HABER

"Türkiye ekonomisinde çok şey değişti"

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, "Türkiye ekonomisinde çok şey değişti, artık kırılganlık azaldı. 2001 yılındaki ekonomik yapı yok, yerine daha esnek, daha sağlam, daha öngörülebilir bir ekonomik yapı geldi" dedi.

Vorkink, şu anda, başta Cari İşlemler Açığı olmak üzere, risk gibi algılanan bazı ekonomik gelişmelerin Türkiye ekonomisindeki yapısal dönüşüm nedeniyle ekonomiyi tehdit eden bir risk olamayacağını kaydetti. Vorkink, "Artık Türkiye ekonomisi 2001 yılındaki gibi değil" dedi.

Türkiye gibi hızlı büyüyen bir ülkenin Cari İşlemler Açığı'nın olmasının normal olduğunun altını çizen Vorkink, "Bunun dörtte biri artan petrol faturasından kaynaklanmaktadır. Güçlü bütçe, yüksek Faiz Dışı Fazla ve artan yabancı sermaye, devam eden özelleştirme süreci, Cari İşlemler Açığı'nın en önemli sigortalarıdır" diye konuştu.

Vergi oranlarının, bir ülkede iş ve yatırım ortamını belirleyici unsurlar olduğunun altını çizen Vorkink, vergi oranlarının yüksek olmasının iş ve yatırım ortamını da olumsuz etkileyen bir unsur olduğunu kaydetti.

Sosyal güvenlik reformunun, Türkiye'nin önünde kalan en önemli yapısal dönüşümlerden biri olduğunu vurgulayan Vorkink, bu reformun, sadece Türkiye ekonomisinin kredibilitesini arttırmayacağını, ayrıca finansman dengesini de sağlayacağını vurguladı.

2006 bütçesinin, AB hedeflerine paralel olarak hazırlanmış bir bütçe olduğunu belirten Vorkink, "2006 bütçesi çok iyi bir bütçe, gerçekten güçlü bir mali disiplin taahhüdünü içeriyor. Türkiye'de reel faizlerin yüzde 5-6'lara inmesi, enflasyonun yüzde 8'lere düşmesi hep disiplinli bir bütçe politikasının sonucudur" diye konuştu.

Türkiye'nin, AB sürecindeki en önemli sorunlarından birisinin bölgelerarası gelir farklılıklarını azaltmak olacağının altını çizen Vorkink, Marmara bölgesindeki gelir düzeyinin, AB'nin yeni üyesi Polonya'nın üstünde olduğunu, diğer bölgelerdeki gelir düzeyinin ise Marmara bölgesi kadar yüksek olmadığını kaydetti.

En Çok Aranan Haberler