HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye eğitimde sınıfta kaldı

ANKARA (İHA) - Türkiye, Matematik, Fen ve Okuma branşlarında OECD ülkeleri sıralamasında en alt düzeyde kaldı. PISA 2003 araştırmasında Matematik ve proplem çözmede Hong Kong-Çin, Fen bilimleri ve okuma alanında Finlandiya en başarılı ülkeler olarak tespit edildi.

Edinilen bilgilere göre; Uluslararası Öğrenci Başarı Başarısını Belirleme Programı (PISA), OECD ülkelerindeki 15 yaş grubu öğrencilerin zorunlu eğitim sonunda katıldıkları ve günümüz bilgi toplumunda karşılaşabilecekleri durumlarda ne ölçüde hazırlıklı yetiştirildiklerini belirlemek amacıyla geliştirilmiş bir program. Bu programla öğrencilerin okulda müfredata ilişkin konuları ne ölçüde öğrediklerinden ziyade, sahip oldukları bilgileri günlük hayata hangi oranda uygulayabildikleri ölçülüyor. Bu program üçer yıllık üç dönem halinde matematik, fen bilimleri, okuma becerileri olmak üzere üç alanda yapılıyor.

Türkiye'nin birinci dönem çalışmalarına katılamadığı PISA programının 2. dönemi olan 2000-2003 yıllarını kapsayan ve bu dönemde ağırlıklı olarak matematik olamak üzere fen bilimleri, okuma ve proplem çözme alanlarında öğrencilerin bilgi ve becerileri ölçüldü. Projeye Türkiye dahil 41 ülke katıldı. Bu ülkelerden 30'u OECD üyesi olup 11'i üye olmayan ülke idi. Bu ülkeler, Almanya, ABD, Avusturya, Avustralya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İzlanda, İrlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Japonya, Kanada, Kore, Lüksemburg, Macaristan, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Slocvak Cumhuriyeti, Türkiye, Yeni Zellanda, Yunanistan.

Üye olmayan ülkelerden katılan ülkeler ise Brezilya, Endonezya, Hong-Kong-Çin, Latviya, Litenştayn, Makao-Çin, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Taylan, Tunus, Uruguay.
Türkiye, uyguladığı eğitim sistemi sonucunda bu üç alanda OECD'nin istatistiki başarı sıralamasının en altında kaldı.

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ 'BİLİMSEL VE EKONOMİK' GERÇEKLERE UYARLI DEĞİL 2003 PISA değerlendirmesinde, Türkiye'deki eğitim sistemi adeta sınıfta bırakıldı. Türk eğitim sisteminin dünyadaki bilimsel ve okonomik gerçeklere duyarlı bir yapıyı taşmadığı belirtildi.

PISA 2003'e katılan ülkeler arasında matematik alanında en yüksek başarı puanına sahip ülke 550 puanla Hong Kong-Çin. Kore, Hollanda, Lihtenştayn, Japonya, Kanada, Belçika başarı sıralamasında bu ülkeyi takip etti. En alt sıralarda ise 356 puanla Brezilya bulunuyor. Türkiye sıralamada 423 pan aldı. Bu panla Türkiye projeye katılan ülkeler içinde Yunanistan, Sırbistan, Uruguay, Tayland gibi ülkelerden farklı olmayan bir perfermons sergilediği ortaya çıktı.
Fen bilimleri alanında en yüksek başarı puanına sahip ülke 543 puanla Finlandiya olarak belirlendi. Kore, Kanada, Avustralya, Lihteştayn sıralamada Finlandiya'yı takip ediyor. En alt sırada 375 puanla Tunus bulunuyor. Türkiye'nin okuma alanındaki artalaması ise 441 puanla en alt sıralarda OECD istatistiki sıralamasında başarısız olarak belirtiliyor. Türkiye bu performansıyla Sırbistan, Uruguay ve Portekiz'den farklı olmayan bir performans sergiledi.

Proplem çözme alanında Kore en üst sırada yer alırken, Hong Kong-Çin, Finlandiya, Japonla, Yeni Zellanda sıralamada bu ülkeyi takip etti. Türkiye ise Sırbistan ve Uruguay'dan farklı olmayan bir performans sergiledi. Türkiye problem çözme alanında da yapılan değerlendirmede sınıfta kalmış olduğu ortaya çıktı.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİR İLE BAŞARI DOĞRU ORANTILI PİSA 2003 değerlendirmesinde bir ülkede kişi başına düşen gelirin eğitimdeki başarı oranının da buna göre yüksek bir grafik sergilediği ortaya çıktı. Türkiye öğrenci sayısı, bütçeden eğitime, araştırmaya ayrılan pay, fert başına düşen milli gelir göstergeleri göz önüne alındığında projeye katılan ülkelerine göre dezavantajlı durumda. Hollanda'nın nüfusu 16 milyon iken öğrenci sayısı 3.5 milyon, fert başına düşen milli gelir ise 25 bin dolar. Türkiye'de ise 70 milyonluk nüfusu 20 milyon öğrenci sayısı ile fert başına düşen milli geliri 3 bin 500 dolar civarında seyrediyor.
Öğrenci harcamaları ortalaması Avrupa Birliği ülkelerindeki 4 bin dolarken, Türkiye'de ise 390 dolar. PISA araştırmasında uluslararası öğrenci başarısını ölçme çalışmalarında milli gelir bağlantısının oldukça belirleyici etken olduğu ortaya çıktı.
PISA 2003 projesinin test ve anketleri, Türkiye'de 2003 yılında Mayıs ayında 7 coğrafi bölgede tesadüfi yöntemle seçilen 12 ilköğretim okulunda yapıldığı bildirildi. 12 ilköğretim okulunun yanısıra 147 lisede de yapılan çalışmaya 1987 doğumlu toplam 4 bin 855 öğrencinin katılımının sağlanarak, uygulamaların yapıldığı kaydedildi.

En Çok Aranan Haberler