YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Türkiye, genç nüfusun faydasını önümüzdeki 25-30 yılda yaşayacak'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Fonları Uygulama ve Koordinasyon Merkezi Başkanı Ercüment Işık, Türkiye’nin,...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Fonları Uygulama ve Koordinasyon Merkezi Başkanı Ercüment Işık, Türkiye’nin, genç nüfusunun faydasını önümüzdeki 25-30 yılda yaşayacağını söyledi.
Avrupa Birliği (AB) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen ''İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı'' (İKG OP) 8. Sektörel İzleme Komitesi Toplantısı, Trabzon Zorlu Grand Otel’de gerçekleştirildi. Trabzon'da uygulanan hibe projelerine ilişkin bazı değerlendirmelerin yapıldığı toplantıya, AB Komisyonu İstihdam Sosyal İşler ve Eşit Fırsatlar Genel Müdürlüğü Temsilcisi Michael Morass ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Fonları Uygulama ve Koordinasyon Merkezi Başkanı Ercüment Işık ile diğer ilgililer katıldı.

AB Fonları Uygulama ve Koordinasyon Merkezi Başkanı Ercüment Işık, toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin genç bir nüfusu olduğunu ve bu genç nüfusun faydasını önümüzdeki 25-30 yılda yaşayacağını belirtti. Işık, ayrıca, ondan sonra da nüfusun yaşlanacağı uyarısını yaptı.
Türkiye’nin, temelde bir insan kaynağı problemi olduğunu ifade eden Işık, “Türkiye, her ne yapacaksa, kalkınacaksa, rekabet edecekse, sosyal alanda gelişecekse her şeyi bu insanlarla yapacak. İnsan kaynağına müdahale etmek, onu geliştirme konusunda Türkiye ilk defa stratejik bir adım atıyor. Tabii ki daha önce uzun zamandan beri stratejik planlar programlar, yayınlanıyor ama insan kaynakları özelinde planı, bütçesi, harcaması, izleme sistemi belli olan bir sisteme ilk defa geçiyor. Ve bunu AB sürecinin sayesinde geçiyor. Yani bir AB Türkiye ortak insiyatifi ile geçiyor.” dedi.
Işık, Türkiye’nin insan kaynaklarının gelişmesi konusunda AB ile bir insiyatif aldığını, bu insiyatifin gereği olarak da projeler uygulandığı ve stratejiler geliştirildiğini anlattı. Bu projeleri, Anadolu’nun birçok kentinde uyguladıklarına değinen Işık, şöyle devam etti: “Kız çocuklarına, gençlere, kadınlara yönelik istihdam projeleri uyguluyoruz. İzleme Komitesi olarak da projelerin işleyişini takip ediyoruz. Trabzon’da da uygulamaları görüyor, varsa aksamalar nedenlerini anmaya çalışıyor ve topumda bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.”
Işık, ‘Türkiye’nin temelde bir insan kaynağı sorunu var’ söze ile genç nüfusun kullanılamaması mı yoksa, gelecekte nüfusun yaşlanacak olmasını mı kastettiği sorusuna ise şu cevabı verdi: “Aslında genç nüfus bir şans ama kullanılmaması sorun olur. Biz sorun olarak görmüyoruz ama halihazırda da Türkiye’de istihdam, eğitim, yoksulluk anlamında sorunlar var. Biz halihazırdaki sorunlara da çözüm arıyoruz. Onlara yönelik projeler geliştiriyoruz.”
Aynı zamanda, gelecekteki nüfusun aktif halde kullanılmasına yönelik de stratejik bir hareket içerisinde olduklarını kaydeden Işık, “Mevcut için şans, gelecek için de aynısı söz konusu. Her iki alanı da gözardı etmiyoruz. Gençlerin istihdam edilmesi bir sorun. Çünkü Türkiye’de genç istihdamı düşük düzeyde seyrediyor. Kadın istihdamı için de aynı şey geçerli. Bu halihazırdaki mevcut sorunumuz. Gelecekte de aynı sorunu yaşayacağız ama örneğin bir projemizde kız çocuklarının okullaşması var. Biz şimdi 7-10 yaşındaki kız çocuklarının okullaşması üzerinde niye çalışıyoruz; kızlarımız bundan 15-20 yıl sonra çalışma hayatına iyi bir şekilde girebilsin diye. Bunlar geleceğe yönelik çözüm arayışlarımızdan birisi, yani her ikisi de var, birini öne alıp birini göz ardı etmiş değiliz.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler