Avrupa Parlamentosu (AP), AB dışişleri bakanlarının müzakerelerle ilgili önceki gün aldığı kararın, "Türkiye'nin tavrının kaçınılmaz sonucu" olduğunu savundu.
AP genel kurulunda, Elmar Brok'un hazırladığı "Genişleme Stratejisi" ve Alexander Stubb'un "AB'nin Yeni Ülkeleri Hazmetmesi" konulu raporlarını tartışarak kabul etti.
"Türkiye'nin Ankara Anlaşmasının gereklerini yerine getirmemesinin, müzakere sürecini olumsuz etkileyeceği" görüşüne yer verilen raporda, Türkiye'ye, "Ek Protokolün gereklerini yerine getirmek için olumlu bir tavır içine girmesi" çağrısında bulunuldu.
Kabul edilen bir değişiklik önergesiyle, dönem başkanı Finlandiya'nın hem Ek Protokolün Türkiye tarafından uygulanmasını sağlayamaması ve Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonları kaldıramamasından üzüntü duyulduğu ifade edilerek, bir sonraki dönem başkanı Almanya'nın bu çabalara kararlılıkla devam etmesi istendi.
Başka bir değişiklik önergesiyle, bu konularda hedeflere ulaşılabilmesi için AB'nin bir takvim belirlemesi gereği dile getirildi.Brok'un raporunda, AB Komisyonunun genişlemeye yaklaşımı eleştirilirken, Türkiye'nin "Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü dahil iyi komşuluk ilişkilerine tam olarak bağlı kalması" istendi.
Raporda, "Türkiye'nin Rum kesimine limanlarını açmaması "mevcut tıkanıklığın en büyük nedenlerinden biri" olarak gösterildi.
Alexander Stubb tarafından hazırlanan, "AB'nin Yeni Üyeleri Hazmetmesi" ile ilgili raporda ise genişlemeden önce mutlaka kurumsal reformların yerine getirilmesi savunuldu.
Raporda, "kurumsal, mali ve siyasi yapıyla ilgili reformların, yeni bir genişleme dalgasından önce mutlaka hayata geçirilmesi gerektiği" belirtildi.
"Yeni üyelerin katılımının yapacağı etkinin iyice araştırılması" istenen raporda, karar verme mekanizmasındaki reformların önemine dikkat çekildi.Raporda, AB Anayasasının kabulüyle ilgili sorunun, 2009 yılında düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce mutlaka çözülmesi istendi.