HABER

"Türkiye, İHA teknolojisinde Avrupa'nın en önemli ülkelerinden"

Eski Milli Savunma Bakanı Gönül: - "Güneydoğu'da 1984'de, ilk terörle mücadeleye başlandığında silahlarımızın fişekleri bile dışarıdan geliyordu. O fişekleri dahi Türkiye'ye satmadılar, fişek sıkıntısı çektik. Diğer araçların sıkıntılarını ise fişek örneği üzerinden düşünün, nasıl sıkıntılar yaşandığını uzunca anlatmaya gerek yok" - "Şu anda hamdolsun en ileri teknolojiyi kullanan İHA'lar ve diğer silahların hepsi yedek parçalarıyla beraber Türkiye'de yapılmaktadır. Bugün Türkiye İHA teknolojisi bakımından Avrupa'nın en önemli ülkelerinden biridir. Her seviyede mücadelede kullanılabilecek İHA üretebilmektedir, silahlı İHA dahil" - "Pilot eğitimlerinde uçak yerine kullanılan Havelsan'ın yaptığı simülatörler, Avrupa'da yapılanlarla kıyasladığımızda en iyisidir. Bu bakımından Türkiye'nin savunma sanayisinde geldiği noktaya baktığımız zaman, çok şükür dışarıya muhtaç olmaktan kurtulmuştur. Pek çok alanda kendi milli üretimlere sahibiz" - "Zeytin Dalı Harekatıyla Türkiye, önemli bir askeri başarı elde etmiştir. Bunu soğukkanlılığıyla, hiç acele etmeden, adım adım ilerleyerek yapmıştır ama burada diplomatik başarı da önemlidir. Çünkü farkındaysanız bir yabancı ülkeye askerimizi soktuğumuz halde, her ne kadar bazı reaksiyonlar olduysa da çok büyük karşı çıkışlarla, en azından uluslararası fiili, fiziki bir mukavemetle karşılaşmadık. Bu devletimizin yalnız askeri değil, diplomatik alanda da çok büyük başarısı olduğunu gösteriyor"

İSTANBUL (AA) - AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bugün Türkiye'nin İHA teknolojisi bakımından Avrupa'nın en önemli ülkelerinden biri olduğunu, her seviyede mücadelede kullanılabilecek İHA ve SİHA ürettiğini belirterek, "Güneydoğu'da 1984'de, ilk terörle mücadeleye başlandığında, silahlarımızın fişekleri bile dışarıdan geliyordu. O fişekleri dahi Türkiye'ye satmadılar, fişek sıkıntısı çektik. Diğer araçların sıkıntılarını ise fişek örneği üzerinden düşünün, nasıl sıkıntılar yaşandığını uzunca anlatmaya gerek yok." dedi.

Gönül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görevde olduğu günlerde yaşanan silah ve mühimmat sıkıntılarını işaret ederek, bugün, Türkiye'nin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı'nda, dünyaya verdiği mesajı ve gösterdiği başarıyı anlattı.

Türkiye'nin İHA teknolojisi bakımından Avrupa'nın en önemli ülkelerinden biri olduğunu, vurgulayan Gönül, "Güneydoğu'da 1984'de, ilk terörle mücadeleye başlandığında silahlarımızın fişekleri bile dışarıdan geliyordu. O fişekleri dahi Türkiye'ye satmadılar, fişek sıkıntısı çektik. Diğer araçların sıkıntılarını ise fişek örneği üzerinden düşünün, nasıl sıkıntılar yaşandığını uzunca anlatmaya gerek yok. Şu anda hamdolsun en ileri teknolojiyi kullanan İHA'lar ve diğer silahların hepsi yedek parçalarıyla beraber Türkiye'de yapılmaktadır." diye konuştu.

Gönül, belli başlı alanlarda, dış ülkelerle beraber çalışıldığını aktararak, şöyle devam etti:

"Pilot eğitimlerinde uçak yerine kullanılan Havelsan'ın yaptığı simülatörler, Avrupa'da yapılanlarla kıyasladığımızda en iyisidir. Bu bakımından Türkiye'nin savunma sanayisinde geldiği noktaya baktığımız zaman, çok şükür dışarıya muhtaç olmaktan kurtulmuştur. Pek çok alanda kendi milli üretimlerimize sahibiz. Tamamen her şeyi yapmamız mümkün değil, mesela yedek parçada veya mikroçiplerde müşterek hareket etmek zorundayız. Şuan TSK, büyüklük itibariyle NATO'nun 2. gücüdür. Bölgemizde silahlı kuvvetler son belirleyici güçtür. Diğer alanlarda da güçlü olmak gerekir ama silahlı kuvvetleri bu bölgede, yani Hard Power'i (Sert güç) olmayanın, Soft Power'i (yumuşak güç) pek fazla ağırlık taşımaz. Bu bakımdan devletimiz, Savunma Sanayi İcra Komitesi Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Bey idi, hep o yönlendirdi. Bugün de Cumhurbaşkanı olmasına rağmen, İcra Komitesi Başkanı kendisidir. Birinci derecede ilgilendiği bir konudur ve Cumhurbaşkanlığı seviyesinde ilgilenilen bir konunun, başarıya ulaşacağından hiç şüphem yoktur."

- "Amerika'dan silahlı İHA alınması için teşebbüse geçtik ancak kongre izin vermedi"

AK Parti hükümetinin göreve başladığı zaman Türkiye'nin İHA teknolojisi olmadığını dile getiren Gönül, "Göreve geldiğim zaman bir kaç tane İHA almışlar ama kullanamıyorlardı ve depolardaydı." bilgisini paylaştı.

Gönül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada önemli hususlardan biri Kale-Baykar'ın mini İHA'ları başlatmasıdır. Diğeri ise TAI'nin ANKA projesini başlatmasıdır. Sonradan buna Vestel de dahil oldu. Kale-Baykar'ın projesi daha hızlı gelişti, tamamen yerli bir yapıydı. Bilgisayarı da programı da tamamen yerliydi ve büyük bir başarı kazandılar. İHA-SİHA'ların gelişmesi sırasında Güneydoğu'da mücadele yaparken bir boşluk doğdu. O zaman bu boşluğu doldurmak üzere İsrail'den 10 tane heron aldık. Heron, İsrail dilinde Kartal demek, onların en gelişmiş insansız uçaklarıydı. Bunlar belli bir boşluğu doldurdu sonra da bizimkiler yetişti ve beraberce çalışıldı. Bu arada Amerika, Afganistan'da ilk defa silahlı İHA'lar kullanmaya başladı. Bunun üzerine Amerika'dan silahlı İHA alınması için teşebbüse geçtik ancak kongre izin vermedi."

Bakanlık görevinden sonraki süreçte yaşananları anlatan Gönül, "Benim ayrılışımdan sonra teknik dairenin tutumu sebebiyle bir aksama oldu ama daha sonra bakanlarımız işe el koydular, telafi edildi. Bugün Türkiye, İHA teknolojisi bakımından Avrupa'nın en önemli ülkelerinden biridir. Her seviyede mücadelede kullanılabilecek ve her seviyede İHA üretebilmektedir, silahlı İHA dahil." şeklinde konuştu.

- "Bölgenin istikrar adası Türkiye'dir"

Gönül, Suriye'nin Afrin bölgesinde gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı'nda İHA ve SİHA'ların kullanılmasının maddi manevi zaiyatı azalttığını belirterek, "Çünkü insan kullanmadan silah kullanıyorsunuz. Bu durumun da daha az şehit anlamına geldiği için çok büyük bir başarısı var. İnsan unsuru zaiyatı ve ayrıca etkinlik bakımından doğru kararlar alınması noktasında İHA'lar en yeterli bilgiyi veriyor." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin askeri başarısının gün geçtikçe büyüdüğünü söyleyen Gönül, Zeytin Dalı Harekatıyla Türkiye'nin, önemli bir askeri başarı elde ettiğini kaydetti.

Gönül, "Bunu soğukkanlılığıyla, hiç acele etmeden, adım adım ilerleyerek yapmıştır ama burada diplomatik başarı da önemlidir. Çünkü farkındaysanız bir yabancı ülkeye askerimizi soktuğumuz halde, her ne kadar bazı reaksiyonlar olduysa da çok büyük karşı çıkışlarla, en azından uluslararası fiili-fiziki bir mukavemetle karşılaşmadık. Bu devletimizin yalnız askeri değil, diplomatik alanda da çok büyük başarısı olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

Türkiye'nin, bulunduğu bölge itibariyle istikrarsızlığın ortasında bir istikrar adası olduğunu dile getiren Gönül, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yani, geçici düzenlemelerle bugün Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Orta Doğu'da belli bir orana kadar sükunetin sağlandığı ve sağlanamadığı yerler var ama bu bölgenin istikrar adası Türkiye'dir. Vaktiyle yapılmış bir araştırmaya göre dünyada 18 çatışma bölgesi olduğu, bunun 13'ünün Türkiye'nin etrafında gerçekleştiği ifade edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye her şeye hazır olmak zorundadır yani gerek halkının güvenliği, gerekse refahı bakımından Türkiye, her anlamda ve her zaman hazır olmak zorundadır. Bu hazırlığı da Türkiye, bihakkın yapmaktadır."

En Çok Aranan Haberler