YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye Enerjide Rüzgara Yöneliyor

2007 yılından sonra lisanslı rüzgâr enerjisi üretim lisansı vermeyen Enerji Bakanlığı, 10 Mart 2012 tarihinden...

Türkiye Enerjide Rüzgara Yöneliyor

2007 yılından sonra lisanslı rüzgâr enerjisi üretim lisansı vermeyen Enerji Bakanlığı, 10 Mart 2012 tarihinden itibaren Lisanssız Enerji Üretim Yönetmeliği tebliği ile küçük ölçekli enerji üretim şirketlerinin önünü açtı. 22 Haziran tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren lisanssız enerji üretim yasası ile 50 kW ila 500 kW arasında üretimi yapılan enerjinin ulusal enerji sistemine satışı da yapılabilecek.

Türkiye Lisanssız Elektrik Üretim Derneği Başkanı Yalçın Kıroğlu, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MUTSO) Muğla’da rüzgâr enerjisi yatırımı yapmak isteyen girişimciler ile bir araya geldi. Uysallar Enerji tarafından MUGİAD’ın katkıları ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen “Rüzgâr Türbinleri ve Lisanssız Elektrik Üretimi” konferansında kurulacak rüzgâr türbinleri hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Türkiye Lisanssız Elektrik Üretim Derneği Başkanı Yalçın Kıroğlu, Türkiye, Avrupa ve Dünya’daki rüzgâr enerjisi üretimi ile ilgili rakamsal bilgiler aktarırken, Türkiye’nin rüzgâr enerjisi kapasitesinin yıllık 53 bin MW olmasına rağmen, bunun ancak Bin 800 MW’sını kullanabildiğini açıkladı.

Devletin 2007 yılından sonra Lisanslı Rüzgâr Enerjisi üretim izni vermediğini belirten Kıroğlu, 10 Mart 2012 tarihinde yayımlanan Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği uygulamalarına dair tebliğ ile küçük ölçekli şirketlerin de enerji üretimi yapabileceğini söyledi. Kıroğlu, “Dünyada son üç yılda Çin ve ABD rüzgâr enerjisine büyük yatırımlar yaptı. Üç yıl önce Almanya dünyada ilk sırada iken, bu gün Çin ve ABD ilk iki sırayı paylaşıyor. Avrupa’da Almanya 29 MW ile ilk sırada yer alırken, Türkiye 9. Sırada ve Bin 800 MW rüzgârdan enerji üretebiliyor. Türkiye’de Ege ve Trakya Bölgesi rüzgâr enerjisi üretimi için en ideal bölge. Rüzgâr enerjisi, 2015 yılında enerji üretim metotları içinde en ekonomik olan metot olarak belirlendi. 1979 yılında 40 cent olarak belirlenen enerji üretimi, 2010’da bu rakam 2 cente kadar düştü. 1996 yılında dünyada 6 bin 100 MW olan rüzgâr enerjisi üretimi 2011 yılında 238 bin 651 MW’a yükseldi. Önümüzdeki yıl içinde rüzgâr enerjisine dünyada 20 milyar Euro yatırım yapılması bekleniyor. Kurulan bir rüzgâr enerjisi santralinin geri dönüşümü 4 ila 5,5 yıl arasında değişiyor” dedi

ÜRETİLEN ENERJİNİN FAZLASI SATILACAK

Türkiye’de lisanssız rüzgâr enerjisi üretiminin önünün açılmasının ardından küçük işletmelerin de enerji üretebileceğini belirten Kıroğlu, “Türkiye’nin 2011 yılında petrol ve doğalgaz ürünlerine enerji harcaması 50 milyar dolar. Türkiye’nin enerji ihtilacının yüzde 64’ü ithal kaynaklardan elde ediliyor. Son çıkan yönetmelik ile artık ülkemiz kendi enerjisini kendi üretebilecek. Bunun için yatırımcının önü açıldı. Her işletme isterse 500 kW’ya kadar lisanssız ürettiği enerjinin fazlasını yine devlete satabilecek veya kullandığı enerji ile takas yapabilecek. Bunun için kurulacak rüzgar türbinlerinin enerji şebekelerine yakın mesafelerde kurulması ile maliyeti daha da düşürecek. Rüzgâr türbinleri için yurt içi ve yurt dışı fonlardan yararlanabilinir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler