Avrupa Birliği Komisyonu'nun yaptırdığı kamuoyu araştırmasına göre, Türkiye'nin yüzde 35 ile AB'ye üyeliği en az desteklenen ülke konumunda bulunduğu bildirildi.
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), haftalık bülteninde, 18 Temmuz 2005 tarihinde açıklanan, AB'ye üye ve aday ülkelerdeki vatandaşların, AB üyeliği, genişleme, AB Anayasası, siyasal birlik, AB'de demokrasi ve birliğin öncelikleri gibi konulara ilişkin güncel düşünce, beklenti ve endişelerini ele alan 2005 İlkbahar Eurobarometre Raporu'nun geniş bir özetine yer verdi.
AB vatandaşlarının yüzde 54'nün AB üyeliği hakkında olumlu düşündükleri belirlendi. Araştırma sonucu, 2004 sonunda yapılan araştırmaya oranla yüzde 1'lik bir düşüş olduğunu gösterdi.
Aday ülkeler arasında, AB'nin imajının en olumlu olduğu ülkelerin Türkiye (yüzde 61) ve Romanya (yüzde 66) olduğu görüldü. Hırvatistan'da ise (yüzde 28), müzakerelerin başlangıç tarihinin ertelenmesi sebebiyle, AB'nin imajı olumsuz yönde değişti.
AB'nin bir anayasaya ihtiyacı olduğunu savunanların oranı, 2004 sonbaharına kıyasla yüzde 7 azalmakla birlikte, halen yüzde 61 gibi yüksek bir oranda seyrediyor.
Avrupa genelinde genişlemeye olumlu bakanların oranı yüzde 50 olarak gözüküyor. Başta EFTA ülkeleri Norveç, İsviçre ve İzlanda olmak üzere, Hırvatistan ve Bulgaristan'ın AB'ye katılımı Avrupa çapında büyük destek görüyor. Diğer Balkan ülkeleri ve Ukrayna'nın katılımı Avrupa çapında yüzde 40-50 oranında desteklenirken, Türkiye yüzde 35 ile AB'ye üyeliği en az desteklenen ülke konumunda bulunuyor.
Ortak güvenlik ve savunma politikası, AB vatandaşlarının yüzde 77'si tarafından destekleniyor. Türk vatandaşlarının bu konudaki desteği ise yüzde 63 seviyesinde.
Ortak dış politika, AB vatandaşlarının yüzde 67'si tarafından desteklenirken, Türkiye'nin bu konudaki desteği yüzde 62 düzeyinde oldu.
AB'nin siyasal bir birliğe doğru yol almasını isteyenlerin oranı AB çapında ortalama yüzde 58 civarında seyrederken, özellikle İskandinav ülkelerinde, Avusturya'da ve İngiltere'de bu oranlar yüzde 34 ila 46 arasında değişiyor. Türkiye'de ise yüzde 61 oranında destekleniyor.
AB vatandaşlarının yüzde 53'ü AB'ye seslerini duyuramadıklarını düşünüyor.
Türk vatandaşlarının kendi ülkelerindeki demokrasiye olan güvenleri yüzde 56 seviyesinde bulunuyor.
AB demokrasisine duyulan güven yüzde 49 ile tarihi bir rekor kırdı. Türkiye'de AB demokrasisine duyulan güven ise, yüzde 59'luk bir oranla AB ortalamasının üzerinde belirlendi.
Parasal Birlik ve ortak para birimi avro, 2004 yılının sonundan bu yana azalmış olmakla birlikte, yüzde 59'luk bir oranla halen büyük ölçüde destekleniyor.