Türkiye'nin AB üyelik sürecinde en önemli kilometre taşlarından biri olarak gösterilen fiili müzakerelerin düğümü, bugün Lüksemburg'da çözülecek.
Lüksemburg'da bugüne AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarını ayda bir buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi ile başlanacak. Toplantının, dönem başkanı Avusturya tarafından hazırlanan ve genel işler kısmını ilgilendiren resmi gündeminde AB devlet ve hükümet başkanlarının Brüksel'de 15-16 haziranda yapacakları zirvenin hazırlıkları ve göçmenlere karşı izlenecek ortak politika bulunuyor.
Dış İlişkiler Konseyi kapsamında da Ortadoğu barış süreci, Afrika, Batı Balkanlar, Lübnan, Irak ve İran konuları ele alınacak. AB dışişleri bakanlarının en önemli gündem maddesini, aynı gün Türkiye ile yapılması planlanan Ortaklık Konseyi, Hükümetler Arası Konferans, fiili müzakerelerin bilim ve araştırma faslında başlatılması ve tüm
süreç tamamlanıp katılım anlaşması imzalanana kadar geçici olarak kapatılması oluşturuyor.
İlgili fasılda Brüksel'deki AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) düzeyinde üzerinde uzlaşma sağlanamayan AB ortak tutum belgesinin hazırlanması, Kıbrıs Rum kesiminin ısrarlı tutumuyla siyasi düzeyde dışişleri bakanlarına bırakıldı. AB dönem başkanı Avusturya'ya yakın kaynaklar, bu sonuçtan üzüntü duyulduğunu, diplomatik çabaların hafta sonunda da sürdürüleceğini ve kendi görev sürelerinde Türkiye ile en azından 1 fasılda müzakere sürecinin tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtiyor.
Krize dışişleri bakanları seviyesinde çözüm bulunması durumunda aynı gün Lüksemburg'da TSİ 17.30'da yine aynı seviyede Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplanacak.
COREPER seviyesinde uzlaşılmış olsa da AB dışişleri bakanları tarafından değiştirilmesi mümkün olan toplantıyla ilgili AB ortak tutum belgesinde, Türkiye'nin reformları hızlandırması, sivil-asker ilişkilerini normalleştirmesi, dini azınlıklara daha fazla özgürlük sunması, Gümrük Birliğini 10 yeni AB üyesine genişleten Ek Protokolün
eksiksiz uygulanması, komşu ülkelerle ilişkilerin normalleştirilmesi ve AB-NATO işbirliğinin engellememesi gibi talepler yer alıyor.