HABER

Türkiye enerji koridoru oluyor

SAMSUN (İHA) - Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Kerim Taşkıran, 1974 yılından beri petrol taşıyan şirketin, 1987 yılından sonra 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın projesiyle doğalgaz taşımaya da başladığını ve bugüne gelindiğinde Türkiye'nin BOTAŞ aracılığıyla enerji koridoru konumuna getirildiğini söyledi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen 'Doğalgaz Bilgilendirme Toplantısı'nda konuşan BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Kerim Taşkıran, dünya doğalgaz rezervinin 156 trilyon metreküp olduğunu ve bu miktarın yüzde 36'sının Rusya, yüzde 35'inin Ortadoğu ülkelerinin elinde bulunduğunu kaydetti. Taşkıran, "Doğalgaz rezervlerinin 62 yılda tükeneceği varsayılıyor. Üretime bakıldığında 550 milyar metreküp doğalgaz üretimiyle Rusya lider durumda. 548 milyar metreküple ABD ikinci, 584 milyar metreküple Kanada üçüncü sırada. Ardından İngiltere ve Cezayir geliyor. Tüketim ise AB ülkelerinde yaygın. Burada bizim yapmamız gereken doğuda üretilen doğalgazı 3 ana iletim hattımızla batıya pompalamaktır. Yani Türkiye'yi bir enerji köprüsü haline getirmektir ve çalışmalar da bu yönde yürütülmektedir" dedi.

Taşkıran, Türkiye'nin 3 tane ana iletim hattı bulunduğunu, bunlardan birincisinin Rusya'dan Bulgaristan üzerinden gelen ve Ankara'ya ulaşan boru hattı olduğunu ifade ederek, "İkincisi yine Rusya'dan gelen ve Karadeniz'in altından Samsun'a ulaşan boru hattı, üçüncüsü de İran'dan çıkıp Doğubeyazıt'tan gelen hattır. Bütün boru hatlarımız Ankara'daki santralde birleşmektedir. Bunun dışında da Cezayir ve Nijerya'dan sıvılaştırılmış doğalgaz almak suretiyle 5 tane doğalgaz kaynağımız mevcuttur. Toplam boru hattı uzunluğumuz 4 bin 700 kilometredir. Önümüzdeki yıllarda Türk BOTAŞ olarak boru hattı uzunluğunu 10 bin kilometreye çıkarmayı düşünüyoruz. 60 ilimize doğalgazı verecek hale gelmek için çalışmalarımız sürerken, doğalgaz satıcı ve alıcılarıyla altına imza attığımız projelerimiz de mevcut" diye konuştu.

Dünya doğalgaz ticaretinin yüzde 70'inin boru hattıyla, yüzde 26'sının da sıvılaştırılarak yapıldığını ifade eden Kerim Taşkıran, şunları söyledi:

"Nijerya ve Cezayir'den de sıvılaştırılmış doğalgaz alıyoruz. Yani doğalgaz kaynaklarımız yeterli. Arttırmak için Azerbaycan'da Şahmeran Projesi'ne BOTAŞ olarak ortak olduk. Buradan Gürcistan üzerinden gelecek doğalgaz 2007 yılında ana iletim hattımızın bulunduğu Erzurum'da birleştirilecek. Şu anda yükümlülüklerini yerine getirmeyen Türkmenistan tarafından dolayı askıda olan bir başka projemiz de sonlandırılmadan bekletiliyor. Azerbaycan bağlantısından sonra Avrupa için çok önemli bir kaynak olacağımızı düşünüyoruz. Ancak güvenli ve sürekli gaz anlayışıyla Mısır'dan da doğalgazı Suriye üzerinden getireceğiz. Görüşmeler sürüyor. Türkiye enerji koridoru olacak. Türkiye'de sektörel doğalgaz tüketimine baktığımızda yüzde 65 elektrik, yüzde 18 konut, yüzde 15 sanayi ve yüzde 2 gübre üretiminde kullanılıyor. 2003 yılında 20.3 milyar metreküp doğalgaz tüketen Türkiye'nin 2005 yılında 24 milyar, 2010 yılında 40 milyar, 2015 yılında 45 milyar metreküp doğalgaz tüketeceği düşünülüyor. Tüketim fazlası doğalgazı da Avrupa'ya göndereceğiz. Bunun için Yunanistan ile 2006 yılında bitecek şekilde planlanan bir anlaşma imzaladık. Kredisi AB Fonu'ndan sağlanan projeyle Yunanistan üzerinden bütün Avrupa'ya iletim hatlarından doğalgaz pompalayacağız."

Taşkıran, Türkiye'de 60 ilin doğalgaz kullanır hale gelmesi için çalışmaların son hızla sürdüğüne de değinerek şöyle devam etti:

"Doğalgaz, sadece ısıtmada değil Antalya gibi illerimizde yazın soğutmada da kullanılabiliyor. Çok ucuz bir enerji. Yurtiçinde doğalgazın şehir içi dağıtımı 4646 sayılı Kanun'la Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'na verilmiştir. Enerjinin serbestleştirilmesi, düzenleyen denetleyen bir kurulun kurulması ve şirketlerin kendini realize etmesi için 4646 sayılı Kanun çıkarılmıştır. Samsun'da ihaleyi Cengiz İnşaat aldı. Önümüzdeki günlerde Samsun'a ilk kazmayı vuracak. Kanundaki metne göre 18 ay içinde Samsun'un bir bölgesine, 5 yıl içinde de tamamına gaz vermesi gerekiyor. İnşallah Samsun da doğalgaz kullanmaya başlayacak."
Taşkıran'ın konuşmasının ardından BOTAŞ Kurul Üyesi Koray Akın tarafından teknik bilgilendirilme yapıldı.

Vali Mustafa Demir ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Sakoğlu'nun da birer konuşma yaptığı toplantıya çok sayıda sanayici dinleyici olarak katıldı.

En Çok Aranan Haberler