YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Türkiye Felaket Yaşayan Ülkelere Ilk Müdahaleyi Yapıyor'

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Koordinatörü Shahid Najam, Türkiye’nin felaket yaşayan ülkelere ilk...

'Türkiye Felaket Yaşayan Ülkelere Ilk Müdahaleyi Yapıyor'

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Koordinatörü Shahid Najam, Türkiye’nin felaket yaşayan ülkelere ilk müdahale eden ülkelerden birisi olduğunu belirtti. Najam, “Türkiye’de 3 milyar dolarlık gönüllü kuruluşların yardımları söz konusu. Küresel ortaklık ve denizaşırı ülkelere yapılan yardımlar noktasında çok ciddi bir ilerleme var. Nerede felaket ve sorun yaşanıyorsa Türkiye, müdahale eden ilk ülke oluyor.” dedi.

Shahid Najam, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MÜ) Atatürk Kültür Merkezi’nde, Yrd. Doç. Dr. Füsun Özerdem moderatörlüğünde, “2015 Sonrası Kalkınma Gündemine Doğru: Nasıl Bir Gelecek İstiyorsunuz?” başlıklı bir sunum yaptı. Sunuma Muğla Valisi Fatih Şahin, MÜ Rektör yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu ve Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Najam, üniversitelerin sistemin önemli bir parçası olduğunun altını çizerek, bu tür toplantılara çok önem verdiklerini söyledi. 2000 yılında hayata geçirilen Binyıl Kalkınma Hedefleri ile hedeflerin bugünkü durumu hakkında bilgi veren Najam, 2015'ten sonra kalkınma gündeminin oluşturulma sürecindeki küresel istişarelerden ve seçilen dokuz tematik alanda hedeflerin nasıl saptanacağından bahsetti. Bütün kurumlar ve fertlerin bu sürece dahil olması gerektiğine vurgu yapan Najam, “Bunun toplu bir sorumluluk olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Bu, insanlığın ortak sorumluluğu. Geleceğimizi güvence altına alabilmek için çalışmalıyız.” şeklinde konuştu. Bin yıllık kalkınma hedeflerine ulaşmak için 2000 yılından bu yana büyük ilerlemeler sağlandığının kaydederek, “Birleşmiş Milletler (BM)'e üye devletler, 2010 Eylül ayında toplanan Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi’nde 2015 sonrası kalkınma gündemine yönelik süreci başlattı. Bu amaçla yapılması planlanan ulusal istişareler, BM kurumlarının öncülüğünde dokuz tematik grup istişaresinden oluşacaktır. Bu toplantıların konuları ve bunlara öncü olarak belirlenen BM kurumları cinsiyet dahil her boyuttaki eşitsizlik, sağlık, eğitim, büyüme ve istihdam, çevresel sürdürülebilirlik, gıda güvenliği ve beslenme, yönetim, çatışma ve kırılganlık, son olarak da nüfus dinamikleridir.” dedi.

Shahid Najam, Türkiye’nin binyıl kalkınma hedeflerinden bazılarını gerçekleştirdiğini, bazılarını gerçekleştirmekte olduğunu, bazılarını da gerçekleştiremediğini belirtti. Najam, şunları kaydetti: “Türkiye’de bölgesel sorunlar hâlâ devam ediyor. Toplumda cinsiyet ayrımcılığı söz konusu. Kadınların temsiliyet ve istihdama katkılarının arttırılması gerekiyor. Özellikle kırsal kesimde kadınların yüksek öğrenime erişiminde sıkıntılar var. İstanbul ve Ankara’da iyi insani gelişmişlik var, Güneydoğu’da da olması gerekiyor. Hükümetin buraya bir kaynak akışı sağlaması gerekiyor; özel sektörün de yatırım yapması lazım. Aile içi şiddet ve çocuk evlilikleri sadece Türkiye’de değil, birçok ülkede sorun teşkil ediyor. Bunları iki yıl içinde çözmek mümkün değil. Bir insanın başka bir insana şiddet uygulaması üzücü. Bunun önüne geçmek için hükümetin kanunları değiştirmesi önemli değil, uygulaması gerekiyor. Değerler sisteminin oluşturulması lazım. Akran baskısı uygulanabilir, tam kapsamlı bir süreç yapılmalı. Çevresel sürdürülebilirlik sağlanmalı ve salgın hastalıklarla mücadelede daha etkin çalışılmalı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler