YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye Genelinde Bin 814 Çocuğun Koruyucu Ailesi Var

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yürüttüğü 'koruyucu aile' uygulaması kapsamında bin 577 'koruyucu aile', bin...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yürüttüğü 'koruyucu aile' uygulaması kapsamında bin 577 'koruyucu aile', bin 814 çocuğun bakımını üstlendi. Bakanlık çalışma kapsamında il müdürlüklerinin organize ettiği 81 ilde bin 32 toplantı gerçekleştirdi. Bakanlığa koruyucu aile olmak için başvuruda bulunan 2 bin 94 ailenin de dosyası inceleniyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 14 Aralık’ta yürürlüğe giren ‘Koruyucu Aile Yönetmeliği'yle haklarında acil korunma tedbiri alınması zorunlu görülen çocuklar, öncelikli olarak koruyucu aile yanına yerleştirmeyi hedefliyor. Yeni düzenlemeyle koruyucu aile olmak isteyenlere eğitim ve sertifika sistemi getiriliyor.

Yönetmelik, 'akraba veya yakın çevre koruyucu aile modeli', 'süreli koruyucu aile modeli', 'geçici koruyucu aile modeli' ve 'uzmanlaşmış koruyucu aile modeli' olmak üzere 4 modeli öngörüyor. Bir koruyucu aile yanına, tercihen aynı anda olmamak üzere en fazla üç çocuk yerleştirilebilecek. Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilmelerine ilişkin harcamalara karşılık olmak üzere talepte bulunan koruyucu ailelere her çocuk için, ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru aylığının yaş aralıklarına göre belirlenen oranları karşılığı tutarı, hiçbir kesinti yapılmaksızın aylık ve net olarak ödenecek.

Bakanlık tarafından yürütülen ’koruyucu aile’ uygulaması kapsamında il ve ilçelerde yapılan toplantılar meyvesini vermeye başladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye genelinde bin 577 koruyucu aile, bin 814 çocuğun bakımını üstlendi. Proje kapsamında en duyarlı il sıralamasında 266 koruyucu aile ve bu ailelerin yanında bulunan 298 çocuk ile İzmir ilk sırada yer aldı. İzmir’i 126 koruyucu aile ve 137 çocuk ile İstanbul takip ederken, üçüncü sırada 125 koruyucu aile yanında 137 çocuk bulunan Ankara bulunuyor. Listeye göre 11 koruyucu aile ve 120 çocukla Kayseri dördüncü sırayı aldı. Bursa 79 aile ve 96 çocuk ile altıncı, Kahramanmaraş 55 koruyucu aile ve 76 çocukla yedinci, Mersin 54 aile ve 66 çocuk ile sekizinci ve Samsun 50 aile ve 53 çocuk ile dokuzuncu sırada. Bakanlık verilerine göre aralarında Şanlıurfa, Nevşehir, Tunceli, Bayburt, Sinop ve Çankırı’nın aralarında bulunduğu 17 ilde toplantılar yapılmasına rağmen aralarında hiç koruyucu aile bulunmuyor.

KORUYUCU AİLE MODELİ AVRUPA'DAN ÖRNEK ALINARAK BAŞTAN SONA YENİLENDİ

Koruyucu aile olmak isteyenlerden, TC vatandaşı olması, Türkiye’de sürekli ikamet ediyor olması, düzenli bir gelire sahip olması, en az ilkokul seviyesinde eğitim almış olması isteniyor. Bekar ya da evli kişiler koruyucu aile olmak için başvuru yapabiliyor. Ayrıca bakanlıkça koruyucu aile olmak isteyenlere eğitimler verilerek eğitim sonucuna eğitimi gören kişilere 'koruyucu aile eğitim katılım belgesi' veriliyor. Bakanlık, koruyucu aile modelini Avrupa'dan örnek alarak baştan sona yeniledi. Hedef koğuş sisteminin sona erdirilmesi. Bu kapsamda koruyucu aile, akraba veya yakın çevre koruyucu, geçici, süreli ve uzmanlaşmış koruyucu aile modeli olmak üzere dörde ayrıldı. Suça bulaşmış çocuklar eğitimden geçirilmiş uzman koruyucu aileler yanında kalacak. Bu ailelere çocuğun bakımı için 350 lira ile 778 lira arasında ödeme yapılıyor. Ayrıca ailelere servis için 146 TL ek ödeme yapılmakta. Ailenin çocukları kursa göndermeleri durumunda ise meslek edinme kursu bin 248 lira, SBS kursu için 2 bin 347 lira ve üniversite hazırlık kursu için 3 bin 667 lira destek veriliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler