Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 'Pozitif gündem kapsamında bu konuları birlikte ele almak, mevzuatı ve uygulamaların üye ülkelerdeki mevzuat ve uygulamalarla karşılaştırma imkanı verecek' dedi.
Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Bakanlıkta Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle ile 'pozitif gündem' toplantılarını başlattı. Bağış ve Füle, ortak basın toplantısı düzenleyerek basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Pozitif gündemin ifade özgürlüğü konusunda nasıl çalışacağı ile ilgili soru üzerine Bağış, Türkiye'nin 23 ve 24. fasıllarla ilgili attığı adımların belli olduğunu söyleyerek, bu adımların Komisyon tarafından da takdir edildiğini belirtti. Bağış, Kürtçe yayınların yapıldığını, siyasilerin istediği dilde propaganda yaptığını kaydederek, 'Türkiye'de 1930'lardan beri çözülemeyen büyük sorunu farklı inanç gruplarımızın vakıflarıyla yapılan müzakereler sonucunda çözülmeye başlandı. Türkiye'de insan hakları, ifade özgürlüğü açısından çok önemli gelişmeler yaşandı. Bir yandan ülkemizi eleştiren kesimler eleştirirken en çok 23 ve 24. fasıl kapsamı içerisindeki konuları gündeme getirerek ülkemizi eleştiriyorlar. Bir yandan bu fasılların açılması bizim de takdir ettiğimiz bir şekilde Konsey tarafından diğer fasılların önünde öneme sahip olmuşken, Türkiye'nin bu konuda yapması gerekenlerin ilan edilmiş olmaması zaten bu eleştirilerin haksızlığını ortaya koymaktadır. Pozitif gündem kapsamında bu konuları birlikte ele almak, mevzuatı ve uygulamaların üye ülkelerdeki mevzuat ve uygulamalarla karşılaştırma imkanı verecek. Türkiye'nin haklı olduğu bir kısım konularda Komisyonu doğru bilgilerle donatabilmemiz içinde çalışma grupları bir fırsat oluşturacak' dedi.
Kıbrıs Rum Kesimi'nin başkanlığı sürecinde pozitif gündemin Türkiye'ye desteğinin nasıl yansıyacağıyla ilgili soru üzerine Bağış, Türkiye'nin herhangi bir ülkeyi protesto etme gibi yaklaşımının olmadığını belirterek, 'Tanıdığınızı protesto edersiniz. Tanımadığımız bir ülkenin dönem başkanlığında sadece Komisyon'la olan ilişkilerimizde hiç bir şey değişmeyecek. Bizim dönem başkanlıklarıyla zaten çok fazla işimiz yok. Lizbon Anlaşmasına göre, müzakere eden ülkeler Komisyonla ilişkilerini yürütürler' ifadelerini kullandı.
Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'nin olduğu noktaya geldiğini ifade eden Bağış, 'Türkiye reformları kendi vatandaşlarının yaşam standartlarının yükseltmek için gerçekleştiriyor' diye konuştu.
Bir gazetecinin "Pozitif gündem, bazı ülkelerin uyguladığı çifte standardı örtme fırsatı vermiyor mu?" sorusuna Bağış, 'Bizi de eleştireceklerin bulabileceği çok konular olabilir. Bu ilişki iki mükemmel arasındaki ilişki değil' yanıtını verdi.
Füle ise, Türkiye'de birçok şeyin değiştiğini ifade ederek, Avrupa Birliği'nde de birçok değişikliğin yaşandığını kaydetti. Füle, pozitif gündemin AB müzakerelerine yeni bir kredibilite sağlayacağını kaydederek, 'Her iki taraf için de kredibilite var. Müzakere sürecinde bir köprü oluşturmak niyetindeyiz. Pozitif gündem müzakerelere bir köprü oluşturacak. Pozitif gündem Avrupa Birliği'nden ayrı bir süreç değildir. Pozitif gündem ilişkilerimizde önemli olan diğer konulara da çerçeve olacaktır. Kamuoyu desteğini kaybettik. Pozitif gündem kamuoyu desteğini sağlayacak' şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz