HABER

"Türkiye ekonomisi bir rekora daha imza attı"

"Türkiye ekonomisi bir rekora daha imza attı"

Ankara -(AA) Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin 21 çeyrek arka arkaya büyüyerek, yeni bir rekora daha imza attığını söyledi.

Hazine Müsteşarlığında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan büyüme rakamlarını değerlendiren Babacan, büyüme rakamlarının, beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini ifade etti.

Babacan, "TDaha önceki dönemlerde arka arkaya bu şekilde bir büyüme olmamıştı. Bu aralıksız büyüme, özellikle ülkemizde yakaladığımız güven ve istikrar ortamının belki de en somut göstergelerinden bir tanesi" diye konuştu.

Hükümet olarak ilk günden bu yana "bizim için büyüme saman alevi gibi gelip geçici bir büyüme olmamalı" dediklerini kaydeden Babacan, şöyle konuştu:

"Çünkü Türkiye, bunu çok büyük faturalarla, çok acı sonuçlarla yıllarca ödedi. Sürdürülebilir ve aynı zamanda yüksek bir büyüme hepimizin hedefi olmadı. Ama yanlış adımlar, kısa vadeli yaklaşımlar, dar görüşlerle atılan adımlar hele hele popülizm ile (şu gelecek seçimi de kurtaralım, seçimden önce şöyle bir rahatlama olsun da ondan sonra ne olursa olsun) türü yaklaşımlar maalesef ülkeyi yıllarca bir krizden diğerine savurdu."

Cari açık gerçekleşmelerine bakıldığında ise son 5 aydır artık cari açıktaki artış trendinin durduğu, hatta küçük de olsa gerilemelerin başladığının görüldüğünü anlatan Babacan, cari açığın finansmanının kalitesinin burada çok belirleyici olduğunu ifade etti.İstihdam rakamlarını da değerlendiren Babacan, 2002 yılında 13 milyon 182 bin olan birinci çeyrek tarım dışı istihdam rakamının bu yıl 1. çeyrek itibariyle 16 milyon 62 bine çıktığının görüldüğünü, haftalık ya da aylık düzenli geliri olan insanların sayısında da ciddi artış yaşandığını söyledi.

Enflasyonda ise geçen yıl özellikle Mayıs, Haziran aylarında yaşanan dalgalanma nedeniyle 2006'da hedeften geçici bir süre uzaklaşıldığını kaydeden Babacan, önümüzdeki 6 ay, 12 ay, hatta 24 ay sonrası için beklentilere bakıldığında, beklentilerin sürekli olarak olumlu seyrettiğinin görüldüğünü söyledi.

Öte yandan enflasyonun düşük tek haneli rakamlara inmesi ve enflasyonla ilgili beklentilerin belirsizlik aralığının daha daralması durumunda, Türkiye'nin enflasyonda olduğu gibi nominal faizlerde de tek haneyi göreceğine işaret eden Babacan, şunları kaydetti:

"Biz seçim beyanlarımızda da açık açık bu hedefi koyduk. Dedik ki (enflasyonda tek haneye ulaştık, bundan sonraki hedefimiz YTL bazındaki faizlerin de tek haneye inmesi). Bunu zaten döviz borçlanmalarında sağlamış durumdayız."

Babacan, Avrupa Birliği sürecinin, zorlu bir süreç olduğunu ancak azim ve kararlılıkla bu işe devam edileceğini vurgularken, "Yavaş ya da hızlı, bu sürecin hukuki yönünde işte bazen bir fasıl, iki fasıl aça aça...hatta Kıbrıs sorunu inşallah günün birinde ortadan kalktığında, fasılların kapanmasına da sıra gelecek" dedi.Özellikle Kopenhag siyasi kriterlerinin, ekonominin uzun vadede temel belirleyicisi olacağını anlatan Babacan, "Bir başka adıyla bu Ankara siyasi kriterleri nedir? Bunlar, Türkiye'de demokrasimizin derinleşmesi, Türkiye'de 3. sınıf değil, 1. sınıf bir demokrasinin işliyor olması ve bununla ilgili atılacak adımlar, uygulamalar. Temel hak ve özgürlük konusundaki Türkiye'nin açılımları, yine Türkiye'de hukukun üstünlüğü ilkesinin gerçek anlamda uygulanıyor olması. Yeni bir anayasayla ele alınacak ancak kuşkusuz geniş bir yargı reformunu da içerecek adımlar" dedi.

Kopenhag siyasi kriterleriyle ilgili yalnız yasal değişikliklerin değil uygulamanın da büyük önem taşıdığını ifade eden Babacan, yazılanın nasıl uygulandığının da takipçisi olmak gerektiğini vurguladı.

En Çok Aranan Haberler