ANKARA (ANKA)- AB Dönem Başkanı Almanya Başbakanı Angela Merkel'in AB'nin 50.yıldönümü kutlamalarına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı davet etmemesi ve bunun Türkiye'de yarattığı tepki AB çevrelerinde de tartışılıyor.
AB diplomatları arasında "Dönem başkanı başka bir ülke olsa, davet ederdi" görüşü yaygın olduğu görülüyor. Buna karşın, "Türkiye, fazla büyütmemeli" diyen diplomatlar yine Türkiye'ye bir "mesaj" olarak algılanabileceğini kabul ettiler. Türkiye'nin hafta sonunda Berlin'de yapılacak kutlamalara ve gayri resmi AB zirvesi'ne davet edilmemesini değerlendiren üst düzey AB diplomatları, aday ülkelerini zirveye davet etme kararının dönem başkanına ait olduğunu vurgulamakla birlikte, "Dönem başkanı başka bir ülke olsa, davet ederdi" görüşünde de birleşiyorlar.
ANKA'ya konuşan bir AB Büyükelçisi, "Geçmişte aday ülkeler diğer önemli etkinlik ve toplantılara davet edilmişti. Dönem Başkanı, başka bir ülke olsa davet edilirdi" şeklinde konuştu. Bu görüş AB çevrelerinde yaygın olduğu görülüyor. Buna karşın aynı diplomat, konunun "büyütülmemesi"ni de istedi. "Fazla abartmamak lazım" da diyen başka bir AB büyükelçisi, "Çok daha önemli konular var. Örneğin başlıkların açılması, müzakerelerin sürdürülmesi gibi konular" diye konuştu.
Diğer kıdemli AB diplomatı da, aday ülkelerin her şeye davet etme gibi bir geleneğin olmadığını, Türkiye'de bu konularda biraz "paranoya" olduğunu söylerken, "Bu konu Dönem Başkanlığının inisiyatifinde. Diğer üye ülkeler itiraz edemezler. Ancak Dönem Başkanı biz olsaydık, emim ki adayları davet ederdik" diye konuştu.
Türkiye'de davet konusuna odaklanırken yarın Brüksel'de yapılacak Ortaklık Komitesi toplantısının gözardı edildiğini belirten diplomat, Türkiye'nin Berlin'e davet edilmemesinin, "sembolik, mesaj ve siyasi bir biçimde okunabileceği"ni kabul etti.
Dışişleri açıklaması çok yerinde
Bu arada, AB çevrelerinde Dışişleri Bakanlığı'nın bu konuya ilişkin açıklaması ise "çok yerinde" bulunuyor. Bir diplomat, "Dışişleri bir açıklama yapması çok doğru bir yaklaşım" ifadesini kullandı.