SARAYBOSNA (İHA) - Türkiye, Mostar'dan sonra Bosna-Hersek'te ikinci bir köprüyü daha onarıyor. 2. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından yıkılan Konjic Köprüsü, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje ile eski haline kavuşacak.
Projeye başlanması dolaysıyla Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, 9 milletvekili ve çok sayıda işadamı Bosna-Hersek'i ziyaret etti. Bakan Özak ilk olarak, Bosna-Hersek Parlamentosu'nda İnsan Hakları ve Mülteciler Bakanı Mirsad Kebo ile biraraya geldi. Bakan Kebo, burada yaptığı konuşmada, dünyanın büyük dinlerinin yüzyıllar boyunca Bosna'da biraraya geldiğini söyledi. Bu dinlerin birbirlerini etkilediğini ifade eden Kebo, "Burası küçük, savaştan çıkmış bir ülke. Biz ülkenin yerinden yapılandırılmasında gençlere güveniyoruz, onların yaratıcılıklarına inanıyoruz" dedi.
Türkiye'nin kültürler arası diyalog konusundaki öneminin farkında olduklarını dile getiren Kebo, yakında Irak'a gideceğini belirtilerek, "Biz de savaştan çıktık. Kısa zamanda sorunların çözümü konusunda adım attık. Kardeşler kavga ederler ama sonunda konuşurlar, anlaşırlar. Önemli olan, bu anlaşmayı biran önce yapmaktır" diye konuştu.
Bakan Özak da, Türkiye'nin diyaloga büyük önem verdiğini anlattı. Medeniyetler ittifakının iki liderinden birinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğuna dikkat çeken Özak, Bosna-Hersek'te bir daha savaş yaşanmaması için diyalogun büyük önem taşıdığını ifade etti. Ardından Bakan ve beraberindekiler açılışın yapılacağı Konjic'e geçti. Her iki ülke marşının okunması ile başlayan törende bir konuşma yapan Bakan Özak, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Konjic Köprüsü'nün onarım çalışmalarını başlatmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi. Gittiği her yere adaleti ve hoşgörüyü de beraberinde götürüp, insanların gönlünde taht kuran Osmanlı medeniyetinin Bosna-Hersek'e armağan ettiği nadide eserlerden biri olan Konjic Köprüsü'nün 4. Mehmet döneminde yapıldığını ifade eden Özak, köprünün 2. Dünya Savaşı sona erdiği dönemde ağır hasar gördüğünü anlattı.
1945'ten bugününe kadar, 59 yıl boyunca köprünün bir türlü restore edilemediğini, AK Parti hükümetinin atfettiği özel önem çerçevesinde 2 yıl önce restore çalışmalarına başladıklarını dile getiren Özak, restore çalışmasında Mostar Köprüsü'nün yeninden inşasının etkili olduğunu kaydetti. Mostar Köprüsü'nde olduğu gibi, Konjic Köprüsü'nün restorasyonunun da, bugünden itibaren başlanarak, en hızlı şekilde bitirileceğine inandığını söyleyen Özak, "Konjic Köprüsü'nün iki ülke arasında var olan tarihi ve kültürel bağları daha da güçlendirip, ilişkilerimizin her alanda artarak devam etmesine güzel bir vesile olacağına inanıyorum. Bir tarih değil adeta bir hayat dersi olan Bosna-Hersek'te tanıklık ettiğim tarihin ve içinde bulunduğu ortamın ayrılmaz bir parçası olan bu nadide eserin tekrar canlandırılacak olması, tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmanın en güzel örneklerinden birini oluşturmaktadır. Bu eserin restorasyonu, yüzyıllardır dostluk ve kardeşlik duyguları ile münasebette bulunmuş Türk Bosna-Hersek halkları arasındaki barış köprüsünün daha da güçlendirilmesinden ibaret değildir. Bu köprünün oranımı, her zaman için dürüstlüğü tercih eden, hiçbir kutsal ya da anıtsal eseri tahrip etmeyen bir halkın, geçen yüzyılda yetiştirdiği en büyük değerlerden biri olan Merhum Devlet başkanı Aliya İzzetbegoviç'in ruhunun da şad edilmesine vesile olması nedeniyle önemlidir" dedi.
Halkın yoğun ilgi gösterdiği törende, Boşnaklar, ellerine aldıkları Türk bayrakları ile Türkiye'ye duydukları sevgiyi dile getirdiler. Konuşmaların ardından Bakan Özak, ilk taşı yerine koyacak butona bastı. Taşın yerine konulması üzerine dua eden Özak, daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi. Öte yandan, Konjic Köprüsü, 19. Osmanlı padişahı Sultan 4. Mehmet tarafından 1682 yılında inşa edildi. Köprünün uzunluğu toplam 101 metredir. 1878 yılına kadar Osmanlı yönetiminde kalan Bosna, Berlin Anlaşması ile Avusturya yönetimine bırakıldı. 2. Dünya savaşı sırasında, 3 mart 1945 tarihinde Alman piyadelerinin geri çekilmesi sırasında yapılan bombardıman sonucunda köprü kemerleri yıkıldı. 1945 senesinde geçici olarak ahşap bir köprü yerleştirildi. 1962 senesinde ise ahşap yapının yerini taş köprünün taşıyıcı ayakları üzerine yerleştirilen çelik krişler ve betonarme yapı aldı.
Türkiye Mimarlar Odası tarafından 2 yılda bir düzenlenen ve bu yıl onuncusu yapılan Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri adlı yarışmaya katılan 2002 eser arasında, bu köprünün yeniden yapılmasını öngören Karayolları Genel Müdürlüğü'nün projesi birinci geldi. 2007 yılında bitirilmesi planlanan restorasyon için yaklaşık 3 milyon YTL harcanacak. Bu miktarın, bağışlar ve sponsorların desteği ile karşılanması planlanıyor. İnşaat çalışmasını Mostar Köprüsü'nü de yapan ER-BU İnşaat yapacak.