YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye İktisat Kongresi’nin Beşincisi 90. Yılında İzmir’de Düzenlenecek

5. Türkiye İktisat Kongresi 30 Ekim-1 Kasım 2013 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenmesine karar verildi.Kalkınma Bakanlığı’ndan...

5. Türkiye İktisat Kongresi 30 Ekim-1 Kasım 2013 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenmesine karar verildi.

Kalkınma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ilki 17 Şubat-4 Mart 1923 tarihlerinde İzmir’de düzenlenen Türkiye İktisat Kongresi’nin, savaştan çıkmış Türkiye’nin iktisadi envanterinin ve yol haritasının belirlendiği ve dünyaya duyurulduğu bir organizasyon olduğu belirtildi.

Kongrede hammaddesi yurt içinde üretilebilen sanayi dallarının kurulması, el işçiliğinden ve küçük imalattan süratle fabrikalara veya büyük işletmelere geçilmesi, sektörler tarafından kurulamayan teşebbüslerin devletçe ele alınması, özel teşebbüslere kredi sağlayacak bir devlet bankasının kurulması, demiryolu inşaat programının oluşturulması gibi özel girişimciliği canlandıracak iktisadi önlemler belirlendiği kaydedilen açıklamada, ikincisi 2-7 Kasım 1981, üçüncüsü 4-7 Haziran 1992 ve dördüncüsü 5-9 Mayıs 2004 tarihlerinde İzmir’de düzenlenen Türkiye İktisat Kongreleri’nin, Türkiye için ekonomi alanındaki küresel gelişmeler ışığında geleceğe dönük strateji geliştirme ve politika belirleme konusunda önemli bir referans kaynağı olduğu ifade edildi.

Kongrelerin aynı zamanda Türkiye’nin küresel düzeydeki rolünün nasıl şekillendirilmesi gerektiğinin tartışıldığı kongreler olma özelliği taşıdığı vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

“İkinci kongre ekonomimizin serbest piyasa dönüşümü yaşadığı ve dışa açıldığı, üçüncü kongre soğuk savaşın sona erdiği ve küreselleşmenin hızlandığı, dördüncü kongre ise ülkemizin Avrupa Birliği üyelik sürecinin hız kazanmaya başladığı ve bilgi toplumuna dönüşmenin gereklilik haline geldiği dönemlere denk gelmiştir. Beşinci kongre önceki kongrelere benzer şekilde dünyanın ve ülkemizin ekonomik ve sosyal açıdan önemli bir dönüşümden geçtiği bir dönemde gerçekleştirilmektedir. Küresel krizin dünya ekonomisi üzerindeki olumsuz etkileri alınan önlemlere rağmen devam etmekte ve ülke ekonomilerindeki yavaşlama eğilimi sürmektedir. Küresel üretim ve ekonomik güç merkezi, başta Çin ve Hindistan olmak üzere Asya’ya kaymakta, gelişmekte olan ülkeler ekonomik dinamizmin yeni itici güçleri haline gelmektedir. Dünya ekonomisi, ABD, AB, BRIC ülkeleri ve Doğu Asya olmak üzere çok kutuplu bir yapıya dönüşmektedir. Türkiye de, ekonomisiyle ve bölge üzerindeki etkisiyle, bölgesel ve küresel denge ve barış ülkesi olma yönünde yıldızı parlayan ülkeler arasında yer almaktadır. Böyle bir coğrafyada Türkiye dünyanın 16., Avrupa'nın 6. en büyük ekonomisi haline gelmiştir. G-20 ülkeleri arasındadır ve rasyonel ve stratejik politikalar uygulanması halinde yakın bir gelecekte dünyanın gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasına girmeye aday bir ülke konumundadır.”

5. Türkiye İktisat Kongresi’nin düzenlenmesinin anlamlı kılan bir dönemden geçildiği belirtilen açıklamada, 5. kongre kapsamındaki planlama çalışmalarının 2012 yılının Eylül ayından itibaren sürdürüldüğü vurgulandı.

3 Ekim 2012 tarihinde İzmir’de Kalkınma Bakanlığı’nın katımıyla İzmir’de faaliyet gösteren kamu kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla ön hazırlık toplantısı yapıldığının altı çizilen açıklamada, “Bu toplantılar esnasında ve sonrasında Kalkınma Bakanlığına iletilen şifahi ve yazılı görüşlerden azami oranda yararlanılmıştır. İlgili tüm kesimlerin geniş bir katılımı içeren bugünkü istişare toplantısında ise kongrenin içeriğine yönelik nihai görüş ve katkıların alınması ve takiben Kongre programının netleştirilmesi planlanmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışından geniş bir katılımla gerçekleştirilmesi planlanan Beşinci Türkiye İktisat Kongresinde, küresel ve bölgesel ekonomik işbirliği, küresel ekonomik gelişmeler ışığında Türkiye’nin rolü, dış yatırımlar, yüksek ve istikrarlı büyüme hızı, sanayileşme, girişimcilik, Ar-Ge ve yenilik, nitelikli beşeri sermaye, işgücü piyasaları, bölgesel gelişme ve kentlerin ekonomik boyutu ile uluslararası ticaret konu başlıklarında tartışmaların yapılması ve stratejilerin geliştirilmesi öngörülmektedir. Bu kapsamda yurtiçinden ve yurtdışından, konularına temayüz etmiş ve saygınlığı olan kişilerin katılacağı paneller düzenlenmesi planlanmaktadır” denildi.

Kongrede İzmir ve Ege Bölgesine özel oturumların önemli bir yer tutmasının arzu edildiği ifade edilen açıklamada, İzmir’in ülke ekonomisinin itici gücü olan ve diğer şehirlere örnek oluşturan lider bir şehir olduğu kaydedildi. İzmir’e yönelik strateji ve politikaların hem İzmir hem de diğer tüm şehirler için önem taşıdığının altı çizilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Jeopolitik konumu bakımından Akdeniz-Karadeniz geçişi üzerinde yer alan ve Balkanlara, Avrupa’ya ve Anadolu üzerinden Ortadoğu’ya açılma imkanına sahip olan İzmir, gelişmiş sanayisi, tarımsal üretim altyapısı, limanları ve lojistik kapasitesi, tarihsel ve kültürel kaynaklarının çeşitliliği ve turizme yönelik altyapısıyla ülkemiz için çok önemli potansiyel oluşturmaktadır. İzmir, fuarlar ve kongreler kentidir. Türkiye’nin ilk uluslararası genel ticaret fuarı olan ‘İzmir Enternasyonal Fuarı’ ile 81 yıllık fuar deneyimine sahiptir. Dünyanın önde gelen ihtisas fuarlarından, İzmir ile özdeşleşen ve bugün itibariyle yurtdışında marka haline gelen Mermer Fuarı ile beraber yılda 40 civarında fuar gerçekleştirilmektedir. İzmir’in ülkemiz ekonomisindeki önemine ve rolüne binaen Beşinci Kongrede Akdeniz’de Marka Kent İzmir konulu bir panel düzenlenmesi öngörülmektedir. Bu panelde uluslararası katılımcıların yanı sıra İzmir’in önde gelen kurumlarının yöneticileri ve İzmir’i tanıyan bilim insanlarının yer alması planlanmaktadır. Söz konusu panelin ardından İzmir ve Ege Bölgesine özel paralel oturumların gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Bu kapsamda, İzmir’de yerleşik üniversite rektörlerini bir araya getiren, Ege medyasını bir araya getiren, Ege Bölgesini ilgilendiren tekstil, tarım ve gıda, otomotiv yan sanayii, lojistik, sağlık turizmi gibi sektörel konulardaki ilgilileri ve uzmanları bir araya getiren ve bu sektörlerin geleceğinin ve İzmir ve Ege Bölgesine katkılarının tartışılacağı oturumların düzenlenmesi planlanmaktadır. Aynı zamanda İzmir’in EXPO 2020 adaylığına yönelik özel bir oturum düzenlenmesi ve Kongre boyunca aktif olacak EXPO standı oluşturulması öngörülmektedir. Kasım ayı içinde verilecek EXPO 2020 kararının hemen öncesinde, Kongreye katılacak olan dünyaca ünlü yabancı bilim insanları ve üst düzey uluslararası kuruluş temsilcileri nezdinde adaylığımızı tekrar vurgulamak ve destek elde etmek üzere önemli bir fırsat yakalamış olacağız.”

İzmir’in EXPO 2020 adayları içinde en uygun seçenek olduğu belirtilen açıklamada, seçilmesi durumunda EXPO 2020 İzmir, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde düzenlenecek olan ilk EXPO olacağı vurgulandı. İzmir’in, 8 bin 500 yıllık tarihi, olağanüstü güzel doğası, senede ortalama üç yüz güneşli gün yaşatan iklimi, mükemmel plajları, güler yüzlü ve sıcakkanlı insanlarıyla EXPO kapsamında İzmir’e gelecek milyonlarca ziyaretçiye ideal bir ev sahibi olacağı belirtilen açıklamada, “Kongrede ayrıca İzmir’in turizm ve kültür potansiyelini ortaya koyacak yan faaliyetlerin de yer alması planlanmaktadır. Bu kapsamda Tarihte İzmir Sergisi, Körfez, Efes ve Şirince gezileri gibi faaliyetlerin düzenlenmesi öngörülmektedir. Benzeri faaliyetlerin düzenlenmesinde İzmirli kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarının öncülük etmesi beklenmektedir. Beşinci Türkiye İktisat Kongresi’nin canlı ve ses getiren bir kongre olmasını sağlamak için Ege Medyası başta olmak üzere İzmir’deki tüm kurumlarımızın, üniversitelerimizin, sivil toplum kuruluşlarının ve değerli İzmirlilerin hepsinin desteğine ihtiyaç duyulmaktadır” denildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler