HABER

Türkiye, göçün yeni merkezi olacak

BURSA (İHA) - Türkiye, 1951 Birleşmiş Milletler Cenevre Sözleşmesi'ne çekince olarak koyduğu, doğudan gelecek mülteci ve göç akımına karşı 'Coğrafi Kısıtlama' durumunu, Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde kaldırıyor. İçişleri Bakanlığı, 17 Aralık'ta Avrupa Birliği'nden tarih alınmasının ardından 'göç ve mülteciler' konusunu ilk eylem planı olarak AB Genel Sekreterliği'ne verdi.

7 Ocak 2005 tarihinde verilen eylem planında, Türkiye'nin iltica ve göç konusunda yapacağı yasal düzenlemeler, idari yapılanma, fiziki altyapının tamamlanması için gerekli projeler anlatılıyor. Buna göre, Türkiye, Avrupa Birliği'nin şart koştuğu, coğrafi kısıtlamayı 2012 yılına kadar kaldırmayı planlıyor. Doğu ülkelerinden mülteci akınına karşı Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan köprüde bulunması dolayısıyla, bugüne kadar 'coğrafi kısıtlama' çekincesini kullanan Türkiye, AB'ye girişle birlikte mültecilerin yeni vatanı olacak gibi görünüyor.

Türkiye, hazırladığı eylem planında, doğu ülkelerinden Türkiye'ye yönelik göç akınında Avrupa Birliği'nden destek konusunda yardım istedi. Göç ve iltica konularında yeni düzenlemeler yapmayı taahhüt eden İçişleri Bakanlığı, iltica ve göç konusunda çalışan personelin eğitilmesi, geri gönderme merkezlerinin tesisi, iltica usulleri ve iltica kararına itiraz usulleri konusunda düzenlemeler, yabancılar ve insani mülahazalara dayalı ikamet izinleri, entegrasyon sisteminin kurulması, gönderme ve sınır dışı usullerinin düzenlenmesi, iltica ve göç ulusal eylem planının uygulanması için ulusal-uluslararası fon kaynaklarının oluşturulması, coğrafi kısıtlamanın kaldırılması konusunu eylem planında bildirdi.

Eylem planında ayrıca, AB'ye katılım aşamasında Türkiye'ye doğudan bir mülteci akınını teşvik etmeyecek şekilde gerekli mevzuat ve altyapı değişikliklerinin gerçekleştirileceği vurgulandı. İkinci şart olarak ise Avrupa Birliği ülkelerinden külfet paylaşımı konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri istendi. Ayrıca coğrafi durum sebebiyle, Türkiye'ye yönelik toplu nüfus akımı söz konusu olduğunda, Türkiye'nin talebi doğrultusunda AB üyesi ülkeler ve Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği veya diğer uluslararası kuruluşlar aracılığıyla ilk sığınma ülkesi Türkiye'nin yükünün dağıtılması gerektiği ifade edildi.

Eylem Planı'nın sonunda, "AB'ye katılım müzakerelerinin tamamlanmasına paralellik arz edecek şekilde, belirtilen koşulların tamamlanmasının ardından, coğrafi kısıtlamanın kaldırılmasına yönelik çalışmalar, 2012 yılına kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edilecektir" ibaresine yer verildi.

En Çok Aranan Haberler