Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)’nun 135 ülkeden 750 iş adamının katılımıyla İstanbul'da düzenleyeceği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2011 programı için Türkiye'ye gelen Ukraynalı işadamları ve bürokratlar, Samsun’a çıkarma yaptı. Karadeniz Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) ile Karadeniz Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD)’ın konuğu olan 30 kişilik grup, resmi ziyaretlerin ardından kent sanayini gezerek incelemelerde bulundu. Ziyaret çerçevesinde Odessa Ticaret ve Sanayi Odası ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliği protokolü de imzalanacağı öğrenildi.
Ukrayna heyetini misafir eden KASİF Başkanı Osman Reis, heyetin Samsun’a gelmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Karadeniz Havzası içinde yer alan Samsun ile Odessa’nın kardeş şehirler olduğunun altını çizen Reis, "Odessa ve Samsun’un kardeşliklerinin ticari alanda da artarak devam etmesi gerekiyor. Bunun içinde iki şehir arasında karşılıklı gelip gitmelerin artarak devam etmesi gerekiyor. Ne kadar çok birbirimize gidip gelirsek birbirimiz daha iyi tanıma fırsatı buluruz." dedi.
KASİAD Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu ise Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin her geçen gün geliştiğine dikkat çekti. Türkiye’nin Ukrayna için Ortadoğu ve Akdeniz’e açılan kapı konumunda bulunduğunun altını çizen Hacıkerimoğlu, "Ukrayna’nın ise Türkiye’nin kuzeye açılmasında önemli bir nokta. Bu noktada Samsun ve Odessa çok önemli bir konumda bulunuyor. Özellikle Samsun, kara, demir ve deniz yolu bağlantısıyla lojistik merkez olma yolunda önemli gelişme kaydeden bir şehir. Bu özelliğiyle şehrimiz, Ukrayna’nın Akdeniz’e açılmasında önemli bir liman konumunda yer alıyor. Aynı şekilde Samsun’dan kuzey ülkelerine ulaşmasında da Ukrayna önemli bir geçiş noktasıdır. Her iki şehirde lojistik anlamında üs anlamında çok büyük öneme sahip." dedi.
Türkiye’nin Ukrayna ile 10 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu hatırlatan Hacıkerimoğlu, "Samsun’dan 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapılıyor. Ukrayna, Samsun’un ihracat yaptığı ülkeler arasında 23. Sırada. İki ülke arasındaki ticaret hacmi içinde Samsun’un payı yaklaşık 13 milyon dolar. Ukrayna’dan başta buğday, hurda metal ve kereste olmak üzere 10 milyon dolar ithalata karşılık yaş meyve ve sebze olmak üzere 3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişiz. İş adamları karşılıklı iş birliği içerisinde birçok ortak iş yapabilir. Ukrayna’ya daha fazla yaş sebze meyve ihracatı gerçekleştirilebilir. Mobilya ihtiyacı Samsun’dan karşılanabilir. Bunun yanında eğitim ve sağlık kenti olmamız nedeniyle Ukraynalı gençleri ve hastaları misafir etmekten büyük mutluluk duyarız. Karadeniz’in her iki yakasındaki insanları birleştirmek biz iş adamlarına düşüyor." açıklamasında bulundu.
Ziyaretin anısına KASİD Başkanı Hacıkerimoğlu Odessa Bölgesel Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Shpytko Voledymyt’e hediye verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz