CENEVRE(ANKA)-Tektil ve hazır giyim kotalarının kaldırılmasından olumsuz etkilenen Türkiye, bu durumun sonuçlarının incelenmesi amacıyla Dünya Ticaret Örgütü'nce (DTÖ) bir çalışma programının yürütülmesi talebini yineledi. Türkiye'nin bu konudaki ısrarlı talebinin, Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan gibi ülkeleri kızdırdığı bildirildi.
Türkiye, DTÖ'ye bağlı Mal Ticareti Konseyi'nin 19 Mart'ta yaptığı toplantıda 2004 yılı sonu itibariyle tekstil ve hazır giyim kotalarının kaldırılmasının etkilerinin incelenmesi amacıyla DTÖ tarafından bir çalışma programının yürütülmesi önerisini yineledi.
Söz konusu program kapsamında Türkiye, DTÖ Sekretaryası'nın, üye ülkelere kotaların kaldırılmasının etkilerine ilişkin verileri sağlayacak bir etüd hazırlanmasını istiyor.
Türkiye, bu verilerin, örgüt üyelerine, kotaların kaldırılmasının üretim, tüketim, pazar payları, teknoloji ve yenileme ile ticaret üzerindeki etkilerini kanıtlayacağını düşünüyor.
Kotaların kaldırılmasının ardından az gelişmiş ülkelerde sektördeki istihdamın giderek azaldığına dikkat çeken Türkiye, Çin'in büyük pazarlara yönelik ihracatında ise, "dramatik bir büyüme" yaşandığına işaret etti.
Bu arada, Türkiye'nin, önerisinin çok sayıda üye ülkelerin heyetlerince desteklendiğini söylediği kaydediliyor. Ancak, Türk önerisine kotaların kaldırılmasından en çok yararlanan ülkelerden tepki geldiği vurgulanıyor.
Türk önerisine en büyük tepkinin, başta Çin ve Hindistan olmak üzere, son dönemde ihracatları önemli ölçüde artan ülkelerden geldiğine dikkat çekiliyor. Ankara'yı destekleyen ülkelerin arasında ABD'nin de yer aldığı dile getiriliyor.