GAZİANTEP (İHA) - Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 2009 yılının Ocak-Mart döneminde bölge ihracatının yüzde 2 artış gösterdiğini ve bu artışla ihracatını artıran 4 birlik arasında yer almayı başardıklarını söyledi.
GAİB Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, yaptığı açıklamada, küresel ekonomik krizin Türkiye üzerindeki olumsuz etkilerini devam ettirmekte olduğunu belirtti. Çıkmaz, "Her ne kadar ülke olarak krize finansal açıdan daha iyi durumda girilmiş olsa da, reel sektördeki daralma, büyüme oranın düşmesi, işsizlik oranındaki artış ve geleceğe olan olumsuz beklentiler ekonomide ciddi sıkıntılara neden olmaktadır. Türkiye ihracatının ise ciddi oranlarda düşüş göstermesi, sektörü halen etkisi altında tutmakta, ihracatımızda gerileme devam etmektedir. Ancak, ülkemizin içerisinde bulunduğu bu sıkıntıyı yine ihracatla aşacağına inanmaktayız" dedi.
İç piyasayı rahatlatıcı önlemlerle birlikte ekonomik gelişmenin lokomotifi olan ihracat sektörünün de sorunlarına çözüm yolları aranması gerektiğini kaydeden Çıkmaz, şunları söyledi:
"Ayrıca, mevcut pazarlarımızın korunmasında ve yeni pazarlara yönelme konusunda da ihracatçılarımıza önemli görevler düşmektedir. 2009 yılı tamamen kayıp yıl olmamalıdır. Şu ana kadar yapılan çalışmalar gözden geçirilmeli, gerek ülke gerekse ihracatçılar olarak 2010 yılına hazır olarak girilmelidir. Bölgemizin Ocak-Mart 2009 dönemi ihracatına bakıldığında, ihracatçılarımızın Ortadoğu ülkeleri ile olan ticaretlerinin gün geçtikçe daha da geliştiği görülmektedir. Diğer tüm ülke gruplarına olan
ihracatımızda düşüşler yaşanırken, bu ülke grubuna yönelik ihracatımızda önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Komşu ülkelere olan Türkiye ihracatında bölgemiz ihracatı önemli bir paya sahiptir. Örneğin, bu dönemde Irak'a olan ülke ihracatımızda bölgemizin payı yüzde 24, Suriye'ye olan ihracatta ise payı yüzde 18'dir. Ayrıca, ihracatçılarımızın özellikle Afrika ve Uzak Doğu ülkeleri ile olan ticaretlerini artırma gayreti içerisinde oldukları; Kamerun, Senegal, Filipinler, Uganda, Sudan, Bangladeş gibi ülkelerin Ocak-Mart 2009 döneminde en çok ihracat artışı kaydedilen ülkelerin başında geldikleri görülmektedir. Diğer taraftan, hububat-bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründeki ihracat artışı devam etmektedir. Bu sektörümüzün toplam ihracatımızda payı yüzde 24,5'e yükselmiştir."
TÜRKİYE İHRACATININ PROFİLİ Çıkmaz, Türkiye'nin 2009 yılı Ocak-Mart dönemi ihracatında yüzde 33'lük bir düşüş kaydedildiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre Ocak-Mart 2009 dönemi ülkemiz ihracatı, 2008 yılının aynı dönemine oranla yüzde 33'lük bir azalışla 21 milyar dolara gerilemiştir. Mart 2009 ayı ihracatı ise 2008 yılının aynı ayına oranla yüzde 35'lik bir düşüş göstererek 7.1 milyar dolar olmuştur. 2009 yılı Ocak-Mart dönemi ülkemiz ihracatının sektörel dağılımında ilk sırayı yüzde 83.3 pay ile sanayi ürünleri almakta, yüzde 14.7 pay ile tarımsal ürünler ikinci sırada gelmektedir. Son sıradaki madencilik
ürünlerinin payı ise yüzde 2'dir. Madde gruplarında ise otomotiv ve yan sanayi, hazır-giyim ve konfeksiyon, demir çelik ürünleri, kimyevi maddeler ve mamulleri ile elektrik-elektronik ülkemizin başı çeken ihraç ürünleri olmuştur. Ülkeler bazında ise Almanya, Irak, İngiltere, İtalya, Fransa, Rusya Federasyonu, Mısır, ABD, İspanya, Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri ülkemizin en çok ihracat yaptığı pazarlar olmuştur."
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDEN YAPILAN İHRACAT 2009 yılı Ocak-Mart dönemi ihracatının illere dağılımında ise ilk sıraları İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Kocaeli ve Gaziantep'in aldığını dile getiren Çıkmaz, şöyle devam etti:
"Birliklerimiz kayıtlarına göre Ocak-Mart 2009 dönemi ihracatı yüzde 2 oranında artarak 886,9 milyon dolara yükselmiştir. Mart 2009 ayı ihracatımızda Mart 2008 dönemine göre kayda değer bir değişme olmamış 302.8 milyon dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Ülkemiz ihracatındaki gerilemeye rağmen bölge ihracatındaki artış oldukça dikkat çekicidir. Bölgemiz ihracatının sektörel dağılımında ilk sırayı yüzde 64.71 sanayi ürünleri almaktadır. İkinci sırada bulunan tarım sektörünün payı yüzde 34.62 ve son sırada madencilik sektörünün payı 0.67 olmuştur. Geçen yılın aynı dönemine oranla ihracatta en yüksek artış oranı ise yüzde 707 ile madencilik sektöründe olmuştur. Sanayi sektöründe ise yüzde 3'lük bir düşüş yaşanmıştır. Madde gruplarına göre ihracatımızda ise hububat-bakliyat, tekstil ve hammaddeleri, halı, çimento, kimyevi maddeler ile hazır giyim ve konfeksiyon ilk sıralarda bulunmaktadır. 2009 yılı Ocak-Mart dönemi ihracatımızın yüzde 50.49'u Ortadoğu ülkelerine, yüzde 20.71'u AB ülkelerine, yüzde 5.07'si Afrika ülkelerine, yüzde 3.64'ü Türk Cumhuriyetlerine ve yüzde 2.74'ü Amerika ülkelerine yapılmıştır. Ülke grupları içerisinde ihracatımızda en yüksek artış oranı yüzde 39 ile Ortadoğu ülkeleri olmuştur. Makine halısı, çimento, kimyevi maddeler, bitkisel sıvı yağlar, konfeksiyon ürünleri, buğday unu, polipropilen iplikler, kuru kayısı, pamuk ipliği başlıca ihraç ürünlerimiz olmuştur. Irak, Suriye, İtalya, S.Arabistan, ABD, Polonya, Rusya Federasyonu, İngiltere, Romanya ve Fransa önde gelen pazarlarımızdandır."