HABER

Türkiye-Fransa arasında "Nabucco" krizi

Türkiye-Fransa arasında "Nabucco" krizi

Türkiye'nin Fransız Gaz Şirketi (GDF) ile Nabucco projesine ilişkin görüşmeleri, "Ermeni soykırımı" yasası nedeniyle askıya alındığı haberleri üzerine, Fransız Büyükelçiliği'nin Ankara'dan bilgi istediği öğrenildi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı da, "Türk yetkililerinden bu konuda hiçbir teyit almadık" dedi. AB çevreleri de, "Bu, Türkiye'nin Fransa üzerinden AB'ye yaptığı bir uyarı" değerlendirmesini yaptı. Enerji Bakanlığı yetkililerinin, GDF ile Nabucco projesine ilişkin görüşmelerinin en az Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar askıya alındığı yolundaki açıklamaları, Ankara'daki AB çevrelerinde yankı buldu.

GDF şirketi ve Ankara'daki Fransız Büyükelçiliği'nin konuyu araştırdığı, ilgili makamlardan bilgi istendiği öğrenildi. Ancak "resmi kanallardan şimdiye kadar teyit alınmadığı" de ifade ediliyor. Fransız Dışişleri Bakanlığı da, "Türk yetkililerinden bu konuda hiçbir teyit almadık" açıklamasını yaptı. AB kaynakları da, Türkiye'nin GDF ile görüşmelerinin uzun bir süreden beri devam ettiğini, "Ermeni soykırımı"nın reddini cezalandıran yasanın da, geçen Ekim ayında Fransız Meclisince onaylandığını belirterek "Altı ay geçti. Eğer teyit edilirse zamanlama açısından şaşıracağız" dediler.

Türkiye'nin GDF ile görüşmeleri askıya alındığının teyit edilmesi halinde mesajın sırf Fransa'ya yönelik olmayacağını da savunan AB kaynakları, "Bu, daha genel bir mesaj olur. Türkiye'nin, Fransa üzerinde AB'ye yaptığı bir uyarı" değerlendirmesini yaptı.

"Türkiye Nabucco ile AB'ye baskı kurmayı amaçlıyor"

BOTAŞ'ın Nabucco projesindeki Fransız firmasının, Paris'in Ermeni soykırımı iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısı nedeniyle beklemeye alınması yabancı basında yankı buldu.

Tımes: "Türkiye Gaz de France ile görüşmeleri beklemeye aldı"

Times gazetesi, Fransa'da geçen sözde Ermeni soykırımı inkarını suç sayan yasa tasarısını protesto etmek için Türkiye'nin Gaz de France şirketiyle görüşmeleri beklemeye aldığını yazdı. Fransa meclisinin söz konusu kararını "tartışmalı" olarak değerlendiren gazete, 3 bin 300 kilometrelik Nabucco projesiyle Orta Asya gazlarının Asya'ya taşınacağı vurgulandı.

Türkiye'nin Hazar ve Orta Doğu'dan gelen doğalgazı toplayarak Avrupa'ya dağıtma için bir merkez olmak istediği ifade edilen haberde, ancak Nabucco projesinin siyasi zorluklar nedeniyle karıştığı değerlendirmesi yapıldı.

IHT: "Türkiye AB'ye baskı kurmayı amaçlıyor"

International Herald Tribune gazetesi ise Türkiye'nin Gaz de France şirketiyle görüşmeleri askıya almasını, "Paris ve Brüksel'e baskı kurma amacı taşıdığı" şeklinde değerlendirdi. Haberde, AB yetkililerinin, Avrupa Birliği'nin en büyük enerji projelerinden birinin gecikmesine neden olabileceğini söylediği aktarıldı. Ankara'nın Fransa'dan geçen sözde Soykırım kararı nedeniyle kızgın olduğu belirtilen haberde, Türkiye'nin Gaz de France'ın beş şirketli konsorsiyuma girebilmesi için gelecek ay yapılacak Fransız Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunu beklediği kaydedildi.

Gazetenin telefonda ulaştığı ancak adını açıklamadığı bir Türk Enerji Bakanlığı yetkilisi, konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadığı çünkü bunun siyasi bir mesele olduğunu söyledi. Gaz de France şirketinin sözcüsü Sabine Wacquez ise Türkiye'nin kararı konusunda yorum yapmazken, "Söyleyebileceğim, bizim projeyle ilgileniyor olduğumuz" dedi. Türkiye'nin Fransa'yı "daha önce de tehdit ettiği" belirtilen haberde Ermeni kararı ardından Türk ordusunun NATO müttefikiyle bağlarını dondurduğunu açıkladığı ifade edildi.

BBC: "soykırım tartışması boru hattını tehdit ediyor"

BBC'nin haberinde de Türkiye'nin Fransa'da alınan sözde Ermeni soykırımı tasarısını protesto etmek için Gaz de France ile görüşmeleri durdurduğunu belirtti. 4.6 milyar Euro'luk boru hattı projesinin, AB'nin Rusya'ya bağımlılığını azaltma amacı taşıdığı belirtilen haberde, boru hattının aynı zamanda Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'dan da geçtiği, Gaz de France'ın bu ülkelerle anlaşmaya vardığı vurgulandı.

ANKA

En Çok Aranan Haberler