Ankara (AA)- Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) araştırmasına göre, Türkiye, OECD ülkeleri içinde, İtalya ve Japonya'nın ardından elektriğin en pahalı olduğu ülke konumunda. MESS Endüstri Yönetimi ve Araştırma Uzmanı Murat Demir'in, Uluslararası Yönetim Geliştirme Merkezi'nin (IMD) 2005 verilerini
kullanarak yaptığı araştırmaya göre, Türkiye, sanayiye verilen elektrik enerjisinin en pahalı olduğu ülkeler arasında bulunuyor.
Sanayide kullanılan elektriğin kilovat saati için 0.100 dolar ödendiği Türkiye; 0.147 dolar ödenen İtalya ve 0.122 dolar ödenen Japonya'nın ardından elektriğin en pahalı olduğu üçüncü ülke durumunda.
Karşılaştırmaya dahil ülke ve bazı yerel ekonomiler içinde, sanayide en ucuz elektrik ise kilovat saatine 0.036 dolar ile Avustralya'da ve 0.043 dolar ile Norveç'te kullanılıyor.Araştırmada, elektrik fiyatlarının yüksekliğinin, Türk ekonomisinin ulusal rekabet gücünü sürekli olarak gerilettiği kaydedildi. Türkiye'de elektrik fiyatlarını yükselten dört neden bulunduğu kaydedilen araştırmada, bunlar; enerji fiyatlarının üzerindeki KDV ve diğer yükler, pahalı enerji anlaşmalarının yapılması, personel ve
organizasyon maliyeti ve kayıp-kaçak oranlarının aşırı yüksekliği olarak sıralandı.
Elektrik fiyatlarının yüksekliğinin, yasadışı yollardan kullanımı hızlandırdığı belirtilen araştırmada, kaçak kullanımın ise fiyatların daha da artmasına yol açtığına dikkat çekildi. Kaçak elektrik kullanımının, sanayiciler arasında haksız rekabete yol açtığı ifade edilen araştırmada, kaçak elektrik ile mücadele edilmesi talep edildi.