HABER

''Türkiye, enerji kozunu elinden çıkarıyor"

Ankara - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası'nca hazırlanan raporda, Türkiye'nin, uluslararası arenada enerji kozunu elinden çıkarmakta olduğu, "vanaları başkalarınca açılıp kapanan, bir küresel enerji savaşında enerji koridoru" olma konumuyla avunduğu bildirildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, oda tarafından hazırlanan "Türkiye'de Doğal Gaz Temin ve Tüketim Politikalarının Değerlendirmesi Raporu"nu Dedeman Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Raporda, dünyada doğal gaz tüketiminin her yıl ortalama yüzde 1,6 oranında arttığı, ancak Türkiye'de bu artışın dünya ortalamasının üzerinde olduğu belirtilerek, "Türkiye'de 2004 yılında 22,1 milyar metreküp olan doğal gaz tüketimi, 2005'te yüzde 21,5 artışla 26,8 milyar metreküpe ulaşmıştır. 2006'da yüzde 36,2 artışla 30,1 milyar metreküpe, 2010 yılında yüzde 90,3 artışla 42 milyar metreküpe, 2020 yılında ise yüzde 176,4 artışla 61 milyar metreküpe ulaşması öngörülmektedir" denildi.

Türkiye'de 2005 yılında tüketilen doğal gazın yüzde 57,4'ünün elektrik üretimine ayrıldığı ve elektriğin yüzde 45'lik bölümünün doğal gazla çalışan santrallerde üretildiği ifade edilen raporda, dünyada doğal gaz kullanımı içinde elektrik enerjisi üretiminin, doğal gaz üreten ülkeler de dahil olmak üzere hiçbir ülkede bu denli yüksek
olmadığına dikkat çekildi.

İthal doğal gazın yüzde 60'lara varan kısmının elektrik enerjisi üretiminde kullanıldığı belirtilen raporda, buna karşın ulusal bir kaynak olan kömür üretiminin, kömürle elektrik üreten santrallerde üretimin azalmaya zorlanması ve kömür alımlarının kısılmasından dolayıdüştüğü ifade edildi.

Raporda, elektrik üretimi amacıyla Türkiye'deki mevcut ekonomik hidrolik kaynaklı enerji potansiyelinin yüzde 65'inin, rüzgarda 10 bin megavatın, jeotermalde ise 500 megavatın neredeyse tamamının kullanılmadığı bildirildi.

Doğal gaz temin politikalarının belirlenmesinde kapalı kapılar ardındaki gizli diplomasi yerine, tüm kesimlerin katılacağı "ulusal strateji belirlenmesi"ne ağırlık verilmesi gerektiği vurgulanan raporda, bu doğrultuda, mevcut doğal gaz alım sözleşmelerindeki fiyat,alınmayan gazın bedelinin ödenmesi, ödemelerin nakit olarak yapılması, gazın üçüncü ülkelere satılmasının önlenmesi gibi Türkiye aleyhine şartların iptal edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Raporda, doğal gazda Rusya'ya bağımlılığın azaltılması da önerildi.

Sunumdan sonra bir gazetecinin "Raporda nükleer enerjiye neden yer verilmediği" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Koramaz, nükleer enerjinin ancak çok pahalı yatırımlarla kullanılabileceğini söyledi. Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, Türkiye'nin ekonomik anlamda verimli olmayan ve insan sağlığı üzerinde tehlikeleri bulunan bir kaynak yerine, elindeki mevcut kaynaklarını değerlendirmesinin daha yerinde olacağını kaydetti.

En Çok Aranan Haberler