ERZURUM (İHA) - Barındırdığı binlerce hayvan türü ve doğal bitki örtüsüyle dünyanın sayılı ülkelerinden biri olan Türkiye, erozyon ve çevre kirliliği tehdidiyle karşı karşıya. Ülke topraklarının üçte ikisi su veya rüzgar erozyonunun etkisi altında bulunuyor ve her yıl 1 santimetre kalınlığında ve Kıbrıs Adası büyüklüğünde toprak denizlere akıyor. Türkiye'de yalnızca 100 bin ailenin gereksiz yazışmayı durdurması, her yıl 150 bin ağacın kesilmekten kurtarılması anlamına geliyor. Tabiata atılan atıkların yarıdan fazlası, boya ve boya ürünlerinden oluşuyor. 3,7 litre benzin, yaklaşık 3 milyon litre içme suyunu kirletiyor. Bir cam şişe, tabiatta 4 bin yıl, plastik bin yıl, bira kutusu 10-100 yıl, çiklet 5 yıl, sigara filtresi ise 2 yıl süre ile yok olmuyor.
İHA muhabirinin, Orman ve Çevre Bakanlığı'ndan edindiği verilere göre, Türkiye'de doğal olarak bulunan 9 bin bitki türünden 3 bini, ülkeye has yetişiyor. Türkiye'de yaşayan hayvan türü sayısı, Avrupa kıtasındaki hayvan türlerinin 1,5 katı kadar. Doğal olarak 120 memeli hayvan, 440 kuş, 13 sürüngen, 350 balık türü yaşıyor ve 15 memeli, 46 kuş, 18 sürüngen türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
Dünyanın büyük kuş göç yollarından ikisi Anadolu'dan geçiyor. Türkiye'de sulak alanların, biyolojik çeşitlilik bakımından dünyanın en verimli bölgeleri olduğu biliniyor. Yine ülkede, uluslararası öneme sahip 56 adet sulak alan bulunuyor.
Ülke topraklarının üçte ikisi su veya rüzgar erozyonunun etkisi altında ve her yıl 1 santim kalınlığında, Kıbrıs Adası büyüklüğünde toprak erozyonla yok oluyor.
Bir ton kullanılmış beyaz kağıt geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının, bir ton kullanılmış gazete kağıdı geri kazanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesini önlemiş oluyor. Geri dönen her bir ton çam için yaklaşık 100 litre petrol tasarruf edilmiş oluyor.
Türkiye'de yaklaşık yılda 1 milyon ton kağıtla gereksiz yazışma yapılıyor. İnsanların birbirlerine gönderdiği mektupların yüzde 44'ü okunmuyor. Yalnızca 100 bin aile gereksiz yazışmayı durdursa, her yıl 150 bin ağaç kesilmekten kurtarılır. Bir büro elemanı, yılda 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe atıyor.
Tabiata atılan atıkların yüzde 60'ı boya ve boya ürünlerinden oluşuyor. Otomobil hortumla yıkandığında yaklaşık 550 litre su harcanıyor. 3,7 litre benzin, yaklaşık 3 milyon litre içme suyunu kirletiyor. Bir cam şişe, tabiatta 4 bin yıl, plastik bin yıl, çiklet 5 yıl, bira kutusu 10-100 yıl, sigara filtresi 2 yıl süre ile yok olmuyor.
Büyük bir kayın ağacı, 72 kişinin bir günlük oksijen ihtiyacını karşılıyor. Dünyada her gün sağlıksız sulardan 25 bin kişi ölüyor. Dünya yüzeyinin yüzde 6'sı çölleşmiş, yüzde 29'u ise çölleşme yolunda. Dünya nüfusuna her gün 250 bin, her yıl 93 milyon kişi katılıyor.