Polis Akademisi Başkanlığı Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Araştırma Merkezi (UTSAM) tarafından yürütülen "Türkiye'de Yasadışı Göç ve Göçmen Kaçakçılığı: Karakteristikler, Metotlar ve Profiller" başlıklı araştırma projesinin sonuçları açıklandı. Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye, göçmen kaçakçılığında çoğunlukla transit konumda. Ancak son yıllarda artan oranda hedef ülke konumuna geldi. Türkiye'ye göçmenler daha çok Afganistan'dan geliyor.
UTSAM Başkanı Doç. Dr. Süleyman Özeren, amaçlarının sadece bilimsel çalışmalar yapmak değil; uygulanabilir, kana karışan öneriler sunmak olduğunu ifade etti. Özeren, hem göçmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi hem de sorunun daha da derinleşmeden önlenmesi için bu çalışmayı yürüttüklerini kaydetti.
Araştırmanın koordinatörlerinden Bülent Çiçekli, Türkiye'nin yasa dış göç açısından nasıl bir potansiyel oluşturduğuna baktıklarını söyledi. Çalışmayı iki yıllık bir proje olarak düşündüklerini anlatan Çiçekli, değişik kurumların ciddi katkıları olduğunu ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Alan araştırmasında 86 yasadışı göçmen, 54 göçmen kaçakçısı ve 75 uzmanla yapılan yüz yüze görüşmelerle bin 334 yasadışı göçmen, ve 106 kaçakçıya ait bilgiler derlendi. Bu rapor, Türkiye'deki yasadışı göç sorununu daha iyi anlamayı ve anlatmayı amaçlıyor.
Türkiye'deki yasadışı göçmenler, daha çok düşük gelir ve düşük eğitim düzeyinde bulunan, vasıfsız iş gücü kollarında çalışan genç erkeklerden oluşuyor. Kısmen çocuklu ailelere de rastlanıyor. Çok değişik saklanma yöntemlerini kullanan kaçakçılar, otomobil, TIR, kamyonet, otobüs, minibüs veya tekne ile sürat botları gibi kara ve deniz araçlarını sıklıkla kullanıyor.
Türkiye, göçmen kaçakçılığında çoğunlukla transit konumda. Ancak son yıllarda artan oranda hedef ülke konumuna geldi. Gitmeyi hedefledikleri ülke ise Yunanistan. Bu ülkeyi İtalya, Almanya, Fransa, Kanada, İsviçre, Avusturya, İngiltere izliyor. Göçmenlerin büyük kısmı İstanbul, ve İzmir gibi illerde barındırılıyor. Göçmen kaçakçılığının ekonomosinin ise 2011 yılında en az 300 milyon dolar civarında olduğu değerlendiriliyor.
Araştırmada, çok komplike ve sınır ötesine taşan bir suç faaliyeti olan göçmen kaçakçılığını, bu suçtan doğan illegal para transferlerini ve örgütlü suçlara gelir kapısı olma durumunu önleyebilmenin ve göçmen kaçakçılığıyla etkin mücadelenin ancak ilgili ulusal ve uluslararası kurumların ortak ve gerçekçi çalışmalarıyla yürütülebileceği öngörülüyor.
HER DÖRT KİŞİDEN BİRİ OKUMA YAZMA BİLMİYOR
Türkiye'ye gelen yasadışı göçmenlerin yüzde 88'i erkek. Yasadışı göçmenlerin yaş ortalaması 26 iken; yaş aralığı 19-25 yaş grubunda olanlar ise çoğunluğu oluşturuyor. Her dört kişiden birisi okuma yazma bilmediği ortaya çıktı. İlkokul mezunu yüzde 40, ortaokul mezunu yüzde 20 civarında. Göçmenlerin büyük çoğunluğu inşaat işlerinde çalışıyor.
Türkiye'deki göçmen kaçakçıları daha çok 30-40'lı yaşlarda ve düşük eğitim düzeyinde olan evli Türk vatandaşı erkeklerden oluşuyor.
Göçmenler daha çok para kazanmak amacıyla ülkelerini terkediyor. Siyasi nedenlerle ayrılanların oranı ise yüzde yüzde 2,7; savaş nedeniyle terkedenlerin oranı yüzde 5,4. Kaçakçılardan sınır geçişi esnasında yardım aldıklarını belirten yasadışı göçmenlerin oranı yaklaşık yüzde 85.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz