HABER

Türkiye gribi ciddiye almıyor

İSTANBUL (İHA) - Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) uzun yıllardır dünya çapında laboratuvarlar ve izlem ağları kurarak seyrini değiştirmeye çalıştığı grip hastalığını, Türk halkının ciddiye almadığı bildirildi. Türkiye'de, risk grubunda olup aşılanması gereken asgari 15 milyon kişi varken, 20 kişiden sadece 1'inin gribe karşı önlem aldığı ifade edildi.

Yapılan yazılı açıklamaya göre, sonbahar ve kış aylarında, her yıl dünya nüfusunun yüzde 5-15'inin yakalandığı, ölümle dahi sonuçlanabilen bir hastalık olan gribin en büyük özelliği çok kolay ve hızlı yayılmasıdır.

Açıklamada, Türkiye'de son yıllarda astım, şeker ve kalp hastaları gibi yüksek risk gruplarının aşılama kampanyaları ve basın yoluyla da yürütülen "Gribe Karşı Bilinçlendirme" çalışmalarına rağmen, Türkiye'de görülen vaka sayıları, hastalığa bağlı ölüm oranları, aktif olan grip virüsleri gibi resmi ve düzenli datalar bulunduğu bildirildi.

Dünyanın 80 ülkesinde WHO ile işbirliği yapan 115 ulusal laboratuvarca her grip mevsiminde aktif olan influenza virüslerinin rutin olarak izlendiği, Türkiye'deki ilgili üniversiteler, doktorlar, çeşitli sağlık vakıfları ve risk gruplarındaki bilinçli hastaların, Türkiye'de ölüme sebebiyet verebilen bu hastalığa yeteri kadar önem verilmediğine dikkat çekildi.

Açıklamaya göre, Türkiye'de mutlaka aşılanması gereken astım, şeker, kalp, böbrek hastaları gibi yüksek risk grubuna giren hasta sayısının 14-15 milyon kişi civarında olduğu hesaplanıyor. 2001 yılında bu risk grubuna giren ve aşılanması gereken her 20 kişiden sadece 1'inin grip aşısı ile aşılandığı ifade edildi. Türkiye'de aşılanan kişi sayısı genel nüfus ele alındığında her bin kişide 16 kişi iken, Avrupa'da en düşük aşılama oranına sahip ülkelerden birisi olan Yunanistan'da bu oran Türkiye'nin 5 katı.

AB ülkelerinin bu konudaki ortalaması ise her bin kişide 128'dir ve Türkiye aşılama oranının tam 8 katı. Uzmanlara göre, Türkiye'de aşılanan kişi sayısının az olmasının en önemli nedenlerinin başında bilinçsizlik gelirken, yüksek risk gruplarında aşılama bedellerinin devlet tarafından ödenmemesi de bunda etkili olabilmektedir. Risk grupları için aşı bedelleri AB ülkelerinin -birkaç İskandinav ülkesi hariç- tümünde ödenmekte.

Açıklamaya göre, gripten korunmanın en aktif yolu olan Grip Aşıları, her sene WHO tarafından dünya çapında yapılan araştırmalarla en yaygın olan virüslere karşı bağışıklık sağlıyor. Bu sene de Eylül, Ekim, Kasım hatta salgınların genellikle başlama zamanı olan Aralık ayının sonuna kadar olan dönemde, özellikle ölümcül risk taşıyan gruplar olan 65 yaşın üzerindeki kişilere, kalp hastalarına, şeker hastalarına, astımlılara ve böbrek hastalarına, ikincil olarak da 6-23 aylık çocuklara, 50-64 yaş grubuna, sağlık ve toplum hizmetinde çalışanlara ve risk grubundakiler ile yakın temasta olanlara grip aşısı yaptırmaları önemle tavsiye edildi.

En Çok Aranan Haberler