğimizi birlikte inşa etmek hususundaki taahhüdü teyit ederek,
-Uzlaşıyı teşvik etmek amacıyla çok etnili sosyal çevrede diyalog, hoşgörü ve karşılıklı anlayışın önemine dikkat çekerek,
-Özellikle barış içinde birlikte yaşama ve Avrupa yapıları içinde bütünleşme alanlarında son on yılda Balkanlar’da kaydedilen ilerlemeleri memnuniyetle not ederek,
-Önceki Üçlü Zirvelerde mutabık kalındığı üzere ekonomi, kültür, eğitim, bilim, enerji, altyapı, ulaştırma, spor ve turizm alanlarındaki iş birliğine özellikle odaklanılarak, üçlü danışma sürecinin işlevsel bir kurumsal çerçeve olarak sahip olduğu kayda değer rolü vurgulayarak,
-Bu süreç içinde olgunlaşan güven artırıcı önlemlerin, bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine sağladığı katkıları takdir ederek, bu önemli vesileyle aşağıdaki hususları açıklarız:
1. Ahiren gerçekleşen ziyaretler ve açıklamalar dahil, son dönemdeki olumlu gelişmeleri önemli güven artırıcı adımlar olarak memnuniyetle karşılıyoruz.
2. Bosna-Hersek, Sırbistan ve Türkiye’de Avrupa yapılarıyla bütünleşmeyi kolaylaştıracak süregiden reform süreçlerine desteğimizi ifade ediyoruz.
3. Ülkelerimizin AB ile bütünleşmesinin karşılıklı olarak cesaretlendirilip desteklenmesine ve katılım sürecindeki deneyimlerin paylaşılmasına yönelik taahhüdün altını çiziyoruz.
4. Avrupa Komisyonu’nun 22 Nisan’da gerçekleştirilen Belgrad-Priştine anlaşması sonrasında, Sırbistan’ın AB katılım müzakerelerine başlamasına ilişkin tavsiyesini memnuniyetle karşılıyoruz.
5. Ülkelerimizdeki kültür mirasının karşılıklı olarak korunması ve bu alanda çeşitli forumlarda iş birliği yapılması hususundaki kararlılığımızı ifade ediyoruz.
6. Ekonomik ve ticari alandaki ilişkilerimize ivme kazandırmak amacıyla ülkelerimizin ekonomi bakanları arasında devam eden iş birliğini memnuniyetle karşılıyor, bu çerçevede, Üçlü Ticaret Komitesi kurulmasına yönelik olarak 14 Mayıs’ta Ankara’da imzalanan bildiriyi memnuniyetle not ediyoruz.
7. Ülkelerimizin iş çevrelerine, ekonomik iş birliği ve ticareti yoğunlaştırmak ve ortak iş girişimlerinde bulunmak amacıyla daha sık bir araya gelmeleri için davette bulunmaya karar verdik.
8. Mevcut ön yargıları aşmak ve nefret söylemini önlemek amacıyla genç nesiller için daha iyi bir gelecek inşa edilmesinin önemini kabul ediyoruz.
9. Birbirimizin uluslararası kuruluşlardaki adaylıklarını karşılıklı olarak desteklemeyi taahhüt ediyoruz.
10. Bölgesel iş birliği ve kalkınma bağlamında Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci’nin (GDAÜ) öneminin altını çiziyoruz ve işlevselliğinin artırılmasını teminen gerekli uyarlamaların yapılması için yakın şekilde çalışma hususunda mutabıkız.
11. Halklarımız arasındaki karşılıklı anlayış, dostluk ve diyaloğun kuvvetlendirilmesi için önemli bir vasıta olarak Bosna-Hersek, Sırbistan ve Türkiye parlamentolarını yakın şekilde çalışmaya ve daha fazla iş birliği yapmaya teşvik ediyoruz.
12. Bölgemizde emniyetli ve güvenli bir ortam tesis edilmesi için terörizm, her türlü aşırıcılık ve organize suçla mücadele konusunda yakın iş birliği ve eşgüdümün önemini vurguluyoruz.
13. Karadeniz, Adriyatik, Akdeniz ve Merkezi Avrupa dahil olmak üzere, mücavir bölgelerdeki girişimlerle yakın etkileşim içinde bulunmaya ilgimizi beyan ediyoruz.
14. Dışişleri bakanlarımızın Saraybosna’da 8 Mayıs’ta gerçekleştirdikleri toplantının sonuçlarını memnuniyetle karşılıyoruz. Toplantılarımızın sonuçlarının takip edilmesi ve kaydedilen ilerlemeler hakkında devlet başkanlarının bilgilendirilmesi hususlarında dışişleri bakanlıklarımızı görevlendiriyoruz.
15. Devlet başkanları düzeyinde yılda en az bir kez bir araya gelmeyi sürdürmek hususunda mutabık kaldık.
16. Türkiye’ye, ev sahibi ülke olarak bu toplantıyı düzenlediği ve cömert misafirperverliği için teşekkür ediyoruz.
17. Bir sonraki üçlü toplantımızı 2014 yılında Saraybosna’da gerçekleştirmeye karar verdik.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz