HABER

"Türkiye formüller düşünmeli"

İSTANBUL (İHA) - Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Başkanı Faruk Yöneyman, 2002 yılı sonu itibariyle Türkiye'ye yabancı sermaye girişinin 400 milyon dolarda kalacağını belirterek, bu rakamın düşük bir seviye olduğunu söyledi.

Yabancı sermayenin Türk pazarındaki durumunu İHA'ya değerlendiren Faruk Yöneyman, 3 Kasım sonrası Türkiye'ye sermaye girişinin hemen beklenmemesi gerektiğini belirtti. Yöneyman, "Çünkü iyimser bir tablonun ortaya çıkmasından sonra hazırlık safhası gerekir. Var olan iyimser tablo yatırımlara yansıyacaktır. Bunu 2003 yılının ilk yarısında belirgin olarak göreceğiz. Burada önemli olan Türkiye'nin Irak meselesini mümkün olduğu kadar çabuk aşmasıdır" dedi.

Yabancı sermayenin Türkiye'ye yatırım yaparken karşılaşabileceği riskler konusuna değinen Yöneyman, "Türkiye'ye özel bir sebep ortaya koymak mümkün değil. Özellikle yakın komşu ülkelere giden ulusal yatırımcıların Türkiye'ye dönmesi için çalışmalar yapılmalı. Yatırım teşviklerinin arttırılması ve bunların uygulanması gerekiyor. Yurt dışındaki 500 milyon dolarlık ulusal yatırım getirilmeli. Türkiye'nin tecrübeli olduğu konularda bile yurt dışına yatırımları var. Bunların önlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye genelinde, 2002 yılının ilk 11 ayında 320 milyon dolarlık yabancı yatırım tespit ettiklerini kaydeden Faruk Yöneyman, batı bölgeleri ağırlıklı olmak üzere servis sektörüne çok yatırım yapıldığını, ancak gerçek yatırım imkanının çok az olduğunu söyledi. 2001 yılında dünya genelinde yatırımlarda önemli bir azalma olduğunu kaydeden Yöneyman, "Türkiye de bundan etkilendi. Ancak, Türkiye'ye yapılan iki majör yatırım dikkat çekiciydi. Aria ve HSBC yatırımlarıyla 1.7 milyar dolar kazandı. Kendi dinamiklerini de ortaya koyarak ilk kez 3.2 milyar dolarlık çizgiye geldi. Bu önemli bir gösterge" şeklinde konuştu.

YASED Başkanı Faruk Yöneyman, özelleştirmenin hükümet programı doğrultusunda yapılması halinde, özelleştirme ile yabancı sermayenin birbirini destekleyerek yeni bir sinerji oluşturacağını belirtti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler